Ülkemizde ve tüm dünyada alışverişler için kullanılan en önemli varlık paradır. Fakat paralarla güven içinde alışveriş yaparken en çok karşılaşmaktan korktuğumuz unsur sahte paradır. Gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar profesyonellikte sahte para üretilip piyasaya sunulduğunda vatandaşların bunu fark etmesi ve bundan korunması imkansız bir hal alıyor. Hem satıcıyı hem de müşteriyi oldukça tedirgin eden sahte para unsuru inanılmaz büyük oranda mağduriyetler yaratabiliyor. Bilinçli bir tüketici olarak ise sahte paradan korunmanın pek çok yolu bulunuyor. Dikkatli incelendiğinde çeşitli belirgin unsurlar taşıyan sahte banknotlar hakkında tüm merak edilenler sizlerle…
Sahte Para İle Alışveriş Yapmak?
Sahte para ile alışveriş yapılması son derece kanunsuz bir iştir. Genelde müşterilerin büyük bir çoğunluğu bunu farkında olmadan yapsalar da bazıları son derece planlı olarak bu işi eyleme dökmektedir. Kaçakçılık suçuna giren sahte para kullanımı fark edildiğinde bu işi eyleme döken kişiler son derece ciddiye alınarak belli yaptırımlara tabi tutuluyorlar. Bu nedenle hem satıcının hem de alıcının alışverişlerde son derece dikkatli davranması gerekiyor. Özellikle yüklü miktarda birden çok banknotun sahte olması, o harcamayı yapan kişilerin kolaylıkla kıskaç altına alınmasına yardımcı oluyor. Kısacası bakıldığında bir banknotun sahte olması müşterini ya da satıcının da gözünden kaçmış olduğunu ifade ederken, sayıca ve miktar bakımından fazla olan sahte para işin adli kısma geçmesine sebebiyet veriyor.
Sahte Para İle Gerçek Para Arasındaki Fark Nedir?
Sahte paranın gerçeğinden ayıt edilmesi son derece zor olabilse de bazı koruma unsurları var ki, sahte para üreticileri bunu kesinlikle başaramıyor. O nedenle sahte para ve gerçek para arasındaki farkları gelin birlikte inceleyelim;
· Gerçek para pamuk içeren bir kağıda basılıyorken, sahte parada kullanılan kağıt tamamen saf kağıt olarak biliniyor. Bu nedenle paraya dokunulduğunda dahi fark edilebiliyor.
· Gerçek paranın üzerinde yer alan kabartma baskı son derece belirgin iken sahte parada aynı görsel ve kabartma kullanılamıyor.
· Atatürk görseli ise en ayırt edici unsurlar arasında yer alıyor.
· Tüm paralarda transparan bir şerit halinde yer alan emniyet şeritleri de oldukça taklit edilmesi zor bir unsur olarak biliniyor.
· Hologram şerit olarak bilinen diğer bir unsur ise paranın TL cinsinden değerinin yansıması ile ayırt edici bir unsur olarak biliniyor.
· Asla taklit edilmesi mümkün olmayan TCMB yazısı ise en önemli gerçek para ile sahte para farkı olarak karşımıza çıkıyor.
· Gerçek paranın üzerinde görme engelliler için özel olarak yapılmış Braille alfabesine uygun noktacıklar bulunuyor. Sahte parada ise bu durum yapılamıyor.
· Mor ötesi ışık teknolojisi ile pek çok işletmede bulunan sahte para cihazına konularak paranın mavi ya da kırmızı renk alması sağlanıyor.
Sahte Para İle Karşılaşınca Ne Yapmalı?
Pek çok kişinin en az hayatında bir kez karşılaştığı sahte paranın ne yapılacağı konusunda akıllarda pek çok soru işareti beliriyor. Bir kişi sahte para ile karşılaştığında bu parayı her açıdan kontrol ettikten sonra durumu emniyete bildirmelidir. O para ile harcama yapılması olası sahtecilik gibi suçlamalara neden olabiliyor. Bu nedenle maddi kayıp yaşansa dahi kişilerin bu konuyu emniyete bildirmekten çekinmesi gerekiyor.
Sahte Para İçin Mor Işık?
Hemen hemen her işletmede bulundurulması zor olan ve özellikle 50,100 ve 200’lük banknotlar için kullanılması gereken sahte para kontrol cihazlarında mor ışık bulunmaktadır. Mor ötesi ışık olarak da bilinen bu teknoloji ile sahte paralarda yapılamayan paranın renk alması sağlanıyor. Kişiler parayı mor ışık altına tuttuklarında paranın mavi ya da kırmızı renge döndüğünü görüp sahte olmadığından emin olabilirler.
Para Sahte Mi Nasıl Anlaşılır?
Paranın sahte olup olmadığını anlamak aslında basit birkaç işlemden ibarettir. Bunun için kişiler kabartma baskılara, paranın hologramına, gizli Atatürk resmine, mikro yazı ve bütünleşik görüntü gibi pek çok kritere özenle eğilmelidir. Ayrıca pek çok para doku bakımından da ayırt edilebilir. Çünkü gerçek parada düz kağıt değil pamuk içeren kağıt kullanılır.
Sahte Para Değiştirilir Mi?
Hayır. Bir paranın sahte olduğunun fark edilmesinin ardından bu parayı tekrar değiştirmek ne yazık ki mümkün değildir. Emniyet güçlerine elinize sahte para geçtiğine ilişkin bir bildirimde bulunursanız, onlar da bu parayı imha ederek topluma tekrardan karışmasını engeller. Maalesef bu durumda maddi kayba uğrayan taraf olursunuz.