Suçluluk Kompleksi Nedir?

Suçluluk Kompleksi Nedir?
29.08.2021 03:30
Psikolojik rahatsızlıklar ve davranış bozuklukları, önce bireyin kendisine daha sonra tüm sosyal yaşantısına etki edebilecek, güçlü olaylardır. Bizler de suçluluk kompleksi nedir?, suçluluk kompleksi nasıl tedavi edilir?, suçluluk kompleksi ne demek?, suçluluk sorunu kitabı, suçluluk hissi, suçluluk duygusundan kurtulma, suçluluk ve pişmanlık sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Psikolojik rahatsızlıklar ve davranış bozuklukları, önce bireyin kendisine daha sonra tüm sosyal yaşantısına etki edebilecek, güçlü olaylardır. Bunların arasında en çok bilinen rahatsızlıklardan biri de suçluluk kompleksi yaşamaktır. Basit gibi görünse de, ihmal edildiğinde büyük sorunlara yol açabilecek bu sorunu tespit etmek ve üzerine gidip tedavi etmek çok önemlidir. Peki, suçluluk kompleksi nedir? Varlığı nasıl anlaşılır ve bu duygudan kurtulmak mümkün müdür? 

Yapılan bir eylemden sonra kendini suçlu hissetmek, kişinin yaşayabileceği doğal duygu ve süreçlerden biridir. Her insan kimi zaman suçluluk hisseder ve bu pişmanlığı tetikleyerek bireyleri rahatsız eder. Fakat suçluluk kompleksi, normal suçluluk duygusundan biraz daha farklıdır.

Herkes, kendi suçluluk duygusunu farklı bir şekilde yaşar. Kimi içine kapanır, kimi hızını alamaz depresyona girer, kimi bunu bastırır ve öfke patlamaları yaşar. Her insanda farklı şekilde kendini belli eden suçluluk duygusu, yerini suçluluk kompleksine bıraktığı zaman işin rengi değişir.

Çünkü suçluluk kompleksi olan insanlar için, bir hata yapıp yapmamak önemli değildir. Normalde, bir hata yapıldığı zaman insanlar suçluluk hissetse de, bu kişiler hemen hemen her durumda kendilerini suçlu görür. Suçluluk hissi, mahcubiyet, utanma ve endişe duygularını da beraberinde getirdiğinden; sürekli suçlu hisseden birinin yaşadıklarını tahmin etmek güç değildir.

Suçluluk kompleksi olan birisi, hemen hemen her şey için kendini suçlu hissedebilir. Bu duyguları kimi zaman öyle yoğun yaşar ki, madde bağımlılığı ve intihara kadar gidebilecek ciddi sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle, suçluluk kompleksi olan kişileri görmezden gelmek, kendilerini suçlamalarına izin verip faydalanmak hiç iyi değildir.

Bu kişiler önce kendileri sonra da çevrelerindeki kişiler için sıkıntılar doğurabilir. Suçluluk Kompleksi, bazen geçmişte yaşanan bir olay ya da travmanın etkisinin yansıması olabilir, bazen de gündelik hayatta yapılan en ufak davranışta ortaya çıkar.

Suçluluk Kompleksi Nasıl Tedavi Edilir?

Birçok psikolik rahatsızlıkta olduğu gibi, Suçluluk Kompleksi’nde de en iyi tedavi her zaman bir uzmana danışmaktır. Uzman psikologlar ya da psikiyatristler tarafından yapılan terapilerle, kişi bu içinde bulunduğu suçluluk çukurundan kendini kurtarmayı öğrenebilir.

Çoğu insan, karşısındaki insanın sürekli kendisini suçlamasından rahatsız olmaz ve görmezden gelir. Hatta bu durum işine gelebilir. Lakin insanın sürekli kendini suçlaması, sanıldığı kadar basit bir şey değildir. Mutlaka o kişi ile empati kurmalı, suçluluk duygusunu azaltmaya yönelik konuşmalar ve hareketlerde bulunmalı ve destek olunmalıdır. Nasıl bir yol izlenileceği bilinmiyorsa da yine bir terapist tavsiyesi alınmalıdır.

Suçluluk Kompleksi Ne Demek?

Suçluluk Kompleksi, bireylerin abartılı olarak sürekli kendini suçlu görmesi durumunun adıdır. Herkes zaman zaman yaptığı eylemlerden pişman olabilir ve bundan utanıp suçluluk duyabilir. Bu normaldir. Fakat anormal olan, her zaman suçluluk hissetmek ve kendini bu durum sebebiyle yıpratmaktır. Bunu kompleks haline getirmiş ve sürekli kendini suçlu bulan kişiler, mutlaka uzmanlar tarafından terapi yöntemi ile tedavi görmelidir. Çünkü Suçluluk Kompleksi’nin zararı sadece onu yaşayan bireye değil, aynı zamanda çevresine de yayılabilir. Suçluluk, endişeyi ve depresyonu beraberinde getiren bir duygudur. Ve sürekli yaşanması, büyük bir sıkıntıdır.

Suçluluk Sorunu Kitabı Hakkında Bilgiler Nelerdir?

Karl Jaspers’ın kaleme aldığı ve 2015 senesinde basılan “Suçluluk Sorunu” kitabı; “suçluluk” kavramı üzerine yazılmış bir kitaptır. Türkiye’de “İthaki Yayınları” tarafından basılmıştır ve Gökhan Yavuz Demir’in takdimiyle sunulmuştur.

Suçluluğun geçmişten gelen bir duygu olup geleceğimizi etkileyen bir kavram olduğunu irdeleyen, çok popüler bir kitap olan Suçluluk Sorunu kitabı, 160 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın satışı seçkin kitapçılarda ve internet üzerindeki kitap sitelerinde devam etmektedir.

Suçluluk Hissi Nedir?

Kişilerin bilerek ya da kazayla yaptığı eylemler sonucunda pişmanlık duymasına suçluluk hissi denmektedir. Suçluluk hissi, üzerine gidilmediği zaman bireyler için yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Bu, suçluluk hissedilen olayın büyüklüğü ile doğrudan alakalı olabilir. Son derece yararsız ve sağlıksız olan bu his, aslında bireyin vicdanı tarafından uyarılmasıdır. Kişiler, yanlış olmadığını düşündükleri konular hakkında suçluluk hissetmezler. Suçluluk, sadece insanın pişman olduktan sonra yaşayabileceği bir histir. Herkes yaşadığı suçluluk hissini farklı şekillerde yansıtır. Bazı durumlarda bu tepkiler ağır olabilir ve çevreyi de etkileyebilir. Bu nedenle bireyler kendi başlarına yapamıyorlarsa bile, yardım alarak suçluluk duygularından arınmaya çalışmalıdır. Aksi taktirde suçluluk hissi, en yıpratıcı durumlardan biridir.

Suçluluk Duygusundan Kurtulma Yöntemleri Nelerdir?

Eğer bir eylem ya da his sonucunda suçluluk duygusu hissediyorsanız, öncelikle bu hissinizin suçluluk olduğundan emin olun ve sebebinin ne olabileceğini düşünün. Tam olarak neye karşı suçluluk hissettiğinizi bilirseniz, ondan kurtulmanız da o kadar kolay olacaktır.

Size suçluluk hissettiren olayı değiştirebiliyorsanız ve düzeltebiliyorsanız, bunu düzeltmeye çalışın. Sorun ortadan kalktığı zaman suçluluk duygunuz yerini mutluluğa bırakacaktır.

Eğer geri dönülmez bir şeye karşı suçluluk hissi hissediyorsanız, hata yaptığınızı kabul edin. Sürekli aynı şeye takılmak ve suçluluğu üzerinizde taşımanın kimseye faydası yoktur. Hatanızı kavradıktan sonra yeniden aynı duyguları yaşamamak için hayatınıza bir çeki düzen verebilir ya da o eylem ve durumu tekrarlamaktan vazgeçebilirsiniz.

Suçluluk ve Pişmanlık Nedir?

Suçluluk ve Pişmanlık duygusu, birbiri ile karıştırılabilen ve biri olmadan diğerinin olmadığı nadir duygulardandır. Daha düz mantıkta düşünülürse, insan pişman olmadığı bir konu hakkında suçluluk hissetmez. Veya suçluluk hissediyorsa, mutlaka pişman olmuştur. Birbirini sürekli besleyen bu iki kavram hakkında birçok teori ortaya atılmış, birçok araştırma yapılmış ve özellikle psikoloji alanında birçok tez yazılmıştır.

Bunlar arasında en ünlü olanı Prof. Dr. Erol Özmen’in yazdığı “Suçluluk ve Pişmanlık” makalesidir. 

Suçluluk ve pişmanlık duyguları ile yaşamak, birey için yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle mutlaka üstesinden gelebilmenin yöntemleri araştırmalı ve görmezden gelinmemelidir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir