Sinir Otu Faydaları Nelerdir?

Sinir Otu Faydaları Nelerdir?
12.05.2022 13:48
Sinir otu, yıllardan beridir tıbbi çalışmalarda kullanılan anti bakteriyel bir bitkidir. İlaç endüstrisi tarafından çok büyük ilgi gören sinir otu aynı zamanda kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Sinir otunun faydaları nelerdir, zararı var mıdır? Sinir otu nasıl kullanılır?

Sinir otu, çok yıllık otsu bitki özelliğindedir ve tüylü yaprakları bulunur. Damar otu, yara otu, pişik otu ya da çıban otu gibi isimlerle de bilinen sinir otu sulak yerlerde yetişir. Bu bitkinin faydalar ise saymakla bitmiyor…

-         Sinir otu, çıbanları ve yaraları iyileştirmek için kullanılır. Nitekim anıldığı diğer isimler de yara otu ve çıban otudur. İltihabı boşaltmak için kullanılır.

-         Tırnakların kenarında meydana gelen dolamaya iyi gelir.

-         Solunum yollarına oldukça iyi gelmektedir. Balgam söktürücü olarak kullanılabilir.

-         Siğillere iyi geldiği söylenmektedir. Bu sebebiyle bazı yörelerde siğil otu olarak da anılmaktadır.

-         Göğüs ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.

-         Nasır tedavisinde kullanılır.

-         Rahim kanseri ile savaşmada oldukça etkilidir.

-         Sinir otunun şeker hastaları için önerildiği de bilinmektedir.

-         İdrar söktürücü özelliği bulunur.

-         Yapraklarını çiğnemenin diş ağrılarına iyi geldiği de söylenmektedir. Ayrıca sinir otunun aynı şekilde kullanımı, diş taşlarının azaltılmasına yardımcı olur.

-         Mide ağrısı çeken kişiler çiğ iken yapraklarını tüketebilirler.

-         Sinir otunun kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir.

Elbette burada sıralanan rahatsızlığı bulunanlar bir hekime başvurmalıdır. Sinir otu tedavi için tek başına yeterli olmayabilir. Bu durumlarda tedaviyi destekleyici amaçla kullanılmalıdır.

Sinir Otu Zararları Nelerdir?

Sinir otu ile ilgili yapılan çalışmalar çok kısıtlı olduğu için zararları ile ilgili detaylı bir araştırma bulunmamaktadır. Fakat içinde yer alan glikoprotein sebebiyle alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Ayrıca hapşırma, göz sulanması gibi yan etkileri de olabilir.

Sinir otunun öz suyu deriyi tahriş edici özellikte olabilir. Bu sebeple kurutularak ya da haşlanarak kullanılması tavsiye edilir.

Sinir Otu Nasıl Kullanılır?

Sinir otu genellikle demleme usulü ile çay yapılarak kullanılmaktadır. Bunun yanında kimi zaman çiğ olarak da tüketildiği bilinen sinir otundan faydalanmak isterseniz, diğer her şeyde olduğu gibi dozunu kaçırmadan kullanmanız önerilir. Çay olarak kullanıldığında günde 1 bardak tüketilmesi tavsiye edilir.

Sinir Otu Bebeklerde Kullanımı Nasıl Olur?

Bebeklere 6 aydan daha önce anne sütü dışında herhangi bir şey verilmemesi gerekir. Genellikle bitki çayının faydaları çocuğa geçsin diye bebeklerde annenin kullanımı önerilmektedir. Anne sütü sayesinde bebeğe de bu şifalı otların faydaları geçecektir.

Sinir Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Sinir otu çayının astım, bronşit, akciğer tüberkülozu gibi pek çok rahatsızlığın tedavine destek olduğu bilinmektedir. Bu gibi şikâyeti olanlar, sinir otu çayını tıpkı diğer bitki çaylarının yapımı gibi hazırlayabilirler. Sıcak suda demleme şekli ile hazırlanan sinir otunun kaynatılması önerilmez. İçinde şifalı olan kısımları kaynatma ile kaybolacaktır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir