Yağlar, sağlıklı ve dengeli beslenmek için olmazsa olmazlarımızdandır. Bilinçsiz tüketildiklerinde kilo artışı hatta kalp rahatsızlıkları ve diyabet gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Ancak doğru tüketildikleri zaman vitamin eğilimini sağlayan ve vücudun yağ asidini karşılayan çok önemli besin kaynakları olarak önümüze çıkıyor.
Faydalı Yağ Nelerdir?
Sağlığımız için faydalı olan yağları, oda sıcaklığında sıvı olma eğiliminde olan doymamış yağ olarak tanımlayabiliriz. Doymamış yağlar bitkilerden ve balıklardan elde edilen, sağlığımız için yararlı olan yağlardır.
Faydalı Yağ Çeşitleri Nedir?
Doymamış yağları sağlığımız için faydalı yağlar olarak tanımlamıştık. Doymamış yağları ise tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar olarak iki grupta inceleyebiliriz. Tekli doymamış yağlar, yağ zincirinde tek bir karbon bağ içeren yağ asitleridir ve oda sıcaklığında sıvı formda iken buzdolabına girdiğinde katılaşmaya başlar.Çoklu doymamış yağlar ise yağ zincirinde iki veya daha fazla karbon bağı içeren yağ asitleridir ve oda sıcaklığında sıvı ve yumuşak bir haldedir. Bu yağlara ise omega-3 ve omega-6 yağ asitleri dahildir.
Faydalı Yağlar Ne İşe Yarar?
Faydalı yağlar; kalp hastalığı riskini azaltmakta, kan şekerini kontrol altına almakta, artrit semptomlarını azaltmakta ve kolesterol düzeyini dengelemektedir. Bunların yanında beyin sağlığını koruması, cilt güzelliği sağlaması gibi birçok faydası vardır.
Faydalı Yağlar Nasıl Kullanılır?
Omega-3 gibi faydalı yağları bünyesinde bulunduran en büyük besin kaynağı balıktır. Bu sebeple haftada 2 kez balık yememiz durumunda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu Omega-3 kaynağını sağlamış oluyoruz. Tekli doymamış yağ grubunda bulunan zeytinyağı ise yemeklere eklendiği zaman vücudun ihtiyaç duyduğu omega-6 miktarını karşılıyor. Aynı zamanda ceviz, fındık, badem gibi kabuklu yemişler de çiğ olarak tüketildikleri zaman vücudumuzun ihtiyaç duyduğu faydalı yağları almamızı sağlıyor.
Faydalı Yağ Asitleri Nedir?
Tekli doymamış yağ asitleri; zeytinyağı, avokado, fındık, fıstık gibi kabuklu yemişler, kanola, susam ve kabak yağı girmektedir.
Çoklu doymamış yağ asitleri ise omega-3 ve omega-6 yağ asitlerine göre besin farklılıkları gösterir. Omega-3 alabileceğimiz besinlerin başında ise balık gelir. Balık yağları, fasulye, keten tohumu, susam, kabak çekirdeği ve chia ise omega-3 alabileceğimiz diğer besinlerdir. Omega-6 yağ asitleri daha çok bitkisel yağlarda bulunur. Bunlara örnek olarak mısırözü yağı, ay çiçek yağı, soya yağı, zeytinyağı, yumurta, süt ve süt ürünleri örnek olarak verilebilir.
Zararlı Yağlar Nelerdir?
Vücudumuz için oldukça zararlı olan yağlar, trans yağlardır. Trans yağlar, yağın, yüksek ısıda işlem görmesi sonucu oluşan ya da bazı gıdaların içinde kendiliğinden bulunan yağlardır. Kendiliğinden oluşan trans yağlara tereyağı, peynir ve et gibi hayvansal ürünleri örnek verebiliriz. Trans yağlar kandaki zararlı LDL kolesterol miktarını arttırır, kalp hastalığı, felç, diyabet ve diğer kronik hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden tüketimine fazlaca dikkat edilmesi gerekir. Trans yağlar ise genelde paketli gıdalar olmak üzere, fast-food, patates kızartması, margarin, pasta gibi unlu mamüllerin içerisinde bulunur.