Pfapa Sendromu Nedir?

Pfapa Sendromu Nedir?
09.01.2023 18:51
Pfapa sendromu nedir? Pfapa sendromu varsa bademcik ameliyatı gerekli mi, ne zaman biter, bulaşıcı mı? Pfapa sendromu nasıl teşhis edilir, nasıl tedavi edilir? Pfapa sendromu merak edilen bir konu haline gelmiştir. Tüm merak edilen detaylar bu yazımızda okuyucularımızla...

PFAPA sendromu, ağız içi aft, faranjit ve lenf bezinde şişme ile beraber periyodik aralıklarla sürekli tekrar eden ateşin bir arada olduğu bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. PFAPA, periyodik ateş sendromları olarak gruplandırılan rahatsızlıklardandır.

Pfapa Sendromu Varsa Bademcik Ameliyatı Gerekli Mi?

Tedavide atak sırasında tek doz kortizon tedavisi kullanılmaktadır. Antibiyotikler ve ateş düşürücüler etki etmeyecektir.

Atakların tamamen ortadan kaldırılması için yapılması gereken bademcik ve geniz etinin alınma operasyonudur. Hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemektedir.

Pfapa Sendromu Ne Zaman Biter?

PFAPA sendromu genellikle 1-4 yaş aralığındaki çocuklarda rastlanmaktadır. Ateşli hastalığın olduğu ataklarla seyreden bu hastalığa sahip birçok hastada ataklar, 10 yaşına gelindiğinde son bulur. Nadiren de olsa hastaların bir kısmında ateşli hastalık atağı erişkinlik döneminde de sürdürebilir.

Başlıca belirti boğaz ağrısı, ağızda ülserler veya boyundaki lenf düğümlerinde büyümenin eşlik ettiği tekrarlayan ateşt olarak bilinmektedir. Ateş atakları aniden başlar ve 3 ila 6 gün sürmektedir.

Pfapa Sendromu Bulaşıcı Mı?

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ateşli dönemler sırasında, bağışıklık sistemi aktifleşmektedir. Bu aktifleşme ateşle ağızda veya boğazda iltihabı içeren iltihabi bir cevaba neden olmaktadır. Ailesel vakalar tanımlanmış olmakla birlikte bugüne kadar genetik bir sebep verisine rastlanmamıştır.

PFAPA uzun vadede vücutta hasara neden olmayan ve kendini sınırlayan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle tedavide semptomların azaltılmasına yönelik tedavi kullanılabileceği gibi bademciklerin cerrahi operasyon dahilinde alınması da mümkündür. Bulaşıcı olduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Pfapa Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

PFAPA'nın tanısına özgü bir laboratuvar testi veya görüntüleme yöntemi henüz bulunmuyor. Hastalık fizik muayene ve laboratuvar testlerinin eşgüdümlenerek değerlendirilerek teşhis edildiği bilinmektedir. Tanı doğrulanmadan önce benzer belirtiler sergileyen diğer tüm hastalıkların gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Bahsi geçen laboratuvar testlerinde ataklar sırasında yükselen eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) ve kandaki C-reaktif protein (CRP) seviyeleri ölçülmesi gerekmektedir.

Pfapa Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

PFAPA sendromunu tam olarak iyileştiren, hastalığa özgü bir tedavi henüz bulunmamaktadır. Tedavinin amacı ateş atakları sırasında belirtileri kontrol altına almak için yapılmaktadır. Vakaların büyük kısmında seyredilen belirtiler çocuk büyüdükçe azalmaktadır. Azalan belirtiler belli bir süre sonunda ise kendiliğinden kaybolur. Ateş atakları sırasında ateş düşürücüler bir miktar ateşin düşmesine yardımcı olabilir.

Hastalık birkaç yıl devam edebilmektedir. Zamanla ateşli atakların aralıkları artarak, bazı kişilerde belirtiler kendiliğinden geçmektedir. Uzun vadede PFAPA genellikle yetişkinlik çağından önce olmak üzere kendiliğinden geçer veya daha az ciddi hal almaktadır.

Tedavide atak sırasında tek doz kortizon uygulaması yapılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir