Bademcik Taşı Nedir?

Bademcik Taşı Nedir?
17.11.2021 20:30
Bademcik Taşı Nedir? Bademcik taşı belirtileri nelerdir, tedavisi nedir sorularını sizin için yanıtladık.

Bademcik sorunları pek çok kişinin karşılaştığı bir durumdur. Genel olarak aşırı soğuk yiyecek ve içecek tüketimine bağlı bademcik şişmeleri ile yüz yüze kalırız. Fakat toplumda az bilinen bademcik taşı da sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Bademcik taşı; bademcik keselerinde oluşur ve sarı ya da beyaz bir renk görünümündedir. Ağızda kötü koku oluşumuna neden olur. Genel olarak iltihapla karıştırılır. Oluşma nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bademcik iltihabı yaşayan kişilerde bademcik taşı olma olasılığı daha fazladır. Diş çürüklerinin oluşturduğu bakteriler, magnezyum ve kalsiyum tuzlarının birikmesi nedeniyle de bademcik taşı meydan gelmektedir. Burundan akan mukus tabakası, bademciklerde bulunan ve Crypts adı verilen çukurlarda birikir. Biriken mukus yemek artıklarıyla yutulurken çukurlarda biriken ölü mukoza hücreleri bademciklerde kalır. Kalan atıklar bazı kişiler tarafından tükürükle giderilirken bazı kişilerde de birikir ve sertleşme meydana getirir. Bu oluşum bademcik taşı olarak ifade edilir. Ölü mukozadan oluşan bademcik taşları zamanla ağızda kötü koku oluşumuna neden olur.

Bademcik Taşı Belirtileri Nelerdir?

Bademcik taşı sarı veya beyaz bir görünüme sahip olduğu için iltihapla karıştırılmaktadır. Bu yüzden diğer belirtiler bademcik taşı teşhisinde önem taşımaktadır. Ağızda aşırı şekilde oluşan kötü koku bademcik taşının ilk belirtisidir. Yutkunma sıralarında yaşanan ağrı da belirtiler arasındadır. Boğaz ağrısı, geçmeyen öksürük, nadir de olsa kulakta oluşan ağrılar, bademcik şişmesi bilinen belirtilerdendir. Boğazda oluşan lekeler de bademcik taşının varlığını göstermektedir. Ayrıca bademcik taşı enfeksiyonu geçiren kişilerde zaman içinde bademcik taşı oluşumu sık olarak gözlenir. Bu belirtileri yaşayan kişiler sağlık kuruluşlarının kulak burun ve boğaz polikliniğine başvurması tavsiye edilir.

Bademcik Taşı Tedavisi Nedir?

Bademcik taşında uygulanan tedavi oluşan taşın boyutuna göre değişim göstermektedir. Küçük boyutlu bademcik taşlarında, hasta üzerinde sorun açmıyorsa tedavi uygulanmaz. Ağız ve kişisel hijyen kurallarına uyulması şartıyla bu taşlar kısa zaman içinde yok olur. Yeni gelişmekte olan bademcik taşları için pamuk çubuk kullanımı önerilir. Evde kendinizin basit bir şekilde bu tedaviyi uygulaması mümkündür. Ancak pamuklu çubuk dışında farklı bir malzeme bu iş için kesinlikle kullanılmamalıdır. Hem yeni taş oluşumun önüne geçmek hem de oluşan küçük bademcik taşlarını gidermek için tuzlu su ile yapılan gargara da oldukça etkili ve pratik bir yöntemdir.

Ancak bademcik üzerinde görülen enfeksiyonlardan dolayı doktor denetimi altında antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Bu tedaviye tonsilit tedavi adı verilmektedir. Bademcik taşı büyük boyutlarda ve rahatsız edici bir durumdaysa ameliyat gerekebilir. Tüm bu tedavilere rağmen bademcik taşı oluşumu tekrarlanırsa badecikler alınır. Ayrıca bademcik taşı tedavisinde bazı durumlarda lazer ışını ve radyo frekans gibi yöntemlerde kullanılabilir. Doktorunuz hangi tedavinin sizler için uygun olduğunu yapmış olduğu muayeneler sonucu söyleyecektir. Bademcik taşı oluşumunun önüne geçmek için ağız ve diş temizliğine dikkat edilmelidir. Yemeklerin ardından gargara yapılmalı ve günde en az iki defa dişler kesinlikle fırçalanmalıdır. Ayrıca diş fırçalama sırasında dil de temizlenmelidir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir