Sırtüstü Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Sırtüstü Nefes Kesilmesi Neden Olur?
03.12.2022 22:21
Kişinin herhangi bir sebeple ciğerini yeteri kadar hava dolduramamasından kaynaklı olarak yaşanan durumdur. Peki sırtüstü yatarken, spor yaparken, yutkunurken nefes kesilmesi neden olur? Yetişkinlerde ağlarken, yürürken, yemek yedikten sonra nefes neden kesilir? Merak ettiğiniz detaylar için yazımıza göz atabilirsiniz.

Sigara, kilo alımı, kalp rahatsızlıkları ve çevresel faktörlere de bağlı olarak gelişen ciğerin tam kapasitede havayı içine çekememesi sonucunda meydana gelmektedir. Özellikle sırtüstü yatma sırasında kalbe binen yük kaynaklı nefes darlığı çekiyorsanız bunun kaynağı kalp yetmezliği olabilir. Sırtüstü yatarken zorlanıyor ve nefesinizden ıslık gibi tiz bir ses çıkıyorsa mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.

Spor Yaparken Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Nefes alıp vermek yaşam döngümüzü sağlayacak en önemli ve farkına varmadan yaptığımız, otomatik vücut tepkisidir. Doğru şekilde nefes almak, damar ve kalp sağlığımız için odlukça önemlidir. Aktif spor yaparken, kan basıncımızın yükselmesinden kaynaklı olarak nefes alışverişimiz hızlanabilir bu doğal bir durumdur.

Fakat nefesiniz kesiliyor ve nefes almakta güçlük yaşıyorsanız, bu doğal bir durum değildir ve birçok nedene bağlı olabilir. En önemli kaynağı ise kalp rahatsızlıklarıdır. Ayrıca sigara içmeye bağlı akciğer rahatsızlıkları, kilo artışı gibi nedenlerden dolayı da nefes almakta güçlük çekebilirsiniz.

Yetişkinlerde Ağlarken Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Özellikle ağlarken oluşan nefes darlığı şikayetiniz psikolojik kaynaklı olabilir. Ağlama esnasında derin nefes alamama, çarpıntı ve rahat nefes alamamak gibi durumlar, çoğu zaman fizyolojik değil psikolojik kaynaklı durumlar olabilmektedir. Fiziksel muayene yapıldığında herhangi bir bulgu yoksa anksiyete ya da panik atak kökenli gelişen bir durumdan kaynaklı olabilir.

Yutkunurken Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Yutkunma zorluğu tıp dilinde disfaji olarak adlandırılan, genellikle kafa travmalarından kaynaklanan nörolojik bir tepkidir. Bu süreçte boğaz kasları iyice yorulur ve işlev kaybedeler. Bundan kaynaklı olarak nefes almada güçlük yaşanabilir.

Ayrıca, nefes borusunun dar olmasından kaynaklanan sebeplerden de yutkunurken nefes daralabilir ve zorlaşabilir. Ayrıca sigara, alkol ve astım kaynaklı nefes darlığı da çekebilirsiniz.

Yürürken Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Halk arasında nefes darlığı olarak bilinen tıptaki ismiyle dispne önemli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Yürüyüş esnasında kişinin nabzının ve kalp atışlarının yükselmesine bağlı olarak nefesi hızlanabilir ancak nefes darlığı çekmesi doğal bir durum değildir. Sebebini anlayamadığınız bir şekilde birden nefes darlığı ya da nefes almakta zorluk gibi durumlar yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Nefes darlığı kilo artışı, akciğer rahatsızlıkları, sigara ve alkol bağımlılığı ya da çevresel faktörlere bağlı olarak oluşabilir.

Yemek Yedikten Sonra Nefes Kesilmesi Neden Olur?

Alınan nefesin yetmemesi ve ciğerin dolu hava ile iyice şişmemesi durumuna nefes darlığı ya da nefes kesilmesi yani dispne denilmektedir. Bu durum yemek yedikten sonra da sıklıkla görülebilmektedir. Normalde nefes kesilmesi yaşamıyor fakat her yemekten sonra nefesiniz kesiliyor ya da daralıyorsa bu reflüye bağlı gelişen bir problemden kaynaklı olabilir. Ayrıca ideal kilonuzun üzerindeki bir kilodaysanız, özellikle yemek yedikten sonra ve hareket ettikten sonra da nefes problemleri yaşayabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir