Üniversite Not Sistemindeki Çan Eğrisi Nedir?

Üniversite Not Sistemindeki Çan Eğrisi Nedir?
16.10.2021 21:33
Her gencin hayali iyi bir üniversite olurken, bu kurumlarda ki eğitimlerin kendine has bir yapısı vardır. Çan eğrisi olan ve olmayan üniversiteler hangileridir? Çan eğrisi ile not nasıl hesaplanır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Bu kurumlara ilk defa başlayacak öğrencilerin hayatına birçok yeni kavram girerken, 1 ders yılı iki yarıyıldan oluşur. Bunlar güz ve bahar yarıyılları olarak karşımıza çıkmakta olup, bu dönemlerde dersler olup, derslerinde vize ve final sınavları vardır. Sınavlarda ki not sistemi ise 0 ve 100 arasında iken, bazı derslerde belli bir not barajı konulurken, bazı derslerde ise sınavlarda çan eğrisi kullanılmaktadır. Aslında çan eğrisi öğrencinin bireysel notunu değil, genel olarak sınıftaki en düşük not taban ve en yüksek not tavan puan baz alınır. Bu not sistemi sınıf içi başarıyı kapsarken, bazı avantajları barındırmakta olup, bazen hayat kurtarabilmekte olup, çok düşük puanlarla iyi harf notları alınabilmektedir. Çan eğrisi hesaplama öğrencilere çok karmaşık gelirken, özellikle çanı yükselten öğrenci hiç sevilmektedir. Bağıl değerlendirme olarak da bilinen, çan eğrisi birçok üniversitede kullanılan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sistemde her dersin geçme notu farklılık gösterirken, sınıf başarısına bağlı olarak bu belirlenmektedir. Bu düzenli ders çalışan ya da çalışmayan öğrenciler için faydalı bir sistem olarak bilinmektedir.

Çan Eğrisi Olan Üniversiteler Hangileridir?

Çan eğrisi sistemi bazı üniversitede bulunurken, genelde hoca ya da dersle alakalıdır. Ülkemizdeki bütün üniversitelerde çan eğrisi bulunmamakla beraber, birçok derste de bu karşımıza çıkmaktadır. Genelde bu sistem hocaların uygulaması ile olurken, sınıf içi başarıya bağlı olarak gelişip, geçme notu ve harf notu belirlenir. Çan eğrisi genelde vakıf ve özel üniversitelerde yer alırken, bazı devlet üniversiteleri de bu sistemi uygular. Gazi Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, KTÜ, Kocaeli Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi bu sistemi uygulamaktadır.

Çan Eğrisi Olmayan Üniversiteler Hangileridir?

Yukarda saydığımız üniversiteler, bazı vakıf ve özel üniversiteler hariç, diğer üniversiteler bu sistemi uygulamamaktadır. Ama yine bu üniversitelerin bazı bölümleri bu sistemi, uygulayabilirken, bu genel politika değildir. Bu yüzden özellikle yukarıda saydığımız devlet üniversiteleri haricinde ki bütün üniversiteler, bu sisteme dahil değilken, sadece bazı hocalara bağlı ya da bölüm dahilinde gerçekleşebilmektedir. Çan eğrisi olmayan üniversitelerde genelde geçme notu sabit olurken, bireysel başarı ön plana çıkmaktadır. Harf notu da buna göre hesaplanıp, belirlenmektedir.

Çan Eğrisi İle Not Nasıl Hesaplanır?

Çan eğrisi bazı durumlarda çok yararlı olurken, özellikle zor derslerde geçme notunu çok aşağı çekmektedir. Bu sistemde sınıf içi başarı ön plana çıkarken, en düşük puan taban ve en yüksek puan ise tavan puan olarak kabul edilip hesaplanmaktadır. Çan eğrisi hesaplama işi biraz karışıkken, formülünü bilmekle bunun üstesinden gelebilmek mümkündür. Bu formül Ham Başarı Notu- Sınıfın Ham Başarı Notu/ Standart Sapma olarak hesaplanır. Bu hesaplamaya göre sınıf ortalaması 50 bulunup, standart sapma da 5 olursa, 70 ve üzeri puanlar AA olarak değerlendirilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir