Salamura Yaprak Kararmaması İçin Ne Yapılır?

Salamura Yaprak Kararmaması İçin Ne Yapılır?
15.12.2022 21:30
Besinleri mevsimlerinin dışında da kullanabilmek için yüzyıllardır uygulanan muhafaza yöntemine salamura denilmektedir. Bu yazımızda salamura yaprak ile ilgili merak edilenlere bakacağız. Salamura yaprak kararmaması için ne yapılır, kaç yıl dayanır, limon tuzu konur mu? Salamura yaprak mideye dokunur mu, zehirler mi, neden beyazlar? İşte cevaplar.

Yüzyıllardır bir saklama yöntemi olarak kullanılan salamura, yiyeceklerin fermente edilerek korunmasını sağlayan bir işlemdir. Özellikle asma yaprağı, turşu, zeytin gibi ürünlerin uzun süre taze bir şekilde tüketilmesi için uygulanmaktadır. Mevsiminde toplanan ürünleri, kendi mevsimi geçse bile taze taze tüketmeye olanak sağlamaktadır.

Salamura yönteminin de kendisine has bazı püf noktaları bulunmaktadır. Salamuraya yatırılan yaprağınızın kararmasını önlemek istiyorsanız, tuz ve su oranının dengeli olmasına ve hiçbir şekilde hava almadığına emin olmanız gerekmektedir. Eğer yapraklarınız salamuradayken havaya maruz kalırsa bozulacak ve kararma yapacaktır.

Salamura Yaprak Kaç Yıl Dayanır?

Salamura yöntemi herhangi bir kimyasala ihtiyaç duymadan uzun süre ürünlerin muhafaza edilmesini sağlayan harika bir yöntemdir. Tamamen doğal ürünlerden destek alınarak yapılan bu yöntem ürünlerin mevsiminin dışında da sağlıkla tüketilmesini sağlamaktadır. Güneş ve havaya maruz kalmadan, rutubetsiz bir ortamda saklanmış salamura yaprağınız 2 sene boyunca dayanacaktır.

Salamura Yaprak Limon Tuzu Konur Mu?

Salamura tekniği sayesinde yiyecekler yavaş yavaş olgunlaşarak bozulmadan uzun süre tüketilebilmesini sağlamaktadır. Salamura yöntemi kimyasal olmayan tamamen doğal ürünlerden destek alınarak uygulanmaktadır.

Salamura yapmak için gerekli olan 2 şey tuz ve sudur. Salamuraya yatırmak istediğiniz ürünü seçin ve bir bidon ya da kavanozdan destek alarak uygun ölçüde su ve tuz ekleyerek uygun muhafaza koşularında saklayın. Yapmanız gereken tek şey bu. Ama dilerseniz özellikle salamura yaprağınıza birkaç tane limon tuzu da ekleyebilirsiniz. Tadını bozmayacaktır.

Salamura Yaprak Mideye Dokunur Mu?

Türk mutfaklarının en bilinen ve en sevilen yemeklerinden biri olan sarmanın ana malzemesi asma yaprağıdır. Çıtır çıtır yaprakların arasına pirinçten yapılan iç harç ile hazırlanan, yapılışı da bir o kadar zahmetli olan sarmaların tadına doyum olmaz.

Ayrıca asma yaprağı içerisinde çinko barındırdığı için bağırsak mukozasını tamir eder ve bağırsak florasını korur. Salamura yaprağın midesine dokunmasından endişe eden varsa da paniğe gerek yok çünkü salamura yapraklar mide asitini dengeleyerek mide iltihaplarına karşı vücudu korumaktadır.

Salamura Yaprak Zehirler Mi?

Salamura yöntemi kimyasal kullanılmadan yapıldığı için son derece sağlıklı bir yöntemdir. Ve herhangi bir şekilde insan vücuduna zarar vermez. Ancak salamuranın da dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Salamuraya yatırılacak ürünün taze olması bu işlemin olmazsa olmazıdır. Ayrıca su ve tuz oranının dengede olması, muhafaza koşullarının uygun olması, güneş görmemesi, hava almaması gibi noktalara özellikle dikkat etmek gerekmektedir.

Salamura Yaprak Neden Beyazlar?

Muhafaza koşullarına dikkat edilmeyen ve yapılırken taze ürün kullanılmayan salamura da bozulabilir. Salamurayı yaptığımız bidon ya da kavanozun kapağını açtığımızda üzerinde beyazlanma varsa, tuz yukarı çıkmış olabilir ve yaprakları sıcak suda yıkayarak tekrar kullanabiliriz.

Fakat kapağı açtığımızda ekşimsi bir koku alıyorsak, yaprakta da beyaz, sarı ya da yeşil tüylenmeler, kabarmalar olduysa bu salamuranın bozulduğu anlamına gelen işaretlerdir. Tüketilmesi uygun değildir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir