Günümüzde eskisi kadar tığ işi örgü örme işlemi yapılması bile hala devam eden bir işlemdir. Örgü örmek özellikle Türk toplumunda oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir, örgü örmek sayesinde birçok etki elde etmeniz mümkündür. Bu etkiler şu şekilde sıralanabilir; örgüden yapılmış oyuncak bebekler, kıyafetler ve keseler, çantalar gibi birçok ürün elde edebilirsiniz. Aynı zamanda örgüden yapılmış battaniyeler ve halılarda vardır. Örgü örme tekniklerinden bahsedecek olursak onlar da şu şekildedir; örgü örmek için pek çok farklı model vardır ancak, genel itibarıyla örgü örmek tekniklerinden bahsedecek olursak, iplik kullanım aşamasında zahmetli bir oluşturabildiği için ilk olarak iplik yumağınızı oluşturabilirsiniz. Ayrıca ilk teknik düğüm atmaktır.
Şişe ilmek atarak örgü işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. İlmek atarken düğüm yumağını elinizde tutmanız gerekir. Yani bağlı olan ipli sol elinizin arkasına ve avuç içiniz üstüne sardıktan sonra, şişi avcunuzun önünden geçiyor ve ilmeklerin altına geçiriyor olmanız lazım. İstediğiniz sayıda ilmek atana kadar bu işlemi elinizle de, tekrar edebilirsiniz. Daha sonrasında ise örgü örmeniz gerekir, örgü farklı ilmeklerin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu noktada istediğiniz sayıda ve istediğiniz kata sahip olacak şekilde ilmekleri atarak devam etmelisiniz. Son yöntem ise ilmek çıkarmak olacaktır. İlmekleri oluşturduktan sonra, ilmeklerin içinden ve dışından olacak şekilde farklı ilmekler atarak başka bir teknik oluşturabilirsiniz. Attığınız ilmeklerin sayısını aklınızda tutmanızda fayda vardır. Bu sayede diğer işlemleri yaparken daha kolay bir aşama sağlayabilirsiniz.
Örgü Örmenin Faydaları Nelerdir?
Örgü örmenin birçok faydası vardır. Bu faydalardan ilki, hobi olarak örgü örebilmenizdir. Ayrıca örgü örerek kazanç elde edebilirsiniz. Örgü örmek el becerilerinin devamlılığını sağlamak ve hafızayı güçlendirme konusunda etkilidir.
Örgü Örmek Boyun Fıtığına Zararlı Mıdır?
Örgü örmek boyun fıtığı sorununa yol açabilir. Örgü örme işlemi sırasında duruş bozukluğu bunun en önemli etkenidir. Bu noktada özellikle de boyun fıtığınız varsa, duruş bozukluğunun olmaması için sürekli olarak aynı pozisyonda durmamanız gerekmektedir. Bu noktada örgü örerken pozisyonunuzu iyi ayarlamalı ve çok uzun saatler süren örgü yapımı işleminden uzak durmanız gerekmektedir.
Örgü Örmenin Zararları Nelerdir?
Örgü örme konusunda oldukça merak edilen konulardan biri de, örgü örmenin zararlarının ne olduğudur. Yapmanız gereken tek şey ilk olarak iplerinizin temiz olduğuna dikkat etmenizdir. Temiz olmayan iplerle yapılan çalışmalarda, iğnenizin ellerinize batması sonucu mikrop kapabilir ve enfeksiyon riskini arttırabilirsiniz. Ayrıca duruş bozukluğu sebebiyle boynunuzda ve omurganızda sıkıntılar yaşanabileceği gibi, bu sorunlar kalıcı sağlık sorunlarına da dönüşebilmektedir.