Ölen Kişinin Maaşı Kime Kalır?

Ölen Kişinin Maaşı Kime Kalır?
19.12.2022 21:24
Ölen kişinin maaşı kime kalır, çekilir mi? Ölen kişinin maaşı nasıl bölünür, eşine nasıl geçer? Ölen kişinin maaşını kimler alabilir? Ölen kişinin maaşı eşine kaç ayda bağlanır, yüzde kaç kesilir? Ölen kişinin maaşı öldükten sonra yakınlarına kaldığı bilinmektedir. Ölen kişinin maaşı hakkında tüm detaylar bu yazımızda sizlerle birlikte...

Vefat eden sigortalının dul eşi hak sahibi olarak belirlenmiştir. Evlendiği takdirde evlendiği tarihten itibaren hak sahipliğini kaybeder ve aylığı kesildiği bilinmektedir. Erkek çocuklar 18 yaşını dolduruncaya kadar orta öğrenim yapıyorlarsa 20 yaşını yüksek öğrenim yapıyorlarsa 25 yaşını dolduruncaya kadar hak sahibi sayıldığı bilinmektedir.

Ölen babanın ve annenin emekli maaşını almak için sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmak gerekmektedir. Gerekli şatları taşıyan kız çocuk, erkek çocuk, eş, anne ya da baba maaşları almaları mümkün kılınmıştır.

Ölen Kişinin Maaşı Çekilir Mi?

Emekli kişinin ölümünün gerçekleşmesi halinde banka kartı elinde bulunan hak sahipleri veya mirasçıları artık bu parayı bankadan çekmeleri söz konusu değildir. Kişinin ölümü halinde bankada kalan para banka tarafından SGK'ya iade edilmesi gerekmektedir. Ölen kişinin haksız ve yersiz bir şekilde bankadan veya bankamatikten çekilen parası hakkında suç duyurusunda bulunabilir. Eğer kişinin aylıktan çıkmasını gerektiren ölüm tarihi aylık alma tarihinden sonra ise, bankaya yatırılan para, yani aylık alınıp kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Ölen Kişinin Maaşı Nasıl Bölünür?

Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50 olarak belirlenmiştir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlandığı açıklanmıştır.

Çocuklara bakıldığında ise maaşın her birine bağlanması durumunda oran % 25 olarak belirlenmiştir. Ölüm aylığından, vefat eden sigortalının eşi, çocukları yararlanabilmesi mümkün kılınmıştır.

Ölen Kişinin Maaşı Eşine Nasıl Geçer?

Ölen kişinin eşine aylık bağlanması için ölüm tarihinde eşi ile yasal evlilik bağının olması şart olarak belirlenmiştir. Sigortalı kişinin dul eşine yarısı, aylık bağlanmamış olan ve çocuğu da olmayan dul eşine ise gelir ya da başka bir aylık bağlanmamış olması şartı dahilinde %75 oranında bağlanmaktadır.

Ölen Kişinin Maaşını Kimler Alabilir?

Ölüm aylığı, ölen sigortalının eşine, çocuklarına, anne ve babasına bağlanan para olarak bilinmektedir. Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması, evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şart koşulan maddeler arasında yer almaktadır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı aranmaz.

Ölen Kişinin Maaşı Eşine Kaç Ayda Bağlanır?

Çalışırken ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanacak aylıklar ölüm tarihini izleyen aybaşından başladığı bilinmektedir. Hak sahiplerince toptan ödeme ihyası ve/veya askerlik borçlanması ile ölüm aylığına hak kazanıldığı müddetçe bağlanacak ölüm aylıkları borcun ödendiği tarihi izleyen aybaşından başladığı biliniyor.

Ölen Kişinin Maaşı Yüzde Kaç Kesilir?

Vefat eden eş SSK veya Bağkur'lu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50'sini, eş Emekli Sandığı'na tabi ise maaşın yüzde 75'ini aldığı bilinmektedir. Dul ve yetim aylığı alabilmek için resmi başvuru şart kılınmıştır. Eşini kaybeden bir kişinin dul aylığı alabilmesi, başka bir evlilik yapana ya da ölene kadar sürmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir