Perküsyon Nasıl Çalınır?

Perküsyon Nasıl Çalınır?
16.04.2022 22:00
Perküsyon, vurmalı çalgılar anlamına gelmektedir. Perküsyonun çalınması, perküsyon aletleri, perküsyon teknikleri, perküsyon yöntemi ile duyulan sesler ve perküsyon çeşitleri hakkında merak edilen tüm soruları sizin için bir araya getirdik.

Perküsyonun çalınması, perküsyonist olarak adlandırılan kişiler tarafından gerçekleştirilir. Bu müzisyenler, enstrümana el ya da baget gibi bir çırpıcı ile vurarak ses üretirler. Perküsyon bölümü, geleneksel bir orkestranın dört ana bölümünden biridir. Vurmalı çalgılar, vurulmaları, kazınmaları veya sallanmaları gerektiği gerçeğiyle karakterize edilir ve hem akortsuz hem de akortlu vurmalı çalgılar içerir. Akortsuz vurmalı çalgılara örnek olarak bas davul, trampet, ziller, üçgen ve tef verilebilir. Tek bir perküsyoncu, diğer bölümlerdeki müzisyenlerin aksine, bir performansta genellikle birkaç enstrüman çalacaktır. Perküsyon bölümü, dinamik yetenekleri ve ayrıca yaylı seslerin daha yavaş ataklarından çok daha hızlı hareket eden davul vuruşlarının geçişleri nedeniyle pirinç bölümle orkestranın arkasındadır.

Perküsyon Aletleri Nelerdir?

 Perküsyon aletleri, arasında hem membranofon hem de idiophone kategorisinde bulunan farklı vurmalı çalgılar vardır. Bongo, konga, timpani, tef, mridangam, ngoma, tabla ve bateri seti perküsyon aletleri arasında yer alır. Bas davul, trampet ve tom davulları membranofon, ziller ise idiophones kategorisindedir. Davul kitleri, caz, rock ve diğer birçok müzik türünde kullanımlarıyla iyi bilinmektedir. Orkestralarda bulunan en standart vurmalı çalgılar ise timpani, trampet, bas davul, ksilofon, üçgen, ziller, tef, marakas, gong ve çan aletidir.

Perküsyon Teknikleri Nelerdir?

Perküsyon, alternatif çalma tekniklerine uygundur: Bir vurmalı çalgıyı farklı şekillerde iyi seslendirmek için vurmanın genellikle birkaç yolu vardır. Enstrümanı kullanmak için bir şekil veya türde bir tokmak ihtiyacınız olduğu için bu adla anılmaktadır. Bu sebeple ses kullanılan araca bağlı olarak değiştirilebilmektedir. Sert tokmaklar, yumuşak tokmaklar veya sadece sert fırça malzemeleri kullanmak, bu enstrümanların çalacağınız her yeni müzik parçası için gerekli olacak çeşitli sesler üretmesini sağlayabilir.

Perküsyon Yöntemi İle Duyulan Sesler Nedir?

Perküsyon, melodileri çalabilen perdeli perküsyon dahil olmak üzere çok çeşitli enstrümanları ifade eder. Vurmalı çalgılar, tokmak veya elle vurulduğunda, genellikle aletin içi boş gövdesi tarafından güçlendirilen ses ile seslerini malzemeler aracılığıyla titreşimler yoluyla üretirler. Bir vurmalı çalgıya vurulma şekli ve ona vuran şey, hangi sesin üretildiğini büyük ölçüde belirleyecektir.

Perküsyon Çeşitleri Nedir?

Perküsyon çeşitleri arasında iki ana vurmalı çalgı türü yer alır. Bunlar; membranofon ve idiofondur. Tipik bir bateri setinin trampet ve davulları membranofon kategorisine aittir. Öte yandan, idiofonlar, tüm enstrümanın ortaya çıkan titreşimleri nedeniyle vurmalı çalgıcılar tarafından vurulduğunda ses üretmektedir. Bateri setinin zilleri idiofonlara örnek olarak verilebilir.  Perdeli ve perdesiz perküsyon olarak da adlandırılan akortlu/perdeli perküsyon melodileri çalabilir ve ayarlanabilir bir perdeye sahiptir, oysa akortsuz/perdesiz perküsyon çalamaz. Trampet gibi perdesiz vurmalı çalgılar, ton amaçlarından ziyade ritmik amaçları için kullanılmaktadır. Perdeli vurmalı çalgılar ise hem ritmik entrika hem de melodik çizgiler üretir. Hem perdeli hem perdesiz vurmalı çalgılar, membranofon veya idiofon olabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir