Şiraz Hakkında Merak Edilenler

Şiraz Hakkında Merak Edilenler
16.05.2022 14:51
Şiraz, farsta bulunan bir eyalettir. Şiraz eyaleti, çeşitli kültürel zenginlikler barındırmaktadır. Ayrıca mimari yapısı, turistlerin uğrak noktası olmasında büyük etkendir. Bu yazımızda Şiraz hakkında merak edilenler ve üzümünden elde edilen şaraba kadar birçok bilgiye ulaşabileceksiniz.

Şiraz, farsta bulunan bir eyalettir. Kültürel ve coğrafi yapısı gereği birçok zenginliğe sahiptir. Farsın geçmişten günümüze kadar gelen kültürel yapısı, Şiraz eyaletinde kendini göstermektedir. Şiraz’ın kültürel ve doğal mirası, gezginler için uğrak bir yer olmasına vesile olmuştur. Yıl içinde birçok meraklı turistin ziyaret ettiği Şiraz, şarabı ile ünlü bir bölgedir. Şiraz topraklarında kurulan medeniyetler, medeniyetlerin kültürü ve yapısı, turistlerin en çok ilgisini çeken noktadır. Aynı zamanda Şiraz, farsın büyük ölçüde sanayi ve ticaret kaynağı halindedir. Ticaretin gelişmiş olması, bölgenin sürekli canlı ve dinamik olmasında büyük rol oynamaktadır.

Şiraz Tarihi Hakkında Bilgiler

Bilinen kaynaklarda Şiraz, Akamemiş zamanında inşa edilmiştir. Sonrasında ise Sasaniler döneminde merkez olarak kabul edilmiştir. 693 yılına gelindiğinde, Müslüman Arap toplumunun Şiraz’ı ele geçirmesiyle Şiraz, Bağdat’a bağlanmış ve bir vilayet olmuştur. Şiraz, İslam toplumlarında gelişmişlik düzeyi en yüksek vilayetler arasında sayılmıştır. Bunun sebebi, tarihi zenginliği, ticaret ağının güçlü olması, coğrafi açıdan Bağdat’a yakınlığı gibi sebeplerden ötürüdür. Şiraz da mimarinin gelişmesinin sebebi, kurulduğu dönemden beri eğitime önem vermelerindendir. Bu sebebiyetle, birçok Şirazlı ünlü mimar bulunmaktadır. 1750 yılına gelindiğinde Şiraz, İran’ın başkenti ilan edilmiştir. Başkent olması ile beraber, birçok ticaret insanının uğrak bölgesi haline gelmiştir. 1789 yılında Kaçarlar’ın eline geçen Şiraz, talan edilen eserleri yüzünden önemini giderek yitirmiştir. Ayrıca, 1930 yılında inşa edilen demir yolunun Şiraz’dan geçmemesi sonucu, ticari önemini de yitirmeye başlamıştır.

Şiraz Şarabı Hakkında Bilgiler

Her bölgenin kendine has toprağı ve o toprağın içerdiği mineraller bakımından, yetiştirildiği ürüne doğrudan etkisi bulunmaktadır. Şarap yapımında kullanılan üzüm, bu noktada toprağa bağlı olarak en çok etkilenen ürünler arasındadır. Şiraz şarabı ününü, perslerin ilk kez bulduğu Şiraz üzümünden almaktadır. Şiraz üzümünün özelliği, siyah rengi ve tadının oldukça tatlı olmasıdır. Bunun dışında Şiraz üzümü, diğer üzümlere göre içinde çekirdek barındırmamaktadır. Şiraz şarabını diğer şaraplardan farklı kılan şey ise yapılış tarzıdır. Şiraz şarabı üzümün suyundan yapılmak yerine, doğruca üzümün kendisinden yapılmaktadır.

Şiraz İçin Vize Gerekli Midir?

Bilindiği üzere ülkeler, birbirleri arasında yaptığı anlaşmalara göre ülkeye girişte vize uygulaması yapmaktadır. Bu noktada Şiraz için vize konusu, turist ve gezginler için oldukça önemlidir. Şiraz’a gitmek için Türkiye vatandaşları vizesiz giriş yapabilmektedir. Fakat 180 gün içinde 90 günü aşmamak zorunluluğuyladır.

Şiraz’da Gezilecek Yerler Neresidir?

Şiraz, tarihi ve kültürel yapısı ile, geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ticaretin gelişmiş olması ve coğrafi konumu nedeniyle Şiraz eyaleti, oldukça popüler kabul edilmektedir. Şiraz’a gitmek isteyen gezginler için, özellikle görülmesi gereken yerleri şu şekilde sıralayabiliriz; Pasargad antik kenti, Kerim Han kalesi, Vekil Cami, Hafız’ın mezarı, Kuran kapısı, Nasır el-Mülk cami, pembe cami. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir