Hisseli Arsa Nedir?

Hisseli Arsa Nedir?
15.11.2021 21:51
Hisseli arsa birden fazla kişinin tek bir arsadan pay sahibi olmasından dolayı, aslında arsanın tek bir kişiye değil birden fazla kişiye ait olması anlamına gelmektedir. Hisseli Arsa sorunları nelerdir? Hisseli Arsa ayrılır mı, teminat olur mu? Merak edilenleri sizler için araştırdık.

Özellikle eski zamanlarda bu hisseli arsa bölüşmesi çok sık yapıldığından dolayı şu an hala aynı sorunlar tapu devir işlemlerinde yaşanmaktadır. Bu arsaları ayrıca alıp satma gibi işlemler gerçekleştirilecekse bütün hissedarların tapu devir sözleşmelerini yaparken işlemde bulunması gerekmektedir. Çünkü arsayı devreden kişi aslında tek bir kişi olmadığından dolayı özellikle bu tür işlemler yaparken pek çok sorunlarla karşılaşılmaktadır. Hisseli arsa tapularında hissedarların isimleri ve kaç kişi oldukları bilgisi yer alır fakat hangisinin kime ait olduğu bilinmediğinden dolayı büyük bir karmaşa oluşmaktadır. Özellikle hisseli arsa almanın sakıncaları hissedarların arazi anlaşmazlıkları yaşamasından dolayı yaygın bir sorun olarak yaşanılan durumlardan biridir. Bunun çözüme ulaşmasını sağlamak ise hissedarların fikir birliğini sağlaması veya kendi aralarında toprakları hangi bölgenin kime ait olduğu gibi kararların verilmesi ile çözülebilir.  Bu şekilde istenirse kararın sonuçları yazılı belgelere dökülerek arsanın paylaşılması ve herkesin kendine ait bir bölüme sahip olması sağlanabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca hisseli arsa almamaya özen göstermek gerekir.

Hisseli Arsa Sorunları Nelerdir?

Hisseli arsalar üzerinde pek çok kişinin hakkının bulunması fikir ayrılıklarının da bir hayli artmasına sebep olmaktadır. Örneğin arsa için yapılacak herhangi bir alım satım işlemi veya arsayı etkileyecek bir durum söz konusu olduğunda hissedarların hepsinden onay almanız gerekir aksi takdirde bir kişinin bile reddi arsanın üzerinde bir işlem yapılamayacağı sonucunu doğurmaktadır. Hisseli arsalar kullanırken de aslında büyük bir sorun yaşanmaktadır. Hissedarlardan herhangi biri bu arsa için bir yatırım veya bir işlem yapmaya karar verse bile hissedarlardan biri bu olaya karşı koyarsa bu işlemi kanunlar çerçevesinde yapamamaktadır. Aslında düşününce bu arsanın bir hissedarı iseniz arsa hakkında bir şeyler yapmaya tabii ki hakkınız vardır fakat hangi bölümün size ait olduğu ve hangi bölümü size ait olmadığı gibi konular tam olarak açık ve net olmadığından dolayı bu tür karmaşalar yaşamanız hisseli arsalarda oldukça normal durumlardır. Yani aslında hisseli arsa sorunlarının oluşmasında temel sebep fikir ayrılıklarının sonuçlarıdır.

Hisseli Arsa Ayrılır mı?

Hisseli arsalar bir arsanın birden fazla kişiye ait olması durumlarıdır. Bir arsa birden fazla kişiye ait oğlunda ise tabii ki herkes kendi payı doğrultusunda arsa için bazı planlar kurabilir fakat arsalardaki payda yaşanan belirsizlikler ve kimin arsanın hangi bölümüne sahip olduğu yazılı belgelerce desteklenmediğinden dolayı bu arsa konusunda pek çok sorun yaşanabilmektedir. Bunun çözümü ise arsa için yapılacak işlemlerde ya herkesin fikir birliğini sağlayarak bu işlemi yapmak ya da hisselerin herkesin kendi payına düşeni alması doğrultusunda hisseli arsanın ayrılması işleminin yapılmasıdır. Bu şekilde hisseli arsayı ayırabilmek için ifraz işlemi yapılmaktadır. Bu ifraz işlemleri tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak tanımlanmaktadır. Yani sonuç olarak hisseli arsanın ayırılabildiğini söyleyebiliriz.

Hisseli Arsa Teminat Olur mu?

Hisseli arsa sahibi olan insanlar özellikle kredi teminatı olarak bu arsalarını göstermeye yönelebilirler. Fakat şunu söylemek gerekirse hisseli tapunun birden fazla kişiye ait olması sebebiyle pek çok banka bu hisseli arsalar teminat olarak görmemektedir. Banka hali ile kredi çeken tarafın kredi ödeyememesi durumlarında çekilen kredinin temin edilmesini sağlamak için kesin bir mülkiyet aramaktadır. Yani arsanızı teminat olarak göstereceksiniz bu arsanın tamamen size ait olması gerekir. Bu yüzden hisseli arsaların kredi işlemlerinde teminat olarak gösterilmediğini söyleyebiliriz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir