Şanlıurfa’da Ne Yetişir?

Şanlıurfa’da Ne Yetişir?
11.12.2021 14:35
Son günlerde ülkemizin hangi bölgesinde ne üretildiği konusunda yapılan araştırmalar sıklaşmıştır. Şanlıurfa bölgesinin zengin özellikleri bakımından hangi üretime uygun olduğu merak edilmeye başlanmıştır. Şanlıurfa bölgesinde üretim konusu bu işi yapmak isteyenlerin en çok araştırdığı konulardan biri haline dönüşmüştür. Şanlıurfa fındık üretimi ne kadar? Şanlıurfa'nın nesi meşhur? Şanlıurfa ile ilgili merak edilenleri bu yazımızda cevapladık.

Şanlıurfa ilinin ekonomisinin hala %60’ı bitki üretimine, %40 gibi bir kısmı ise hayvancılığa dayanmaktadır. Yağış miktarı az ve sulama imkanları sınırlı olan İl için verim oldukça düşüktür. Güney Doğu Anadolu Projesi gerçekleştiği zaman bölgenin çehresinin değişmesi beklenmektedir. Harran, Ceylanpınar ve Mardin ovaları üzerinde sulu tarıma geçilecek ve verimin artması sağlanacaktır. Bölgenin Ceylanpınar’ı hala dünyanın sayılı çiftlikleri arasında yer alır. Güney Doğu Anadolu Projesi tamamlandığı zaman Harran ovasının da bir çiftlik haline getirilmesi planlanıyor. Bugün hali hazırda Şanlıurfa’nın tarım ürünleri; mercimek, burçak, kenevir ve pamuktur. Şanlıurfa ili Türkiye’nin mercimek ambarıdır. Sebzecilik sulama imkanları az olduğu için pek gelişmemiştir. Ancak meyvecilik son derece büyük bir önem taşımaktadır. Tektek Dağları’nda yabani fıstık ağaçları aşılanmaktadır. Antep fıstığı üretimi ise gün geçtikçe artmaktadır. 80 bin civarı hektar bağlardan yaklaşık 100 bin ton üzüm elde edilmektedir. Halfeti ve Birecik ilçelerinde aktif olarak zeytincilik de yapılmaktadır. Zaman geçtikçe zeytinciliğin yerini daha karlı olduğu bilinen fıstık ağaçları almaktadır.

Şanlıurfa Fındık Üretimi Ne Kadar?

Geçtiğimiz günlerde Kılıçdaroğlu’nun ‘’Türkiye Fındığın %42’si Şanlıurfa’da Üretiliyor.’’ gafından sonra Şanlıurfa fındık üretiminin ne kadar olduğu olay oldu. Özellikle Karadeniz bölgesinde yetişen fındık, 2020 yılı itibariyle başta Karadeniz bölgesi Ordu başta olmak üzere Bitlis, Kahramanmaraş, Isparta ve Bursa’da üretilmektedir. Türkiye’de en çok tüketilen ürünlerden biri olan fındık üretimi yalnızca belli başlı bölgelerde verimli biçimde gerçekleştiriliyor. Kılıçdaroğlu’nun %42 oranı verdiği Şanlıurfa, fındık üretimi yapan iller arasında ilk 25’e dahi giremiyor. Ancak Şanlıurfa’da son dönemlerde antep fıstığı üretiminin günden güne arttığı biliniyor. Ayrıca Şanlıurfa’nın Tektek Dağları’nda yabani fıstık ağaçlarının aşılandığı biliniyor. Şanlıurfa 2020 yılında fıstık üretiminde 124 tonluk üretim ile bir rekor kırmıştı. Şanlıurfa 124 tonluk üretim ile fıstık üretimi yapan iller arasında birinci sırada yer almıştı.

Şanlıurfa’nın Nesi Meşhur?

Ülkemizin tüm illerinin kendine özgü meşhur yiyecekleri ve içecekleri var. Şanlıurfa ilinin meşhur olan yemekleri; Kazan Kebabı, Urfa Katmeri, Ağzı Yumuk, Bamya Güveci, Yahudi Köftesi, Mırra, Peynirli Helva, Katma, Peynirli İrmik Helvası, Kervan Aşı, Saca Basma, Frenk Çömleği, Üzlemeli Pilav, Karışık Çömlek, Aya Köftesi, Urfa Böreği, Urfa Ezme Kebabı, Duvaklı Pilav gibi yiyecekleri meşhurdur. Şanlıurfa’nın meşhur yemekleri bunlarla sınırlı kalmayıp; Domates ve Biberli Urfa Kebabı, Terbiyeli Urfa Kebabı, Dolmalı Köfte, Ciğer Kebabı, Tepsi Kebabı, Soğanlı Kebap, Elma Aşı gibi yöresel ürünleri de meşhur olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Şanlıurfa denilince akla gelen en önemli yerlerden biri tarihi Göbeklitepe’dir. İslam tarihinin ilk üniversitesi olarak bilinen kalıntılar bölgede meşhur olarak görülmektedir. Atatürk Barajı altında kalan tarihi şehir Halfeti şehri, bilim merkezi Harran şehri ve Balıklı Göl de Şanlıurfa’nın meşhur yerlerinden kabul edilmektedir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir