Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı
29.08.2021 06:30
Kişinin kullandığı teknolojik ürüne karşı kontrolünü kaybetmesi, ölçüsüz ve sınırsızca kullanması, ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşaması durumudur. Bizler de teknoloji bağımlılığı belirtileri, teknoloji bağımlılığı çözüm önerileri, teknoloji bağımlılığı faydaları, teknoloji bağımlılığı nelerdir?, teknoloji bağımlılığı nedenleri, teknoloji bağımlılığı nasıl başlar?, teknoloji bağımlılığı olumsuz etkileri, teknoloji bağımlılığı ve zararları sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Kişinin kullandığı teknolojik ürüne karşı kontrolünü kaybetmesi, ölçüsüz ve sınırsızca kullanması, ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşaması durumudur.

Teknoloji Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

- Teknolojik ürünü kısa süre için eline alıp, saatlerce zaman geçirmesi

- İnternete girmek için yemek yeme, ders çalışma veya arkadaşlarıyla zaman geçirmekten vazgeçmek

- Uzun süre vakit geçirdiği teknolojik üründen dolayı fiziksel sorunlar yaşamak( boyun ağrısı, sırt ağrısı gibi)

- Bağımlısı olunan teknolojik aletten uzak kalındığında gergin olmak

- Çevrenizdeki insanlara bağımlı olduğunuz teknolojik aletle geçirdiğiniz zamanla ilgili yalan söylemek

- İnsanlarla yüz yüze iletişim kurmaktan kaçınmak 

Teknoloji Bağımlılığı Çözüm Önerileri Nelerdir?

1.      Günlük harcadığınız zamanı kısıtlamak

2.      Destek gruplarına katılın

3.      Aile terapisti ile iletişime geçin

4.      Haftalık zaman çizelgesi hazırlayın ve ona uymak için çaba harcayın

5.      Yapmak istediğiniz ama fırsat olmadığından yapamadığınız faaliyetleri yapmaya başlayın. Hatta bunun içinde bir çizelge hazırlayın ve uygulayın ertelemeyin.

Teknoloji Bağımlılığı Faydaları Nelerdir?

- Çocukları geleceğin mesleklerine hazırlar.

- Zekâ katsayısına artış sağlar.

- Zihinsel becerileri geliştirir.

- Öğrenmeyi öğretir.

- Eğitici ve öğretici içerik zenginliği sağlar.

- Yaratıcılığı arttırır.

Teknoloji Bağımlılığı Nelerdir?

Teknolojik ürünler günümüzde internet sağlayıcısına bağlanan akıllı telefonlar, diz üstü veya masa üstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar olarak saymak mümkündür. Bir bireyin veya çocuğun uzun süre internete bağlı kalarak ve bu teknolojik ürünlerden bir ya da birkaçını kullanarak oyun, video, dizi, sinema, sosyal medya sitelerinde dolaşması yani teknolojiyi gereksizce ve bilinçsizce kullanmasıdır. Teknoloji insanlara yarar sağlamak üzere geliştiriliyorken bilinçsizce kullanarak yarar sağlamak yerine birçok zararıyla karşı karşıya kalmaktayız.

Teknoloji Bağımlılığı Nedenleri Nelerdir?

- İnsanlarla ilişki kurmakta ve bu ilişkiyi sürdürmekte başarılı olamamak

- Asosyal olmak

- Kendini ifade etmekte zorlamak

- Kendini toplumdan soyutlama, yalnız kalmak

- Aile içi iyi vakit geçirmekte sorunlar yaşamak

Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Başlar?

İnsanlar her bağımlılıkta olduğu gibi teknoloji bağımlılığına da bir anda gelmez, adım adım gelir. Önce bir site, oyun veya uygulamayı denemek için kullanır. Sonraki adım bağımlılığı başlatan adımdır. Kişi bir arkadaş grubuna dahil olmak veya grupta kalmak için bu yolu düzenli bir şekilde kullanır. Sonraki adım keyif almak ve problemlerden kurtulmak için kullanmaktır. Gerçek hayattan uzaklaşan kişi problemlerini unutmak için teknolojik ürünleri kullanır. Ve son adım bağımlı kullanımdır. Artık kullanım amacı problemlerden kurtulmak ya da sosyal çevre etkisi değil kişinin kendisi bir sorundur.

Teknoloji Bağımlılığı Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Fiziksel ve sosyal alanlarda oluşan şikayetler teknoloji bağımlılığının olumsuz etkileri olarak sayabiliriz.

Fiziksel şikayetler; beden duruş bozukluğu, halsizlik, gözlerde kızarıklık ve yanma, boyun kaslarında sertleşme ve el ve el parmaklarında uyuşukluk

Sosyal alanda oluşan şikâyetler; iş okul vb. alanda başarı durumunda gerileme, aile ve okul sorunları, uyku düzensizliği, zaman kavramından sapma, iştahsızlık ya da yemek yemeye üşenme, sosyal çevreden kendini izole etme, anti sosyal bir hayata geçiş olarak sayabiliriz.

Teknoloji Bağımlılığı ve Zararları Nelerdir?

Bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi teknolojik cihazlarla fazla zaman geçiriyor olmak çocukları dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğuna sürükleyerek okul ve derslerde başarı oranını düşürmektedir. Zihinsel becerilerinde bozulmalara yol açmaktadır.

Teknolojik ürünler insanlara fayda sağlama amacıyla geliştirilmekte olup zararlı değil yararlıdır. Yalnız bu ürünleri gerektiği zaman ve gerektiği kadar kullanmak yani bilinçli kullanıyor olmak gerekli bir durumdur. Bu sebeple bunun bilincinde olamayan çocuklar için bu ürünlerin aşırı kullanılması fayda değil zarar oluşturmaktadır.

Bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi teknolojik cihazlarla fazla zaman geçiriyor olmak çocuğun gerçek hayattan kopuk yaşamasına ve sosyal becerilerinin bozulmasına ya da gerilemesine sebep olmaktadır.

Gerçek ile hayal ürünü arasındaki farkı anlayacak yaşta olmayan çocukların izlediği video, oyun veya çizgi filmlerde bu farkı ayırt edemediklerinden tek başlarına tuvalete gidememe, geceleri kabus görme gibi olumsuz durumlar yaşayabilirler.

Fiziksel problemler yaşanması; göz kızarması, yanması, boyun düzleşmesi, el kol parmak uyuşmaları, halsizlik gibi durumlar yaşanabilmektedir.

Bir de teknolojinin aşırı kullanımına bağlı olmayan, online iletişim özellikli oyunlarda çocuklar akranlarının zorba davranışlarına maruz kalabilmektedirler. Kötü niyetli yetişkinlerce istismar eğilebiliyorlar veya ailenin kişisel bilgilerine ulaşabiliyorlar. Bu tür durumlar teknolojinin aşırı kullanımına bağlı olmayan gizli tehditler arasında yer almaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir