Şimşek Camdan Geçer Mi?

Şimşek Camdan Geçer Mi?
22.10.2022 20:54
Şimşek birçoğumuzun gözünü alan hatta bazen ürküten doğal bir olaydır. Şimşek camdan geçer mi, ışık kaynağı mıdır, şimşek ile yıldırım arasındaki fark nedir? Şimşek kaç volttur, nasıl olur, uçağa çarpar mı, sürekli çakması neden olur? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Birçok insanın en çok korktuğu olaylardan bir tanesi şimşek çarpmasıdır. Hatta şimşek fark edildiği anda kimi zaman elektronik eşyaların dahi fişi çekilir. Elektriği ilettiği için şimşek esnasında ağaç altlarında durmamız gerektiği hususu sıkça tekrarlanır ve öğretilir.

Atmosferde meydana gelen, canlılar ve yapılar için en tehlikeli olan ve doğadaki en güçlü elektriksel boşalma olan olay şimşektir. Ancak, cam ya da cam çubuk elektriği iletmemektedir. Bundan dolayı şimşek camdan içeri girmez.

Şimşek Işık Kaynağı Mıdır?

Işık kaynakları ışık veren şeylere denmektedir. İki tür ışık kaynağı vardır. Birincisi yapaya ışık kaynaklarıdır. İkincisi ise doğal ışık kaynaklarıdır. Şimşek çaktığı zaman ortama ışık verir ve aydınlatır. Bu durum bir doğa olayıdır ve birçok kişi bu durumun görselini yakalamak ister. Kendiliğinden olduğu ve doğa olayı olduğu için şimşek doğal bir ışık kaynağıdır.

Şimşek ile Yıldırım Arasındaki Fark Nedir?

Şimşek ile yıldırım genellikle şiddetli yağmurlarda görünen doğa olaylarıdır. Yıldırım, gök gürültüsü ve şimşekten oluşan gökyüzü ve yeryüzü arasındaki elektriğin boşalmasından oluşmaktadır.  Yıldırım zikzaklı bir yolla yukarıdan aşağıya doğru kollar halinde hareket eder.

Şimşek ise elektrik yüklü bir bulut ile yeryüzü arasındaki elektrik boşalmaları olarak tanımlanmaktadır. Şimşek, gözle görülür ve olabilmesi için elektrik yükünün hava direncini kıracak kadar çok olması gerekir. Şimşek ve yıldırım aynı anda görülebilmektedir. Şimşek ve yıldırımın aynı anda görülmesi olayı sadece kümülonimbüs bulutlarında görülmektedir.

Yıldırım genellikle şiddetli yağmurlarda görülmektedir. Şimşeklere ise kar, kum ve volkanlardan çıkan gaz ve toz bulutlarında da rastlanılabilmektedir. Dünya genelinde saniyede ortalama 50 ile 100 tane şimşek çakmaktadır.

Şimşek Kaç Volttur?

Şimşek, bir bulut kümesinin aşırı derecede + ya da – elektrik yükü ile yüklendiği zaman gözle görülür şekilde meydana gelir. Bulut ve yer arasındaki elektrik potansiyeli farkı ile değişkenlik gösterir. Şimşek 10 ile 100 milyon volttur. Yıldırım dönüş darbesinin akımı ile yaklaşık 30.000 ampere ve 30.000 derece sıcaklığa ulaşır.

Şimşek Nasıl Olur?         

Her saniyede dünyada 50 ile 100 arasında şimşek çakmaktadır. Kar, kum, gaz ve toz bulutlarında dahi meydana gelmektedir. Şimşek, bir bulut kümesinin fazla derecede + ya da – elektrik yükü ile yüklendiği zaman meydana gelir.

Uçağa Şimşek Çarpar Mı?

Uçak fobisi olanların en çok korktuğu olaylardan bir tanesi ise uçağa şimşek çarpma olasılığıdır. Bu durum ne kadar sık yaşansa da gelişen teknoloji ile engellenmektedir. Uçağa şimşek çarpmaktadır ancak Faraday kafesi ile kaportanın üstünden akıp gitmektedir.

Sürekli Şimşek Çakması Neden Olur?

Şimşek gözle görülen bir elektrik boşalmasıdır. Şimşek, bir bulut kümesi fazla miktarda + ya da – elektrik yükü ile yüklendiğinde meydana gelmektedir. Elektrik yükünün hava direncini kıracak kadar çok olması gerekmektedir. Bu durum bulut kümeleri fazla olduğunda ve bulut kümelerinde fazla miktarda + ya da – elektrik yükü ile yüklendiğinde üst üste meydana gelir ve sürekli bir hal alır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir