Takma Diş Nasıl Temizlenir?

Takma Diş Nasıl Temizlenir?
20.12.2022 23:24
Kısmi diş kaybı yaşamış ya da dişlerini tamamen kaybetmiş kişilerin kullanmış olduğu protezlere takma diş denilmektedir. Peki takma diş nasıl temizlenir, alerji yapar mı, ağız kokusu yapar mı, baş ağrısı yapar mı? Takma diş ağrısına ne iyi gelir, ne kadar sürer, apsesi nasıl geçer, abdest alırken çıkarılır mı? İşte detaylar.

Ağız bakımımız günlük rutinimiz içerisinde oldukça önem taşıyan atlanmaması gerek önemli bir bakımdır. Özellikle takma diş kullanan kişilerde bakteri oluşumunun artmaması ve dişlerin uzun ömürlü kullanılabilmesi için ekstra özenli davranmak gerekmektedir.

Takma dişleri temizlemek isterken kimyasal kullanmamaya özen göstermelisiniz. Kimyasal maddeler içeriğindeki ağır metaller yüzünden zararlı olabilirler. Takam dişlerinizi mümkün olduğunca anti-bakteriyel bir temizleyici ile temizlemelisiniz. Diş fırçası ile günde 2 kere doğal içerikli bir diş macunuyla temizliğini yapabilirsiniz.

Takma Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Takma diş uygulaması yapılırken müdahale edilen damak ve sinirlerde ağrı meydana gelebilir. Ayrıca takma dişin ağzınıza tam oturmaması ve diş etinin çekilmesinden kaynaklı olarak da yoğun bir şekilde ağrı hissedebilirsiniz.  Bu ağrıları hafifletebilmek için bitkisel ürünlerden de destek alabilirsiniz. Anason tohumu çayı demleyebilir, zerdeçal ve karanfili macun şekline getirerek bölgeye kompres uygulayabilirsiniz.

Takma Diş Alerji Yapar Mı?

Takma diş tedavisi sırasında alerjik reaksiyon gelişebilir. Fakat bunun nedeni kullanılan materyal kaynaklı olamaz. Çünkü bu malzemeler ağız ve damaklar için üretildiği için risk taşımayan malzemelerden üretilmişlerdir. Alerjiler takma diş takıldıktan sonra kullanılan diş macunlarının içerikleri, gargaralar, ağız suları ve damak ürünlerinden kaynaklı oluşmaktadır. Takma dişin kendisi alerji riski taşımamaktadır.

Takma Diş Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Takma dişler takıldıktan sonra ağızda soğuk-sıcak hassasiyeti ya da damakta sızlama gibi sorunlar yaşanabilir. Bu damaklardan kaynaklı ya da dişlerin köklerinin iltihaplanmış olmasından dolayı oluşmaktadır. Bu ağrılar genel olarak 2-3 hafta arasında rahatlamalıdır. Eğer ağrılarınız devam ediyorsa mutlaka diş hekiminize görünmeniz gerekmektedir.

Takma Diş Ağız Kokusu Yapar Mı?

Ağız bakımı özellikle de takma dişleriniz varsa 2 kat daha fazla önem taşımaktadır. Damak ve materyalin bakımını tam olarak sağlamanız, takma dişinizi uzun yıllar boyunca kullanmanızı sağlayacaktır. Temizliği tam sağlanmamış protezler koku yapabilir.

Temizlik için kullandığınız malzemelerin içeriklerine de çok dikkat etmelisiniz. Çok ağır metaller içeren temizleyiciler yarardan çok zarar verecektir. Bunun için anti-bakteriyel ürünler kullanarak ağız bakımınızı mümkün olduğunca doğal yollardan yapabilirsiniz.

Takma Diş Apsesi Nasıl Geçer?

Diş apsesi, diş etinin herhangi bir yerinde oluşmuş içi irin birikmesi sonucunda dolmuş şişliğe verilen isimdir. Böyle bir durumda mutlaka uzman bir diş hekiminden yardım almalısınız. Uzman hekim tarafından şiş olan apse bölgesi boşaltılmalıdır. Tuzlu su ile temizlenir gere görüyorsa kanal tedavisi gibi uzmanlık isteyen bir tedavi uygular.

Abdest Alırken Takma Diş Çıkarılır Mı?

Tedavi amacıyla yapıldığı sürece, diş doldurmak, implant diş taktırmak ya da takma diş takmak dinen sakıncalı değildir. Dişe sabitlenmiş olan implant ve protezler çıkarılıp takılamadığı için, abdest veya gusül almanıza engel değildir. Ancak takma diş gibi çıkarıp takabildiğiniz bir durum söz konusuysa gusül abdesti alırken çıkarılması gerekmektedir.

Takma Diş Baş Ağrısı Yapar Mı?

Takma diş sonrasında ağrı hissedebilirsiniz. Bu çene ekleminde, diş köklerinde ya da yüz kaslarının herhangi bir bölgesinde meydana gelen iğne batar gibi hissedilen ağrılardır. Ağızı açıp kapatırken, yemek yerken, konuşurken ağrı şiddetleniyorsa mutlaka diş hekiminize görünmelisiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir