Karbonhidrat Diyeti Nedir?

Karbonhidrat Diyeti Nedir?
23.11.2021 21:30
Karbonhidrat diyeti zararları nelerdir? Karbonhidrat diyetinde ne yenir? Karbonhidrat diyeti besin değerleri nasıl olmalıdır? Karbonhidrat diyeti yapmak istiyorsanız bu yazımızı okumalısınız.

Karbonhidrat diyeti kilo vermek isteyenlerin son günlerde merakla araştırdıkları bir diyet yöntemi. Karbonhidrat diyeti; şekerli besinler, makarna ve ekmeklerde bulunmakta olan karbonhidratları mümkün olduğunca kısıtlamayı amaçlayan bir diyet yöntemidir. Karbonhidrat diyetinde besin değerleri protein, yağ ve sağlıklı sebzeler açısından oldukça yüksek olmalıdır. Yapılan araştırmalar karbonhidrat diyetinin kilo vermek konusunda oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Karbonhidrat diyetini uygulamaya başlamadan önce ne kadar kilo vermeniz gerektiği, egzersiz programlarınızı nasıl uygulamanız gerektiğini bilmenizde veya belirlemenizde fayda var.

Neredeyse sıfıra yakın bir miktarda karbonhidrat içeren bu diyet yönteminde vücuda alınan karbonhidrat miktarı düşük olduğu için uzun süreli tokluk hissiyatı oluşturmaktadır. Bu yüzden kısa sürede kilo vermek isteyenler için son günlerde popüler olarak uygulanan bir yöntemdir. Bu diyeti uygulayanların en çok sorduğu sorulardan biri diyet boyunca vücuda ne kadar karbonhidrat alınması gerektiği yönünde. Beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan günlük 50 gram karbonhidrat bu diyet yöntemi için yeterli bir miktardır.

Karbonhidrat diyeti aynı zamanda yüksek yağlı ve ketojenik diyet olarak da bilinmektedir. Vücut ihtiyacı olan enerjiyi karşılamak için vücutta bulunan yağları parçalamaya başlar. Buna bağlı olarak parçalanan yağların artık ürünleri olan keton cisimler kanda yükselmeye başlar. Böylece karbonhidrat diyetinde yağ yakımı başlaması anlamına gelen ketozis süreci başlamış olur. Karbonhidrat diyetini düzenli bir biçimde uygulamaya başladığınızda ketozise bağlı olarak aseton benzeri bir ağız kokusuna alışmanız gerekebilir.

Karbonhidrat Diyeti Zararları Nelerdir?

Karbonhidrat diyeti halk arasında Hollywood diyeti olarak da bilinmektedir. Karbonhidrat diyetleri süresince karbonhidrat miktarının aşırı derecede kısıtlanması ile kanda bulunan keton cisimciklerinin artmasına ve buna bağlı ketozise neden olan diyetlerdir. Normal bir vücutta keton cisimcikleri denilen cisimler çok az miktarda bulunurken, bu cisimciklerin yükselmeleri durumunda hastalık tabloları ortaya çıkabilir. Bunun en belirgin özelliği ise ağızda meydana gelen aseton benzeri kokudur. Sıfır karbonhidrat içeren bu diyet yöntemi, kan şekerini kritik noktalara kadar düşürür.

Bu durumda tiroit bezi hormonların dengesini bozarak hipotiroit yani başka bir tanımla tiroit tembelliği oluşur. Bu diyet süresince stres hormonu olarak bildiğimiz kortizol hormonunda artış gözlenir. Buna bağlı olarak da vücut kıtlığa düştüğünü sanıp yağ depolamasına başlar. Sindirim yavaşlamaya başlar, hormonal dengeler bozulur ve sonuçta kronik yorgunluk oluşur. Diyet boyunca kısıtlanan sebze ve meyve tüketimi bağırsak florasında yer alan yararlı bakterilerin çalışmasını yavaşlatarak besin ögelerinin yeterince sindirilmesine engel olur. Fiziksel ve bilişsel fonksiyonlarda azalmalar görülür. Kadınlarda östrojen gibi hormonları azaltarak regl düzensizliği gibi olumsuzluklara yol açar.

Karbonhidrat Diyetinde Ne Yenir?

Karbonhidrat diyeti yapanların sıfır ya da bir birim karbonhidrat tüketmeleri şarttır. Bu yüzden sıfır veya bir birim karbonhidrat içeren et, balık, tavuk, peynir ve yumurta gibi besinler tercih edilmelidir. Diyet süreci boyunca her gün yaklaşık 10-12 bardak su içilmelidir. Yağ yakma konusunda etkili bir meyve olduğu kabul edilen Greyfurtun diyet süresinde tüketilmesi tavsiye edilir. Acıkma hissiyatının fazla olduğu günlerde öğünlerinizde yer alan et, sebze, salata miktarlarınızı ufak da olsa arttırabilirsiniz. Karbonhidrat diyeti süresi boyunca kahve, çay ve soda gibi içeceklerin tüketimini bırakmanız gerekiyor. Karbonhidrat diyeti listesine göre; kırmızı et, tavuk, alabalık, karides, yengeç, ıstakoz, hindi, mezgit ya da somon gibi ürünlerin doğal ve organik olanları tercih ederek ızgara, haşlama veya fırın yöntemi ile pişirebilirsiniz. Ek olarak Omega 3 ile zenginleştirilen yumurta, ıspanak, brokoli, karnabahar, havuç, pırasa, marul, maydanoz gibi sebzeleri tüketebilirsiniz. Aynı zamanda kavrulmamış ve işlem görmemiş ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişleri de tercih edebilirsiniz.

Karbonhidrat Diyeti Besin Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Karbonhidrat diyeti süresinde tüketmeniz gereken besin değerleri oldukça önemlidir. Bu diyeti yapmak isteyenlerin sıklıkla sorguladığı sorulardan biri de karbonhidrat diyetinin besin değerlerinin nasıl olduğu yönünde. Eğer siz de karbonhidrat diyetini yapmak istiyorsanız günlük almanız gereken karbonhidrat besin değeri toplam 50 olmak zorunda. Normal bir insanın karbonhidrat ünite toplamı 70-75 arasında yer alırken, bu diyeti yapanların miktarı 50’ye kadar düşmektedir. Karbonhidrat alım miktarı düştüğü için doğal olarak kalori alımı da yok olacaktır. Karbonhidrat üniteniz günlük 40-50 arasına düştüğü zaman kilo kaybı ve yağ yakımı başlar. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir