Deoksiribo nükleik asit bilinen adı ile DNA; organizmalar ve virüslerin biyolojik işlevleri ve canlılık işlevleri anlamında gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir tür nükleik asittir. DNA’nın en kritik görevi bilgiyi uzun süreli saklamasıdır. RNA ve Protein gibi hücrelerin diğer bileşenlerinin inşası açısından gerekli olan bilgilerin saklanması için DNA; bir tür kalıp, şablon ve reçeteye benzetilir. Bu tür genetik bilgileri içeren DNA parçaları gen olarak adlandırılırlar. Bazı DNA dizilerinin yapısal işlevleri bulunur, bazıları ise genetik bilginin ne şekilde kullanılacağının düzenlenmesine yararlar.
DNA Özellikleri Nelerdir?
DNA özellikleri;
Bütün canlılarda bulunur.
Bazı virüslerde bulunur.
Ökaryot canlıda çekirdektedir.
Organel DNA’ları söz konusu organel ile ilgili bilgileri taşır.
DNA, hücre bölünmesi esnasında replikasyon ile eşlenir.
DNA su ile parçalanabilir.
DNA’yı parçalayan ve yapan enzimler bellidir.
DNA Bulunmayan Hücreler Nelerdir?
DNA tüm canlılarda bulunurken, virüslerin bazılarında bulunur bazılarında ise bulunmaz. DNA bulunmayan hücrelerin neler olduğu araştırma konusu olmuştur. DNA bulunmayan hücreler; mavi – yeşil algler, olgunlaşmış alyuvar ve retina şeklinde sıralanmaktadır.
DNA Çekirdekte Mi Bulunur?
DNA hakkında bilinmeyen pek çok bilgi bulunuyor ve bu bilgiler aktif anlamda araştırılıyor. Ökaryot canlılar DNA’larını hücre çekirdeği içinde bulundururken, prokaryot canlılar DNA’larını hücre sitoplazmasında bulundurur. Bu bakımdan ökaryot canlıların DNA’larının çekirdekte bulunduğunu söyleyebiliriz.
DNA Eşlenmesi Nedir?
DNA eşlenmesi; hücre bölünmesi esnasında DNA’nın kendisin kopyalama sürecidir. DNA eşlenmesi öncelikle; DNA molekülünün ikili sarmal yapısının açılması olarak adlandırılır. Söz konusu işlem, DNA’nın bütünleyici bazlarını bir arada tutan hidrojen bağlarını kıran enzimi aracılığı ile gerçekleştirilir. DNA’nın iki ipliğinin ayrılmaya başlaması ile Y biçiminde bir eşlenme çatalı ortaya çıkar. Bildiğimiz fermuarın açılması gibi ayrılan iki iplik, yeni DNA ipliklerinin yapımı için bir tür şablon görevi görür. Son aşama olarak; ipliklerden biri, eşlenme çatalına doğru yönelir bu öncü ipliktir. Diğeri ise eşlenme çatalından ileriye doğru yönelir, bu da gecikmeli ipliktir. Farklı yönelimlerin sonucu olarak iki farklı iplik eşlenmiş olur.
DNA Hangi Evrede Eşlenir?
DNA hangi evrede eşlendiği de merak edilen ve araştırılan DNA eşleşme süreci konuları arasında bulunuyor. DNA; İnterfaz evresinin sonunda eşlenir. İnterfaz; dinlenme ve hazır evresi olarak nitelendirilir. Bu bakımdan gerçekleşen en uzun evredir. Bu evrenin sonunda DNA eşlenir.
DNA Hücrede Nerede Bulunur?
DNA ökaryot ve prokaryot canlılarda farklı yerlerde bulunur. DNA; ökaryot canlılarda hücre çekirdeği içinde bulunur. Prokaryot canlılarda DNA ise hücre sitoplazmasında bulunur. Kromozomlarda bulunan kromatin proteinleri DNA’yı sıkıştırarak organize ederler.
DNA Irk Testi Nasıl Yapılır?
DNA ırk testi uygulaması kapsamında yanak içi mukoza bilinen şekli ile tükürük örneği alımı ile gerçekleştirilir. Örnek üzerinden alınan DNA ırk testi ile bireyin hangi ırk kökenlerine daha yakın olduğu ortaya konulabilir. Test verileri aracılığı ile ortaya konulan oranlar üzerinden bireyin geçmişte yer alan halk topluluklarından hangisine ait olduğu ve ırk kökeninin ne olduğu hakkında bilgiler ortaya dökülebilir.