Oksijen Elementi Nerelerde Kullanılır?

Oksijen Elementi Nerelerde Kullanılır?
01.06.2022 10:24
Canlıların yaşamını derinden etkileyen, oksijen elementi insan yaşamı içinde oldukça önemlidir. Oksijen elementi nerelerde kullanılır, oksijen elementinin sembolü nedir, oksijen elementinin özellikleri nelerdir, oksijen elementinin canlılar hayatındaki önemi nedir, oksijen elementi parçalanabilir mi gibi soruların cevaplarını yazımızda bir araya getirdik.

Oksijen elementi, periyodik cetvelin VIA grubunda yer alan ametal bir elementtir.Atmosferin hacim alanının %21'ini, yerkabuğunun ağırlık alanının %50'sini oluşturmaktadır. İnsan vücudunun, %60'ı oksijenden oluşmaktadır. Atmosfer dışında, doğada serbest halde bulunamamaktadır. Renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz türüdür. Suda az çözülen, sıvı oksijen soluk mavi rengindedir. Yaşamak için, gerekli enerjiyi sağlayan kimyasallar de oksijen önemli bir rol oynamaktadır. İnsanlar ve hayvanlar havadan, balıklar ise sudan oksijen almaktadırlar.

Solunum yolu ile alınan oksijen, kan aracılığıyla vücuda dağılmaktadır. Önemli miktarda oksijen tüketimine karşı, bitkilerin fotosentez yapmaları ile hidrojene ayrışması havadaki oksijen miktarını sabit tutar. Oksijen, özellikle demir ve çelik sanayisinde bol miktarda kullanılmaktadır. Oksijen ve asetilen, metal kesme ve kaynatma işlerinde ve sıvı oksijen roket yakıtlarının yakıcısı olarak kullanılmaktadır. Tıp ve sağlık sektöründe de önemli kullanım alanları vardır. Dalgıçlar ve dağcılar da solunum sağlamak adına ya da kolaylaştırmak amacıyla oksijen tüpleri taşırlar.

Oksijen Elementinin Sembolü Nedir?

Oksijen bir ametal elementtir ve oksijen elementinin, sembolü O’dur.

Oksijen Elementinin Özellikleri Nelerdir?

Oksijen elementi ve özellikleri oldukça önemlidir. Özelliklerinden de anlayabileceğimiz üzere, canlıların yaşamı için olmazsa olmaz, O sembolü ile bilinen oksijen elementinin özellikleri şu şekildedir;

-         Periyodik tabloda “O” sembolü ile gösterilmektedir

-         Erime noktası -218 derece olarak belirlenmiştir

-         Kaynama noktası -183 derecedir

-         Element tablosunda 16-A grubunda yer almaktadır

-         Mavi renktedir

-         Sıvı ve katı hali soluk haldedir

-         Renksizdir

-         Yakıcıdır

-         Kokusuzdur

-         Yanıcı özelliği olan ametal grubundaki gazlar arasındadır

-         100 mililitre suda 2,8 mililitre oksijen gazı çözünebilmektedir

-         Hidrojen elementi ile birleştiğinde suyu meydana getirebilir

-         Oksijenin atom numarası 8’dir

-         Ozon gazı oluşturur

-         Özellikle güneşten gelen morötesi ile ışınlar birleştiğinde ozon oluşumunu sağlar

-         Oksijenin atom ağırlığı, 15,999 u’dur.

-         Sıvılaştırılmış havadan, sıvı oksijen elde edilebilmektedir

-         Sıvı oksijenin elde edilmesi fazlasıyla zordur

Oksijen Elementinin Canlılar Hayatındaki Önemi Nedir?

Bitkilerin, hayvanların ve insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri, solunum gazı olan oksijenin (O2) varlığına bağlıdır. Kısaca, oksijen tüm canlıların olmazsa olmazıdır. Canlılık için her şeydir de diyebiliriz. Bugün hayatımızdan oksijen elementini çıkarsak, dünya da hiçbir canlı yaşamını sürdüremez.

Oksijen Elementi Parçalanabilir Mi?

Canlı yaşamı için çok önemli olan ve sembolü O olan Oksijen, bir elementtir. Kendinden küçük bileşenlerine ayrılamaz ve parçalanamaz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir