Regülatör Nedir?

Regülatör Nedir?
01.12.2021 23:26
Regülatörler düzensiz niteliğe sahip voltajlardan şikayet edenler için bir yardımcı niteliği taşımaktadır. Regülatör Fransızca'dan dilimize geçmiş bir kelime olarak Türkçe karşılığı “ayarlayıcı” anlamına gelmektedir. Genel manada regülatörler elektrikli aletlerde voltaj dengesini sağlayabilmek için kullanılmaktadır. Regülatör fiyatları nedir, ne işe yarar? Regülatör arızası nasıl anlaşılır, bozulursa ne olur? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Elektrik akımları sürekli olarak düzenli bir şekilde yayılmadığından ötürü şebeke ve oluşan gerilimden ile meydana gelen yükselmeler, düşmeler ve dengesizlikler için kullanılan regülatör gerilim regülasyonu sağlamak amacıyla kullanılan bir işleve sahiptir. Elektrik akımları için fiziksel büyüklükler olan frekans, hız, güç, basınç gerilim gibi elektrik akımını içeren fiziksel büyüklükleri belli bir düzeyde sabit tutarak akımların düzenli bir şekilde ilerleyişini sağlar. Regülatörler elektrik enerjisinin farklı etkenler sebebiyle düşmesi veya yükselmesi durumlarında bu elektrik enerjisini tekrar düzene sokabilmek için önemli aletlerdir. içindeki donanımsal parçalarla birlikte enerjiyi düşürebilen ya da yükseltilebilen bir özelliğe sahiptir. Bu noktada sanayiciler üç fazlı regülatör kullanımı tercih ederlerken konutlar için genelde tek fazlı regülatörler kullanılmaktadır. Regülatörlerin çalışma mantığına değinecek olursak genel manada seri bağlama ile hassas ve trafo yapısına sahip olan regülatörler ile güçlendirici niteliğe sahip boosterlar aracılığıyla gerilim dengesini sabit tutma işlevini görürler. Karmaşık veya basit tipte regülatörler çeşitlere ayrılabildiğinden dolayı kısa devre durumlarında da meydana gelen büyük akımların giderilmesi ve elektrikten çıkan arızaların önlenmesinde büyük bir role sahiptir.

Regülatör Ne İşe Yarar?

Regülatörler elektrik enerjisi dengelenmesi adına yüksek veya düşük gelirliler için dengeleyici bir konuma sahiptir. Dengeleyici rol üstlenen regülatörler en önemli görev olarak basınç dengeleme ve ayarlama işlevlerinde kullanılmaktadır. Özellikle araçlar için oldukça kritik miktarda önem taşıyan parçalar arasında yer almaktadır. Regülatörlerin çok önemli bir yere sahip olduğunu kısaca bir örnekle ifade edecek olursak bir araba sürdüğünü düşünebiliriz. Bu arabayı sürerken herhangi bir nedenden dolayı araç içerisinde kontrolü kaybetmeniz den kaynaklanan kontrol dışı durumlar için aracınızın donanımı sayesinde etrafında çarpma hissini hissettirmeyecek güçlü malzemelerle kaplı olması bu çarpma etkisinde sizin hiç yara almadan çıkmanızı sağlayacaktır. İşte elektrik akımları içinde regülatör bu anlama gelmektedir. Çünkü elektrik gücü de belli zamanlarda farklı nedenlere bağlı olarak kontrolden çıkabildiği için regülatörler bu kontrol dışı durumları tekrar düzene sokabilmek amacıyla kullanılan önemli parçalarıdır.

Regülatör Arızası Nasıl Anlaşılır?

Regülatörler arızalandığı zaman aracınız normalden çok yakmaya başlayarak kalitesiz gaz gönderimi sorunları ile karşılaşırsınız. Bu ateşlenmeye müsait olmayan gazlar aracınızın çalışmasını zorlayacağından aracınızı sürerken inişli çıkışlı durumlar arabanın stop etme sorunları ve rolantin tutmama gibi problemleri aracınızda kullanma esnasında karşınıza çıkabilir. Özellikle karbüratörü bulunan araçlarda LPG regülatör donması durumları yaşanabilmektedir. Regülatör içerisinde bulunan bir donanım parçası olan diyaframın yırtılması sonucu regülatörlü sıcak suyun devir daimi olmadığından dolayı içerisindeki gaz regülatörü -40 derecelere kadar indirebileceğinden regülatör donma problemleri yaşar. Bu arızayı gidermediğiniz takdirde araç için zayiat da bir o kadar fazla olacaktır.

Regülatör Bozulursa Ne Olur?

Regülatör arızaları giderilmediği takdirde yaşanan regülatör bozulmaları sonucu regülatör aracın diğer parçalarına da zarar vererek arabanızı olumsuz etkiler ve bu da sizin aracınızı tamir ettirmek için masrafınızın büyüyeceği anlamına gelir. Regülatörün bozulması sonucu özellikle de aracınız randıman almayacağından dolayı sürekli bir takım sorunlar karşınıza çıkacaktır. En çokta aracınız sürüş esnasında hiç beklenmedik bir şekilde trafiğin ortasında stop ederse bu sizin için oldukça kötü bir sonuç olacaktır. Aracınızı sürekli çalışmaya zorladığınız zamanda regülasyon içinde buharlaşmaya müsait olmayan gazdan dolayı aracınız bir boğukluk hissi yaşayarak manş sisteminde birtakım zararlarla sonuçlanabilir. Bu da regülatörün oldukça önemli bir donanım parçası olduğunu ve arızanın giderilmediği süreçte aracın diğer parçalarını da olumsuz etkileyeceğinin bir göstergesidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir