Pekmez Mideyi Yakar Mı?

Pekmez Mideyi Yakar Mı?
09.12.2022 18:06
Şekere dönüşme potansiyeli olan meyvelerin kaynatılmasıyla elde edilen tatlı ve yoğun şuruplara pekmez denilmektedir. Birçok rahatsızlığa karşı vücut direnci sağlayan pekmez hakkında merak edilenlere birlikte bakalım. Pekmez ne kadar sürede kan yapar, neden ekşi olur, mideyi yakar mı? Pekmez neden şekerlenir, neden küflenir, öksürüğe iyi gelir mi? İşte detaylar.

Pekmez yararlı bir ürün olsa da aşırı tüketimi vücuda yarardan çok zarar getirecektir. En ideali günde 2 kaşıktır. Kilo problemi olan kişiler günde 1 kaşık da içebilir. Pekmez mide yanması, reflü gibi problemleri de iyileştirir. Ama tüketim miktarına dikkat etmek gerekmektedir. Fazla miktarda alınan pekmez, tansiyon problemlerine ve mide yanmasına sebep olabilir.

Pekmez Ne Kadar Sürede Kan Yapar?

Tıbbi ismi “Anemi” olan kansızlık genellikle kadınlarda daha sık rastlanılan bir hastalıktır. Vücudun bağışıklık sisteminin yapı taşları olarak adlandırılan hemoglabin ve kan sayımının düşük olmasıyla tespit edilir. Anemi rahatsızlıklarına en iyi gelen ve halk arasında da kan yapıcı olarak bilinen madde pekmezdir.

Keçiboynuzu pekmezi, kırmızı pancar pekmezi, üzüm pekmezi, dut pekmezi en yaygın olan ve doğal olarak üretildiği taktirde vücudun kan kapasitesini ve varlığını çoğalttığı gözlemlenmiştir.

Sabah kahvaltılarından önce 2 yemek kaşığı özellikle keçiboynuzu pekmezi yemek kan miktarını çoğaltacaktır. Vücutta tam anlamıyla ne zaman kan yapacağı kişinin metabolizmasına bağlı olarak değişecektir.

Pekmez Neden Ekşi Olur?

Pekmez şekere dönme potansiyeli yüksek tahıl ve meyvelerden elde edilen mucizevi bir şifa deposudur. Pekmez yapılırken “şıra“ açığa çıkar. Şıra basit bir tabirle fermente edilmiş meyve suyudur. Damakta mayhoş bir tat bırakır. Pekmezin içindeki şıradan kaynaklı olarak hafif ekşi, mayhoş bir tat hissedilebilir. Ancak pekmezin kokusu ve tadı çok ekşiyse pekmez bozulmuş demektir.

Pekmez Neden Küflenir?

Pekmez, uygun saklanma koşulları sağlandığında uzun süre dayanıklı olan bir üründür. Ancak pekmezi koyduğunuz kavanoz nemliyse ya da daha sonrasında içine su eklerseniz ya da su değerse pekmez bozulabilir. Pekmez hemen küflenmez öncelikle üstünde köpüklü bir yüzey oluşturur. Pekmezi su ve nem ile kesinlikle temas ettirmeyiniz. Cam kavanozda ve serin yerlerde saklamanız gerekmektedir.

Pekmez Neden Şekerlenir?

Herhangi bir ek şekere ihtiyaç duymadan, içerisinde doğal olarak şeker oranı yüksek olan meyve ve tahıllardan elde edilmektedir. Kansızlık başta olmak üzere, soğuk algınlığı, mide rahatsızlıkları, kalp-damar hastalıkları, dolaşım ve boşaltım sistemlerini düzenleyen ve koruyan güçlü bir doğal antioksidandır.

Pekmez çabuk bozulan bir ürün değildir fakat doğru şekilde muhafaza edildiği sürece. Pekmez doğal bir şekilde kaynatılıp cam kavanozlarına boşaltılırken, kavanozların kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Dibinde herhangi bir üründen kalan artık, ıslaklık ya ada nem kalmışsa pekmezi bozabilir.

Ayrıca kavanozların kapaklarını sıkıca kapattığınızdan emin olmalısınız. Hava geçişi olursa pekmez şekerlenir. Pekmezi çok sıcak bir ortamda saklarsanız, 1 yılı aşkın süre içinde tüketmeseniz, güneş ışığına maruz bırakırsanız, içerisindeki şeker oranı ideal orandan fazla şekilde yükselecek ve şekerlenecektir.

Pekmez Öksürüğe İyi Gelir Mi?

Pekmez, doktorlar tarafından da önerilmektedir. En az ilaçlar kadar güçlü etkiye sahip olan pekmezin iyi gelmediği bir hastalık neredeyse yok gibidir.  Soğuk algınlığına ve öksürüğe birebir olan pekmezin özellikle keçiboynuzu ve dut pekmezi düzenli kullanımda hastalığa yakalanma riskini önemli ölçüde azaltmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir