Yaşanan doğa olayları insanlar tarafından hep merak edilmiş ve açıklanmak için araştırma konusu olmuştur. İnsanın yaratılış gereği tapınma isteğinin de ortaya çıkması ile birlikte birçok tanrı benimsenmiştir. Paganizm, doğa olayları nasıl oluştuğu merakının giderilmesi ve tanrıların somutlaştırılmasını çabalayan bir putperestlik anlayışıdır. Pagan , Latince pagus sözcüğünde ortaya çıkmıştır ve kırsalda yaşayan anlamına gelmektedir. Avrupa'nın en eski dinleri arasında yer alan Paganizm bilimsel araştırmalar doğrultusunda dünya çapında tüm putperest toplumlar için kullanılmıştır. Kavramsal adı politeizm yani çok tanrıcılıktır ya da ruhçuluk anlamına gelen animizimdir. Paganizm inancında insanlar yaşadıkları ortamın şartlarına göre kutsal gördükleri ögelere tapmışlardır. Örneğin su kenarında yaşayan bir topluluk başta su olmak üzere su canlılarını kutsal sayarken ormanda yaşayan diğer topluluk ağaçlara, hayvanlara tapmışlardır. Paganizmde atalar kültü inancı büyük yere sahiptir ve bu inanca göre insanlar din adamlarını, rahipleri, büyücüleri her zaman ileri görmüşlerdir.
Paganizm Maskeleri Nelerdir?
Paganizm inancında doğaya olan hayranlık ele alınmıştır ve doğanın eşsiz gücüne tapmak istenmiştir. Bu inançlarını her yolla duyurmak isteyen kavimler ya da bireyler kendilerine has olan maskeler kullanmıştır. Paganizmde yaşanan farklı görüşler nedeniyle kullanılan maske çeşitleri de farklılık göstermiştir. Herkes inancı doğrultusunda maske takmıştır. Örneğin ağacın kutsallığına inananların bu alanda maske kullandığı düşünülürken bir hayvana tapanlar maskelerinde hayvan figürleri kullanmıştır. Kullanılan maske figürleri din inancını belirttiği için önem taşımaktadır.
Paganizm Neye İnanır?
Paganizm inancında tam bir nesneye ya da tanrıya inanç yoktur. Eski dönemlerde sıklıkla karşılaşılan paganizm inancında kişiler ya da kavimler yaşadıkları ortamda kutsal gördükleri her şeye tapma inancı içine girilmiştir. Bazen bir yıldıza, güneşe ya da aya tapınıldığı görülmektedir. Ormanda yaşayanlar ormanın gücüne inanırken deniz kenarında yaşayanlar deniz canlılarına, deniz ürünlerine inanmayı tercih etmişlerdir.
Paganizm Bayramları Nelerdir?
Paganizm inancında da diğer dinlerde olduğu gibi bayramlar yer almaktadır. Pagan bayramları Samhain, Yaz Bayramı ve Yule'dir. Samhain, 31 Ekim tarihinde kutlanmaya başlanır ve 1 Kasım'a kadar sürer. Kış mevsiminin gelmesini kutlayan bir bayram türüdür. Yaz Bayramı 19 Haziran ve 25 Haziran arasında kutlanan gündönümü bayramıdır. Yule ise antik bir pagan kış festivali olarak bilinmektedir ve 11. yüzyıldan sonra Noel olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Paganizm Ortaya Çıkışı Nasıl Oldu?
Özellikle 9. yy başlarında insanların doğaya olan merakı daha fazla artmıştır ve insanlar doğa güçlerinin canlı bir varlık olduğu inancına hakim olmuştur. Kavimler ve topluluklar doğa güçlerine farklı anlamlar yükleyerek onları ilahlaştırmışlardır. Bilimsel çalışmaların az olduğu dönemlerde yağmur, fırtına, kar gibi gözle görülür olayların açıklanma hissi ile paganizm ortaya çıkmıştır. Paganizm, doğa olaylarının nasıl oluştuğunun merakının giderilmesi adına tanrıların somutlaştırılması adına inanılan bir inanç sistemidir.
Paganizm Kurucusu Kimdir?
9. yüzyılda ortaya çıktığı ve özellikle Avrupa'da hakimiyet sürdüğü düşünülen paganizmin kurucusu bilinmemektedir. Bilimsel anlamda çalışmaların yapılmaması kavimlerin, doğaya olan merakı ve bu merak duygusunun yatıştırılmaya çalışılması paganizmin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Rusya'da izlerine sık rastlanan paganizm Hristiyanlık inancı ile ortadan kalkmıştır. Paganizm ayrıca Afrika, Asya ve Güney Amerika'da da etki göstermiştir.