Sulu Boya Nasıl Yapılır?

Sulu Boya Nasıl Yapılır?
30.04.2022 13:30
Sulu boya yapmak için gerekli malzemeler, suluboya teknikleri nelerdir, sulu boya ile neler boyanır vb. soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Sulu boya; su ile karıştırılıp kullanılan bir boya çeşididir. Suluboya tekniğinde yalnızca suluboya ismi verilen kuru boya ile suya ihtiyaç duyulur. Fırça suya batırılıp ardından boyanın üstünde gezdirilir ve çözülen boya fırça ucuna gelmiş olur. Fırça ucuna gelen boyanın resim kağıdına sürülmesi ile boyama işlemi yapılmış olur. Çok kolay ve yaygın bir boyama tekniği olarak bilinir.

Sulu Boya Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Sulu boya yapmak için gereken malzemeler aşağıdaki gibidir;

·        300 GRM ve üstü suya doymuş resim kâğıdı

·        İhtiyaç varsa farklı numaralarda boya fırçaları

·        Kâğıt havlu ya da peçete

·        Fırça temizleme kapı ile bir miktar temiz su

·        Resim yaparken kullanmak için en az iki adet boya kabı

·         Eskiz ya da plan aşamasında kullanmak için sivri uçlu bir kalem ve silgi

·        Ton ayarlama ve prova için yetecek kadar A4 kâğıdı

·        Suluboya

Suluboya Teknikleri Nelerdir?

Bazı suluboya teknikleri aşağıdaki gibidir;

·        Kuru ya da nemli kâğıt kullanmak: Sulu boya teknikleri denilince ilk akla gelen tekniklerden bir tanesi kâğıt seçimidir. Sulu boya ile resim yaparken isteğiniz göre kuru veya nemli kâğıt tercih edebilirsiniz. Kâğıdın kuru ya da nemli olması fırçanın hareketini etkilemesi sebebiyle sulu boya ile yaptığınızı boyama da değişiyor.

·        Sıçratma tekniği: Sulu boya nasıl yapılır sorusuna verilebilecek cevaplardan bir tanesi ise sıçratma tekniğini kullanmak gerekmektedir. Uygulaması oldukça eğlenceli olan sıçratma tekniğinde fırçayı başparmak ve orta parmağınızın içerisinde tutmanız ve parmağınızla fırçanın kıllarını geri çekerek serbest bırakmanız lazımdır. Kılları çekip geri bıraktığınızda fırçadaki boya, kâğıt üstüne eğlenceli ve renkli noktalardan meydana gelir. Bu tekniği yaparken kâğıdın altına büyük bir naylon sermek gerekebilir.  

·        Damlatma tekniği: Sıçratma tekniği kadar eğlenceli bir başka teknik ise damlatma tekniğidir. Bu teknik bazı zamanlarda çiçek açma tekniği olarak da isimlendirilir. Fırçanızla sulu boyadan yeteri bir miktarda alın ve kâğıda sürün. Boya daha ıslakken fırçaya daha minik miktarda başka renk bir sulu boya alın ve ilk rengin üstüne uygulayın. Bu işlemi istediğiniz kadar tekrar edebilirsiniz.  

Sulu Boya ile Neler Boyanır?

İp baskısı ve patates şekilleri klasik örnekler içerisinde yer alır. Yumurta boyanabilir. Sulu boya ile yapılan balonun baskısı kağıda geçirilebilir

Suluboya ile Hangi Etkinlikler Yapılır?

Özelikle okul öncesi öğretmenlerinin sık sık tercih ettiği sulu boya etkinlikleri aşağıdaki gibidir;

·        Havuç bakısı

·        Patates baskısı

·        Pırasa baskısı

·        Dış fırçasıyla sulu boya baskısı

·        Boru ile sulu boya baskısı

·        Portakal ve limon dilimi baskısı

·        Parmak baskısı

·        Mantar baskısı

·        Şeker boyama baskısı

·        Pişirmeden hazırlanan tuz baskısı

Bazıların detaylı yapımı aşağıdaki gibidir;

Havuç baskısı: Havuçlar ortadan ikiye bölüp. Kesilen havuçlar, masaya koyun. Çocuklar havuçların kestikleri yüzlerini diledikleri renklere boyayarak kâğıt üstüne bastırır ve dilediği şekli çıkarırlar.

Sünger baskısı: Doğal ya da çok delikli olan yapay sünger yardımıyla yapılır. Büyük kısım biçiminde olan sünger, çocukların rahat şekilde kullanabilecekleri kısımlara bölünüp daha önce

Hazırlanan boyaya bastırılarak resim kâğıdı üstüne şekil çıkartılır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir