Parkinson Hastalığı MR Da Çıkar Mı?

Parkinson Hastalığı MR Da Çıkar Mı?
09.12.2022 23:15
Yaşı ilerleyen bireylerin birçoğunda Parkinson hastalığı görülmektedir. Parkinson hastalığı MR da çıkar mı, durdurulabilir mi? Dopamin ve Parkinson hastalığı arasındaki ilişki nedir? Hangi doktora gidilmeli, Parkinson hastalığı engel oranı nedir, nasıl teşhis edilir? Sorularını bu yazımızda siz değerli takipçilerimiz için yanıtladık.

Parkinson hastalığı MR'da çıkmaz. Çünkü Parkinson hastalığı tanısını kesin koymada kullanılan bir test ya da tıbbi teknik yoktur. Tanı koyarken bir uzman hekim tarafından hastanın öyküsü iyi alınmalı, belirtileri izlenmeli, şikayetleri iyi değerlendirilmelidir. Parkinson hastalığı tanısı ancak bu şekilde konulabilir.

Parkinson Hastalığı Durdurulabilir Mi?

Parkinson hastalığının bulgularını düzeltmede kullanılan birçok ilaç vardır. Ancak tamamen durdurabilecek bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavide kullanılan ilaçların ciddi yan etkileri vardır. Bu belirtiler arasında bulantı, kabızlık, titreme, yorgunluk, kaygı, terleme yer almaktadır. Uzun bir süre ilaç tedavisi gören hastalarda diskinezi ortaya çıkabilir. Diskinezi kontrol edilemeyen hareketlerin tümüdür. İlacın yan etkileri Parkinson hastalığının belirtileri ile karıştırılabilir. Etkili bir ilaç tedavisine rağmen belirtiler azalmıyorsa bir uzman tarafından beyin pili ameliyatına karar verilebilir.

Dopamin Ve Parkinson Hastalığı Arasındaki İlişki Nedir?

Sağlıklı her insanda beynin bazı bölgelerinde dopamin üreten hücreler vardır. Merkezi sinir sisteminde nörotransmiter olarak görev yapan dopamin vücudun hemen hemen tüm sistemlerinde etkilidir. Sinir sisteminin birden çok hastalığı dopamin eksikliğine dayanır. Bunlardan bazıları huntington hastalığı, fibromiyalji, majör depresif bozukluk ve parkinson hastalığıdır. Parkinson hastalığında da dopamin hücrelerinin eksikliğinden dolayı vücut gereksinimi olan dopamini karşılayamaz. Bu da Parkinson hastalığının belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Ellerde hafif titreme, koku duyusunda yetersizlik, vücut hareketlerinin aksaması gibi belirtiler erken dönem belirtileridir.

Parkinson Hastalığı Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Parkinson hastalığının erken dönemde ortaya çıkan birçok belirtisi vardır. Bunlar:

·        Hareketlerde yavaşlama

·        İstirahat durumundayken el ve parmaklarda hafif titreme

·        Adım atarken bacaklarda tutukluk

·        Ayakta sürüme

·        Mimiklerde bozulma

·        El yazısında gelişen kötüleşmeler

·        Kaslarda sertleşme ve katılık

·        Harekete başlama

·        Hareketi devam ettirmede zorlanma

Bu belirtiler akla Parkinson hastalığını getirilmelidir. Bu belirtiler ihmal edilmeden hemen bir nöroloji uzmanına başvurulmalıdır. Erken teşhis her zaman tedavide büyük önem taşımaktadır.

Parkinson Hastalığı Engel Oranı Nedir?

Parkinson hastalığı her insanda görülebilecek bir hastalıktır. Ancak semptomlarının şiddeti hastadan hastaya değişmektedir. Her yaşta görülebilen bu hastalık 40 yaş üstü kişilerde görülme olasılığı daha fazladır. Parkinson hastalarının karşına birçok engel çıkmaktadır. Örneğin araç kullanmak. Hastalığın derecesine göre bu durum değişkenlik göstermektedir. Hastalığın ileri derecede olması kişinin araç kullanmasına engel olmaktadır. Hastalar hastalıklarının durumlarına göre yüzde 5 e kadar rapor alabilirler.

Parkinson Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Parkinson hastalığının tanısını koymada kullanılan bir test yoktur. Manyetik rezonans görüntüleme gibi tıbbi teknikler ya da yapılan kan tahlilleri hastalığın kesin tanısını koymak için yapılmaz. Ancak Parkinson hastalığına çok benzeyen hastalıkları teşhis etmek için yapılır. Tanı ancak bir nöroloji uzmanı tarafından muayene sırasında hastanın öyküsü ve fizik muayenesi ile konulabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir