Kentsel Dönüşüm İçin Yapılması Gerekenler

Kentsel Dönüşüm İçin Yapılması Gerekenler
20.11.2021 15:30
Kentsel Dönüşüm İçin Yapılması Gerekenler. Kentsel dönüşüm için gerekli evraklar, başvurusu nasıl yapılır, kentsel dönüşüm öncesi ve sonrası farklar nelerdir? Konularını sizin için derledik.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte riskli olan yapılanmaların tespiti, yıkımı ve en nihayetinde yeniden inşa edilmesine yönelik süreçler hız kazanmıştır. Bu kapsam içerisinde en başta İstanbul olmak üzere, büyük şehirlere ait pek çok yapı kentsel dönüşüm adı ile yenileme süreci içerisine dahil olmuştur. Kendileri üzerine olan yapı oluşumlarını, kentsel dönüşüme sokmak isteyenler için belli başlı bir takım süreçlerin adım adım izlenmesi gerekmektedir. Kentsel dönüşüm içerisinde izlenmesi gereken ilk adım risk tespiti raporu almaktır. Söz konusu risk tespit raporu ilgili müdürlüğe sunulur.

Eksiklikler olmadığı sürece rapor Müdürlük tarafından ilgili Tapu Müdürlüğüne bildirilir. Raporun kesinleştirilmesinden itibaren söz konusu yapının yıkımı veya varsa şartları üzerine güçlendirilme işlemine başlanır. Kentsel dönüşüm sürecinde halk arasında en çok tartışılan ve yanılgıya düşülen hususlardan biri de üçte iki çoğunluk kararı şartı bulunması konusudur. Yapının kentsel dönüşüme girmesi için en az üçte iki çoğunluk şartı yıkım için değil, yıkımdan sonra gerçekleşecek süreçler için alınacak kararlarda gerekli bir şarttır. Yıkımdan sonraki bu süreçleri kapsayacak kararlara veya oylamalara katılmayan mülk sahiplerine karar bildirilerek 15 gün süre verilmesi gerekir. Alınan kararlara katılmayan arsa sahiplerinin arsa payları diğer paydaşlara açık arttırma sistemi ile satılır. Paydaşlar bu açık arttırmaya katılmadığı takdirde hazine adına pay tescil edilir. Sonuç olarak bu süreçler içerisinden geçen bir yapı kentsel dönüşüm sürecinden de geçmiş olacaktır.

Kentsel Dönüşüm İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bir yapının kentsel dönüşüm sürecine girmesi için alınması gereken evraklar, son günlerde hasarlı ya da deprem riskinde bulunan yapılarını kentsel dönüşüm sürecine sokmak isteyenler için merak konusu halini almış durumda. Kentsel dönüşüm başvurusu için gerekli olan evraklar; ıslak imzalı başvuru dilekçesi, yetkili onaylı risk tespit raporu, tapunun aslı ve fotokopisi, ayrıca taşınmaza ait olan güncel tapu kaydı tapu sahibi ya da sahiplerinin kimlik fotokopisi, tapudan alınacak hisse döküm yazısı, risk yapı ve tespit raporunda belirlenen adres ile uyumlu olacak biçimde malik adına kayıtlı olan risk raporundan en az 3 ay öncesine ya da sonrasına ait elektrik su veya doğalgaz faturası, malikin riskli yapı içerisinde aktif olarak oturmadığına dair nüfus dairesinden alınacak olan imzalı ve mühürlü adres bilgileri raporu, ıslak imzalı ve mühürlü yıkılan yapılar formu, hak sahibine ait vadesiz hesap cüzdanı fotokopisidir. Kentsel dönüşüm başvurusu vekalet ile yapılacak ise 6306 sayılı kanun ibareli vekaletnameyi yanında bulundurma şartı aranmaktadır.  

Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kentsel dönüşüm başvurusunda bulunacak bir vatandaş, söz konusu yapıyı Bakanlığa, Belediyelere, İl Özel İdarelerine, Büyükşehir Belediyelerine, Büyükşehir İlçe Belediyelerine veya Bakanlık tarafından lisanslandırılacak kurum ve kuruluşlara tespit ettirebilirler. Kentsel dönüşüm için başvuruları da bu kurumlara bireysel olarak yapabilirler. Kentsel dönüşüm için gerekli evraklar içerisinde bulunan risk tespit raporunu almak için bu aşamada önceden kentsel dönüşüm başvuru dilekçesini bireysel olarak imzalayıp ilgili kurumlara elden vererek, risk tespiti raporu için de talep de bulunmuş olacaksınız.

Kentsel Dönüşüm Öncesi Ve Sonrası Farklar Nelerdir?

Kentsel dönüşüm öncesinde deprem gibi birçok afet ve ayrıca yıkılma tehlikesi taşıyan, değil yaşanması içinde bir süre vakit geçirmenin bile büyük risk taşıdığı bina ve yapılaşmalar kentsel dönüşüm sonrası güvenli bir hal alıyor. Bu yapılar yıkılarak yerlerine kimseyi de mağdur etmeyecek şekilde yenileri deprem ve afet yönetmeliklerine uygun şekilde yapılıyor. Kentsel dönüşüm süreci, riskli yapılar içerisinde oturanların yeni ve güvenli yapılara yerleşene kadar mağdur olmamaları açısından pek çok devlet desteğini de beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşa destek olan devlet sayesinde, riskli yapılarda oturanlar herhangi bir sıkıntı çekmiyor. Kentsel dönüşümden önce eski ve riskli bulunan binalar, kentsel dönüşüm süreci tamamlandıktan sonra yaşanmak için uygun, kaliteli bir yaşam standartı sunuyor fakat her şeyden önemlisi insanların güvenle yaşamalarına olanak veren bir ev ortamı sağlıyor. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir