Kan Sulandırıcı Gece İçilir Mi?

Kan Sulandırıcı Gece İçilir Mi?
23.12.2022 21:13
Kan sulandırıcı gece içilir mi, gebeliğe engel mi, günde ne kadar tüketilmeli? Kan sulandırıcı her gün kullanılır mı, kullananlar ıhlamur içebilir mi? Kan sulandırıcı kullanan kan verebilir mi? Kan sulandırıcı kullananlar hangi bitkisel çaylarını içmemeli? Kan sulandırıcı kullanıldığı zaman diliminde yapılması ve yapılmaması gereken çeşitli eylemler söz konusudur. Kan sulandırıcı hakkında tüm merak edilen detayları bu yazımızda okuyucularımız ile paylaştık.

Kanda pıhtı oluşturan trombositler, sabah saatlerinde daha aktif duruma gelmektedir. Kan sulandırıcı olarak hastalara verilen aspirinin, gece uykudan önce içildiğinde daha fazla yarar sağladığı araştırmalarca kanıtlanmıştır.

Kan sulandırıcılar genellikle ağızdan günde tek doz olarak alınır. İlacı her gün aynı saatte almak önem arz etmektedir.

Kan Sulandırıcı Gebeliğe Engel Mi?

Kan sulandırıcı iğneler plasentadan geçmemektedir. Dolayısıyla bebeği etkilemez ve bebeğe herhangi bir zararı dokunmayacaktır. Bu nedenle gebelikte kan sulandırıcı iğnelerin kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Kan Sulandırıcı Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Genellikle her gün 5 mg (1 tablet) olarak tüketilmeye başlanılmaktadır. Nasıl başlanacağına ve hangi dozda devam edileceğine de doktorunuz bir kullanım kararına varacaktır. İlaca başlamadan önce normal INR değerleri belirlenmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda istenen INR değerine ulaşıncaya kadar damardan bir ilaç uygulaması da gerekebilir.

Kan Sulandırıcı Her Gün Kullanılır Mı?

Günümüzde, kalp damar veya beyin damar hastalığı geçirmiş hastaların, herhangi bir engelleyici durumu bulunmuyor ise düşük doz aspirini ömür boyu kullanması doktorlar tarafından önerilmektedir.

Güçlü bir ilaç olarak kalp ve damar sorunlarının önüne geçmek için tüketilen Ecopirin, aşırı kullanım sonucunda ya da farklı ilaçlarla kullanımı nedeniyle bazı olumsuz durumların oluşmasına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Kan Sulandırıcı Kullananlar Ihlamur İçebilir Mi?

Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenler olarak sıralanabilir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanmak gerekmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullanılanlara ıhlamur tüketmeleri önerilmez. Çünkü daha fazla kanı sulandıracaktır. İlaçla beraber fazla gelebilir.

Kan Sulandırıcı Kullanan Kan Verebilir Mi?

Kan vermek için engel tekabül eden herhangi bir hastalığı geçirmeye devam eden veya geçirmiş olan kişiler, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan kişiler, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler trombosit aferezi bağışçısı olmaları mümkün değildir. Yani kan sulandırıcı kullanan kişiler kan vermeye elverişli değildir.

Kan vermeye elverişli kişiler ise;

·         Bol sıvı almalıdır.

·         Bağışçı, aşırı yorgun ya da uykusuz olmamalıdır

·         12 saat öncesine kadar alkol alınmamış olmamış olması gereklidir.

·        Nabız, kan basıncı ve vücut sıcaklığı belirlenmiş uygun aralıkta olmalıdır.

Kan Sulandırıcı Kullananlar Hangi Bitkisel Çaylarını İçmemeli?

Kan sulandırıcı olduğu düşünülen bazı bitki çayları etkileri tam bilinmediğinden tüketilmemesi gerekmektedir. Bunlardan bazıları ise papatya çayı, yeşil çay, adaçayı vb. çayları olarak bilinip olup, tüketimine dikkat etmek gereklidir. Meyve çaylarını tüketmek tercih edilmelidir.

Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda yeşil çay, ilaçların etkisi azaltır ve pıhtılaşma yapabileceğinden tüketimini yapmamak gerekir. Pıhtılaşmayla beraber fazla içildiğinde ise yeşil çay, felçlere bile sebebiyet verebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir