Sisli Havada Uçak İner Mi?

Sisli Havada Uçak İner Mi?
16.01.2023 18:19
Bulutların alçalarak yeryüzüne inmesiyle görüş mesafesinin iyice kısaldığı ve etkilendiği bir hava olayıdır. Sisli havalar hakkında detaylara birlikte bakalım. Sisli havada uçak iner mi, yürüyüş yapılır mı, yağmur yağar mı? Sisli havada yürüyüş yapmak zararlı mı, baş ağrısı yapar mı, uzun far yakılır mı? Cevapları yazımızda.

Sis görüş mesafesini oldukça kısaltan hava ve kara trafiğini olumsuz yönde etkileyen bir doğa olayıdır. Kötü hava şartları pilotun uçağı piste indirememesine sebep olabilir. Pisti göremeyeceği kadar yoğun sis altında ve görüş mesafesinin kısıtlandığı bir durum varsa uçak piste indirilemez.  Böyle bir durumda uçaklar genellikle havada tur atar ve eğer varsa daha müsait bir görüş alanı bulunan başka bir havaalanı pistine iniş yapar. Özellikle de gece piste indirilecek bir uçak için yoğun sis uçağın için performansı üzerinde mutlaka etki edecektir.

Sisli Havada Yürüyüş Yapılır Mı?

Sisli hava bulutların yere inmesiyle ya da fabrikaların bacalarından çıkan zehirli gazlarla etrafımızı sarabilir. Böyle bir durumda başta astım olmak üzere kronik rahatsızlığı olan bireylerin kesinlikle sokağa çıkmaması ve yürüyüş yapmaması gerekmektedir. Ayrıca çok sisli bir havada yürüyüş yapmaya çalışmak görüş mesafenizin çok kısıtlı olması sebebiyle sonu görülmeyen bir tünelde yürüyormuşsunuz hissi yaratarak rahatsız edici olabilir.

Sisli Havada Yağmur Yağar Mı?

Sis genellikle gece saatlerinde başlar ve gündüz öğle saatlerine kadar devam edebilir. Nemli ve sıcak bir hava soğuk bir yüzeye geldiğinde sis meydana gelir. Yani su atmosferin yeryüzüne çok yakın bölümünde su buharının yoğunlaşmasından oluşmuş olan buluta sis diyoruz.  Sis oluştuğu sırada çok hafif bir şekilde yağmur yağabilir.

Sisli Havada Yürüyüş Yapmak Zararlı Mı?

Etkisini çok yoğun bir şekilde hissettiren sis insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle sabah saatlerinde sisli bir havada sokağa çıkarsanız temiz havadan çok ciğerinize zararlı havayı solumuş olursunuz. Bundan kaynaklı olarak özellikle kronik rahatsızlığı olan ve yaşı ilerlemiş kişilerin sisli havada dışarı çıkmaması önerilmektedir.

Sisli Hava Baş Ağrısı Yapar Mı?

Çevresel etkiler ve mevsim geçişleri genellikle insan vücudunu etkilemektedir. Özelikle soğuk-sıcak hava dengesini üst solunum yollarında problemlere neden olarak eklem ve baş ağrılarına sebep olarak gösterilmektedir. Sis eğer çevre kirliliğinden meydana gelmişse içerisindeki zararlı atık ve kimyasallardan kaynaklı olarak baş ağrısı yapabilir. Ancak bulutların alçalmasından kaynaklı olan sis direkt olarak baş ağrısına sebep olmamaktadır.

Sisli Havada Uzun Far Yakılır Mı?

Mümkün olduğunca sisli havalarda araç kullanmamanız önerilmektedir. Çünkü sisli hava görüş mesafesini engelleyerek bir kazaya sebep olmaktadır. Bu havalarda görüş mesafesi sağlanması adına uzun farlar yakılır ve yolda ilerlemeye çalışılır. Özellikle bu havalarda öndeki araçla ile mesafe 3 katına kadar çıkarılmalıdır. Yol işaretleri ve yol çizgilerine bakarak ilerlemeye çalışılmalıdır. Bu sırada uzun far yakılmamalıdır. Çünkü uzun farlar yakıldığında, arada kalan bölge yine sisle dolacağı için görüş yine daralacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir