Şelengo, kabakgiller türüne benzeyen küçük ve lezzetli bir meyvedir. Kabuk altındaki kısmı kavuna benzeyen şelengo, Şanlıurfa’nın Viranşehir bölgesinde yetişmektedir. Viranşehir mangosu olarak da adlandırılan bu meyve, doğal besinlerden biridir. Bu meyve üretilirken suni gübreye ihtiyaç duyulmamaktadır. Yüksek besin değerlerine sahip olan şelengo meyvesinin sağlığa birçok faydası vardır. Bunun yanı sıra hafif ve lezzetli bir tada sahiptir.
Şelengo Faydaları Nelerdir?
Şelengonun faydaları arasında besleyici ve doğal bir besin olması yer almaktadır. Bununla birlikte bu meyvenin vücut için çeşitli faydaları vardır. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olan şelengo meyvesi, lezzetli bir besindir. Mineral ve antioksidan açısından zengin olan bu meyve, vücuttaki ödemin atılmasına katkı sağlar. Aynı zamanda cilt sağlığının korunmasına destek olan şelengo, hücre yenilenmesine yardımcı olur ve daha genç bir cilt görünümüne kavuşmanızı sağlar. Şelengo, yüksek vitamin içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olur. Zengin antioksidan ve mineraller içeren şelengo, diyabetik beslenme için ideal bir meyvedir. Vücudun temizlenmesine ve toksinlerden arınmasına yardımcı olan bu meyve, kilo vermenize de destek olmaktadır. Şelengo, içeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde sindirim ve bağışıklık sistemini destekler.
Şelengo Kaç Kaloridir?
Şelengonun kalorisi düşüktür. Şelengo, kabakgiller türünden bir meyvedir. Türkiye’de sadece Viranşehir’de yetişen şelengo, hafif ve besleyici bir meyvedir. Yaz mevsiminde yetiştirilen bu meyvenin dalından koparıldıktan hemen sonra tüketilmesi gerekmektedir. Kan şekerinin düşmesine yardımcı olan bu meyve aynı zamanda kandaki toksinlerin atılmasına katkı sağlamaktadır.
Şelengo Meyvesi Nedir?
Şelengo meyvesi, Türkiye’de sadece Şanlıurfa’nın Viranşehir bölgesinde yetişen bir meyvedir. Bu meyvenin hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Şelengonun dalından koparıldıktan sonraki üç gün içinde tüketilmesi önemlidir. Dalından koparılabilen bu meyve kısa ömürlü olduğu için ihtiyaç duyulduğu kadar toplanmalıdır. Kabuklarını soyduktan sonra dilimleyerek yiyebileceğiniz bu meyvenin kabukları da yenilebilir özelliğe sahiptir. Şelengo meyvesini yemeden önce dikkatli bir şekilde yıkamak gerekir. Bu meyve, tatlı ya da tuzlu bir tada sahip olmadığı için salataya ve yoğurtlara ekleyerek kullanılabilmektedir. Şelengo meyvesinin Şanlıurfa bölgesinde dolması da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra turşusu da yapılan bu meyveyi salatalık gibi tuzlayarak da tüketebilirsiniz.
Şelengo Turşusu Nasıl Yapılır?
Şelengo turşusunu yapmak oldukça hızlı ve pratik bir işlemdir. Turşu yemeyi sevenler için ideal olan şelengo meyvesini, istediğiniz turşu tarifi ile birlikte kullanabilirsiniz. En küçük boyuttaki şelengo meyvelerini doğramadan da turşu bidonuna ekleyebilir, turşunuzu kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz.