Turbo Arızası Nasıl Anlaşılır?

Turbo Arızası Nasıl Anlaşılır?
12.01.2022 18:00
Araçlarda turbo, büyük önem arz etmektedir. Otomobil ve araç türleri için turbo hakkında merak edilen pek çok bilgi bulunuyor Araç sahipleri turbo arızası ve turbo ile ilgili detayları her daim araştırıyor. Turbo ne zaman devreye girer, turbo ile supercharger arasındaki fark nedir, turbo ne kadar güç sağlar, bozulursa ne olur konularını sizler için derledik.

Araçlar için büyük önem arz eden turbonun arıza yaptığını anlamak için pek çok farklı yol bulunuyor. Turbo arızası; yakıt tüketiminde meydana gelen artış, yük altındayken zorlanma, turbo bölümünden belirgin sesler gelmesi, devrileme ivmelerinin düşmesi, turbo basınç göstergesinde meydana gelen düşüş, yağ eksiltme ve yakma durumu, yakıt yanma fonksiyonunda oluşan aksaklıklar sonucunda egzoz dumanından gelen beyaz duman ve motor arıza ışığının yanması gibi durumlarla anlaşılabilir. Aracınız da bu belirtileri gözlemlerseniz, turbo arızasından şüphelenebilirsiniz.

Turbo Ne Zaman Devreye Girer?

Araçlarda turbo ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri de; turbonun 1500-2000 devre gelmeden devreye girmeyeceği yönünde. Ancak araç uzmanlarına göre turbo her daim devreye girebilir. Araç kontağı çevrildikten sonra egzoz gazı üretime geçtiği andan itibaren turbo direkt olarak çalışmaya başlar. Bu özelliği ile turbonun her daim çalıştığı söylenmektedir.

Turbo İle Supercharger Arasındaki Fark Nedir?

Turbo ile supercharger arasında bir takım farklar bulunmaktadır. Supercharger sistem olarak turboya göre çok daha karmaşıktır. Bu karmaşık sistem yapısı ekstra parçaların sisteme dâhil olması ile aracın totalde yükünün artmasına sebep olur. Turbo ise daha basit bir sistem olduğu için hafif olmasıyla supercharger sistemine göre avantaj sağlar. Turbo ani güç patlamaları yaşadığı için, ani tepkilerde lastikler patinaja daha çabuk olarak düşer. Supercharger da ise, daha geniş bir bant gücü vardır. Bu durum her devirde güç alabilme avantajı sağlar. Turbonun ucuz, supercharger ise daha pahalı bir sistemdir. Ayrıca turbonun araca montajı oldukça zordur, supercharger sisteminin montajı daha basittir.

Turbo Ne Kadar Güç Sağlar?

Turbo sistemi çalışırken bir miktar güç sarf etmektedir. Bu güç durumu araç sahiplerine turbonun ne kadar güç sağladığını sorgulatmıştır. Araçlarda turbo sistemi motorun daha çok, yakıt ve hava karışımını yakmasını sağlar. Araçlarda turbo sisteminin normal etkisi kare başına 6 veya 8 PSI basınçtır. Bu özelliği ile turbo %30 ve %40 arasında güç artışı sağlar.

Turbo Bozulursa Ne Olur?

Günümüzde pek çok araç turbo beslemeli olarak üretilmektedir. Araçlar için büyük öneme sahip olan turboların da ömürleri vardır. Turbolar bozulduğu zaman arıza verir. Turbo bozulması durumunda araçta yakıt tüketiminde belirgin artışlar meydana gelir. Ayrıca turbo bölümünden belirgin sesler gelmeye başlar. Turbo arızalanmasında motordaki yanma verimi düşer, motor çekişi düşer. Bu durumlar araç motoruna direk olarak zarar vermez ancak yetersiz anlamda hava beslenmesi, kötü yanma, motorun titreşimli olarak çalışmasına sebep olacağı için piston, biyel ve supap sistemi üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir. Devrileme ivmelerinin düşmesi, turbo basınç göstergesinde meydana gelen düşüş, yağ eksiltme ve yakma durumu, yakıt yanma fonksiyonunda oluşan aksaklıklar sonucunda egzoz bölümünden gelen beyaz duman ve motor arıza ışığının yanması gibi durumlar da turbo bozulması sonucu yaşanabilecek olumsuz durumlar arasında yer alır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir