Riskli Yapılar Yönetmeliği Nedir?

Riskli Yapılar Yönetmeliği Nedir?
29.12.2021 20:30
Ülkemiz jeolojik özellikleri gereği deprem bölgesinde yer almaktadır. Özellikle 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi ile birlikte yapıların riskli olduğu ortaya çıkmış ve her an depreme hazırlıklı olmak için devlet harekete geçmiştir. Bu nedenle ortaya çıkan Riskli Yapılar Yönetmeliği de bizleri oluşabilecek afetlere karşı korumayı amaçlamaktadır. Riskli yapı satılabilir mi? Riskli yapıların tespiti için yetki belgesi nasıl alınır, tespitine karşı iptal davası nasıl açılır? Riskli yapı tespiti için gerekli evraklar nelerdir? Riskleri yapılar yönetmeliği hakkında merak edilen sorulara sizler için cevap verdik.

Riskli Yapılar Yönetmeliği, afet riski altında olan alanlar ve bu alanlar dışındaki riskli yapıların yer aldığı arsa ve arazilerde fen standartlarına uygun, sağlıklı, güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek suretiyle iyileştirme, yenilemeye dair usul ya da esasları belirten yönetmelik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yönetmelik ile afet riski altında bulunan yapıların tespiti, yıkılması ve yenilenmesi sağlanır. Haberlerde sıklıkla duyduğumuz kentsel dönüşüm Riskli Yapılar Yönetmeliği'ne göre değerlendirilmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na ait olan mevzuat ve yönetmelik kişilerin daha güvenilir alanlarda yaşamasını hedeflemektedir.

Riskli Yapı Tespiti İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

Riskli yapıların tespit edilip yenilenmesi gerekir. Bu hem yapı içinde yaşayanları hem de evredekileri güven altın almaktadır. Riskli yapıların tespit edilmesi için bazı evraklar gerekmektedir.

Öncelikle lisanslı firmadan riskli yapının tespiti için A.R.A.A.D sistemi üzerinden başvuru dilekçesi ile ıslak imzası istenmektedir, lisanlı firmanın il müdürlüğüne dilekçeyi vermesi gerekir. Malikin tapu ve kimlik belgesi istenen evraklar arasında yer almaktadır. Güncel tapu bilgisi, emlak vergi bilgisi, taşıyıcı sistem projesi, karot alınması ve donatı fotoğrafları, tahribatlı yapının beton dayanımı tespit fotoğrafları, yapının tüm cephelerden fotoğrafı, uydu görüntüleri, zemin raporları riskli yapının tespiti için istenen belgelerdir.

Riskli Yapıların Tespiti İçin Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Riskli yapıların tespit edilmesi için görevlendirilen mühendislerin ilgili meslek odalarına kayıtları olmalıdır ve bu kayıtlar devam etmelidir. Ayrıca görevlilerin en az beş yıl kendi mesleklerinde çalışmış olan kişiler olması gerekir ve Bakanlık tarafında düzenlenen eğitimlerden bir sertifika almalıdır. Riskli yapıların tespit lisans belgesi için istenen başlıca şartlar ve belgeler bunlardır. Riskli yapı tespitinde bulunacak olan görevlilerin kesinlikle bakanlık onaylı en az bir tane eğitim sertifikası alması şarttır, belgesi olmayanlar bu alanda görev alamaz.

Riskli Yapı Tespitine Karşı İptal Davası Nasıl Açılır?

Yapısına ait riskli yapı tebliğin alan kişiler bu tebliğinden 15 gün içinde dava açabilme hakkına sahiptir. Gerekli itiraz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yapılır ayrıca belediyelerde yer alan kentsel dönüşüm birimlerine de itiraz dilekçesi verilebilir. Mal üzerinde hak sahibi olan kişilerden birini bu itirazı yapması yeterlidir. Ancak itiraz sadece teknik olarak değerlendirilmektedir ve uygun görüldüğü takdirde riskli yapısı ibaresi kaldırılabilir.

Riskli Yapı Satılabilir Mi?

Riskli yapıların satılıp satılamayacağı merak konusudur ve internette de sıklıkla araştırılmaktadır. Riskli alanda bulunan ve risk içeren yapılar tespit edildikten sonra Bakanlık tarafından ''Risklidir'' ibaresi taşır. Bu koşullar altında kişiler evini ya da yapısını satmak isteyebilir. Riskli yapıların fiyatları normal piyasanın altında yer almaktadır. Bu koşul göz önünde bulundurarak kişiler riskli yapılarını satabilme hakkına sahiptir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir