Tefe, ekonomi politikalarında kullanılan bir endekstir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenir. Tefe, toptan eşya fiyat endeksi kelimesinin kısaltılmış halidir ve toplumda bu kelimenin kullanımı çok daha yaygındır. Yurt içinde üretilmiş her türlü ürünün, üretici cephesinden toptan satış kısmına kadar uzanan halkalardaki çeşitli paha değişimlerinin ifade edilmesinde kullanılmaktadır. Ülkemizde aylık ve yıllık olarak hesaplanan tefe oranları, enflasyonun yani alım gücünün de belirlenmesinde etkilidir. Her türlü üretilmiş olan ürünlerin arz edilmesinin ardından karşılaşılan talep dengesini göstermektedir. Maliyet enflasyonu endeksi olarak da bilinen tefe, hammadde, toptancı kar marjları ve vergilerin de dahil edilmesi ile bulunmaktadır. Bu kavram 2005 yılında değiştirilmiştir. Tefe yerine artık üfe kavramı kullanılmaktadır.
Tefe Açılımı Nedir?
Toplumda, halk arasında ve sosyal platformlarda sıklıkla duyduğumuz tefe kavramı aslında kısaltılmış olarak kullanılan bir kelimedir. Açılımının toplam eşya fiyat endeksi olduğu bilinir. Fakat günümüzde kullanımının kaldırıldığı bilindiğinden dolayı daha çok üfe kavramı üzerinde yoğun bir şekilde durulmaktadır.
Tefe Tüfe Göre Kira Hesaplama Nasıl Yapılır?
Ev kiralayacakları ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren konulardan bir tanesi de tefe ve tüfe kavramlarıdır. Bu kavramların çerçevesinde bir ev sahibi kiracısına zam oranı uygulayabilir. Bir yıl içinde neredeyse defalarca kez değişen tefe tüfe oranlarına bakılarak kira artış oranlarında farklılık gözlenebilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu her yıl belirlenen tefe tüfe oranlarından bahsetmek durumundadır fakat aydan aya da bu oranların değişimi hakkında bu kurum tarafından tüketicilere/halka bilgi verilir. Bir ev sahibi kiracısına yılın sonunda zam yapmak istediğinde belirlenen oranı geçemez. Bu oran ise aydan aya verilen tefe tüfenin aritmetik ortalaması ile bulunabilmektedir. 12 ay boyunca belirlenen oranların ortalamasının alınmasının ardından bir ev sahibi bu oranı aşacak şekilde kiraya zam yapamaz. Hal böyle olunca tefe ve tüfe kavramları kiracının haklarını daha yakından koruyabilir.
Tefe Tüfeye Göre Nafaka Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bir evlilik akdinin bitmesinin ardından kadın ve erkek arasında maddi eşitsizliklerin giderilmesini amaçlayan ve aile hukukunda yer alan nafaka sistemi yıllardır ülkemizde yürürlükte olan bir konudur. Burada hakimin verdiği nafaka kararı her yıl aynısı gibi kalmaz ve tefe tüfe oranlarına göre belirlenir. Yasal bir hak olarak bağlanan nafaka o yıl ki TÜİK verilerine göre düzenlenmektedir. Yani kısacası 300 Türk Lirası nafaka alma hakkı alan bir kişiye belirlenen tefe tüfenin yüzdelik oranında zam yapılır ve 300 liraya ek bir ödeme daha çıkarılır. Elbette miktar belirlenen tefe tüfenin yüzdelik oranına göre farklılık gösterecektir. Hesaplama yapılırken ilk olarak alınan nafaka miktarı çarpı tefe tüfe oranı bölü yüz olarak işlem yapılmalıdır.
Tefe İle Tüfe Arasındaki Fark Nedir?
Her yıl pek çok vatandaşın yakından takip ettiği konular ve başlıklar arasında yer alan tefe ve tüfe kavramları anlamları bakımından birbirlerinden ayrılmaktadır. Genelde birbirleri ile sıklıkla karıştırılan bu iki kavramın farkları ise şu şekildedir;
· Tefe maliyet konusunu gözler önüne seren bir kavram iken tüfe daha çok arz talep dengesi ile ilgilenir.
· Tefe kavramı tüfeye oranla daha kapsamlı bir ekonomik kelimedir.
Tefe İle Tüfe Aynı Şey Mi?
Hayır. Tefe ile tüfe aynı mantığı karşılayan iki kavram olarak bilinmez. Bu iki kavram kapsam ve ifade bakımlarından dolayı birbirinden ayrılır. Tefe daha çok tüketicinin bir malı ne fiyatla tükettiği konusunda ilgili iken, tüfe maliyetler ve hammadde gibi konularla ilgilenir. Bu açıdan bakıldığında tefe çok daha geniş bir kapsam alanına sahiptir.