Psikolojinin Temel Yapı Taşlarından Olan Bilişsel Yaklaşım Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir

Psikolojinin Temel Yapı Taşlarından Olan Bilişsel Yaklaşım Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir
23.07.2022 17:33
Psikolojide bilişsel yaklaşım nedir, davranışçı ve bilişsel yaklaşım farkları nelerdir, sosyal bilişsel yaklaşım nedir, bilişsel yaklaşım kuramı özellikleri nelerdir, bilişsel davranışçı yaklaşım tarihi nedir, davranışçı, bilişsel ve yapılandırmaca yaklaşım benzerlikleri nelerdir, bilişsel yaklaşım kurucusu nedir vb. soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Bilişsel psikoloji, hissetme, düşünme, öğrenme, karar verme, dil, anımsama, sorun çözme ve yargılama tarzı zihinsel zamanları en kapsamlı açıdan incelenmesidir. Yani bilişsel psikologlar kişilerin bilgiyi anlanması, saklaması ve bilincine geri getirmeleriyle ilgilenmektedir.

Dil Öğretiminde Bilişsel Yaklaşım Nedir?

Bilişsel dil yaklaşımında beynimizin dil edinmek adına bilgisayar tarzı özel şekilde programlandığı iddia edilmektedir. Bu sebeple “Dil, kimse tarafından öğrenilmez edinilir.” görüşü mevcuttur. Bu yaklaşımının en mühim temsilcisi Noam Chomsky'dir. Onu da Krashen izledi.

Psikolojide Bilişsel Yaklaşım Nedir?

Bilişsel psikoloji, hissetme, düşünme, öğrenme, karar verme, dil, anımsama, problem çözme ve yargılama tarzı zihinsel zamanların en kapsamlı manada incelenmesidir. Yani bilişsel psikologlar kişilerin bilgiyi anlama, saklama ve bilincine geri gelmesiyle ilgilenirler.

Davranışçı ve Bilişsel Yaklaşım Farkları Nelerdir?

Davranışçı yaklaşımda organizma, uyarıcılarla etkileşimde olmak ve pekiştirmek almak adına aktif olması gerekir. Bilişsel yaklaşımda ise öğrenen, dikkatini kontrol edip uyarıcıları tercih ederek, onlara mana yükleyecek hale getirerek kodlayıp öğrenme zamanına aktif şekilde katılır.

Sosyal Bilişsel Yaklaşım Nedir?

Gözlem amacıyla öğrenme, modelden öğrenme, taklit seçeneğiyle öğrenme, sosyal bilişsel kuram tarzı isimlerle bilinen bu çeşit kuramların bütünü sosyal öğrenme kuramı şeklinde isimlendirilir. İnsanlar, karmaşık bile olsa bazı davranışları bir sürede bütün özellikleri ile beraber öğrenebilmektedir.

Bilişsel Yaklaşım Kuramı Özellikleri Nelerdir?

Gözlemlenebilir davranışlara odak noktasına alan davranışçı öğrenme kuramından değişik şekilde bilgi edinimi ve öğrenmeye dayalı içsel meselelere odak yapan bilişsel öğrenme kuramı, geçmiş bilme deneyimleriyle bağlantı halinde olma, kavrayarak öğrenme ile anlamlı tümler oluşturma gibi konuları öne çıkmaktadır.

Bilişsel Davranışçı Yaklaşım Tarihi Nedir?

John Watson 1913 senesinde davranışçı kuramın manifestosunu açıklayıp davranışçı terapinin temellini de attı. Bu manifesto sayesinde davranışçı kuramın ilkeleri ortaya çıktı;

·        İnsan davranışları ve hayvan davranışları aralarında ayrım göz edilmez.

·        Psikoloji bütünüyle gözleme ve deneyime dayalı bir bilim dalıdır.

·        Duygular yalnızca fiziksel tepkilerdir.

·        Doğuştan oluşmayan korkular görünüp edilmiş korkulardır.

·        Kişilerin doğuştan, korku, sevgi ve öfke tarzı korkuları bulunmaktadır.

·        Kişinin öznel dünyasından ziyade gözlemlenebilir dünyası önemlidir.

Davranışçı, Bilişsel ve Yapılandırmaca Yaklaşım Benzerlikleri Nelerdir?

·        Her iki yaklaşımda pekiştirece kıymet verilmektedir.  Davranışçı yaklaşımda pekiştireç davranışı güçlendirir ve dıştan alınan pekiştireçler öğrenmede aktif rol oynar. Bilişsel kuramcılara göre; Öğrenmede, belirsizlikten kurtulma, başarılı olma, merakını azaltma gibi içsel pekiştireçler aktif rol oynar. Dıştan alınan pekiştireçler öğrenen adına, yaptığı davranışın doğruluğu hakkında dönüt sağlamış olur.

·        Her iki yaklaşımda da öğrenen kişinin aktif olması lazımdır. Davranışçı yaklaşımda organizma, uyarıcılarla etkileşimde bulunmak ve pekiştireç almak adına aktif olmalıdır.  Bilişsel yaklaşımdaysa öğrenen, dikkatini kontrol edip uyarıcıları tercih edip, onları manalı hale getirip kodlayarak öğrenme zamanını aktif şekilde katılır.

Bilişsel Yaklaşım Kurucusu Nedir?

İsviçreli psikolog Jean Piaget aracılığıyla meydana çıkarılan bu görüşe göre, zekâ çocuğun yaşamı anlamasını sağlamaktadır. Yaklaşımın amacı, bilişsel zamanları meydana getirmektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir