Obuanın çalınması, her iki anahtar sistem de genellikle oyuncunun perdede yukarı hareket etmek için parmağını indirmesini veya perdede bir basamak inmek için parmağını kaldırmasını gerektirir. Teknik, diğer nefesli çalgılardan daha fazla zaman, çaba ve hassasiyet gerektiren artikülasyon ve dinamiklerdeki sınırlamalar nedeniyle daha da karmaşıktır. Obua üzerindeki artikülasyon, dilin kavisli olmasını ve ağız boşluğunun merkezine doğru kaldırılmasını gerektirir.
Obua Çeşitleri Nelerdir?
Klasik obualar: Klasik obualar, yüksek notaların kolayca çalınmasını sağlayan dar deliklere sahiptir.
Barok obualar: Ortaçağ ve Rönesans yıllarından esinlenilen barok obualar, şimşir ağacından yapılmıştır ve daha yüksek perdeler oluşturmak için aşırı üfleme kullanılır.
Viyana obuaları: Viyana’da 1900'lerin başında yapılmış olan Viyana obuaları, şehirdeki orkestra performanslarının temelini oluşturmuştur. O zamandan beri bu obua çeşitlerinin orijinal iç çap ve ton özellikleri korunmuştur.
Modern obualar: 1800'lerde yapılan modern obua, gül ağacı, kokobolo veya menekşe ağacından yapılmıştır. İsteğe bağlı seçenekler olarak alternatif üçüncü oktav ve F tuşları ile 45 tuşa sahiptir. Yeni başlayanlar için plastik reçine modern obualar da mevcuttur.
Yeni başlayanlar için ideal olanı plastik reçineden yapılan bir öğrenci obua modeli bulmaktır. Plastik reçineden yapılan modellerin uygun fiyatlı olmasının yanı sıra çalması da daha kolaydır. Plastik gövdelere sahip olmalarına rağmen, ahşap obualarda doğal olarak bulunan zengin tonları korurlar.
Obua Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Obua, çalması en zor nefesli çalgılardan biridir. Bu sebeple bu aleti öğrenme süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Obuada doğru sesi üretmek zor olacağı için öğrenme süresi uzun olabilir. Bir obua üzerindeki tonları ve notaları öğrenmek uzun zaman alabilir. Çalan kişinin öncelikle bir ses çıkarabilmesi zaman alır ve o zaman bile yeni başlayan birinin onu kontrol etme yeteneği sınırlıdır. Aynı zamanda obuanın öğrenilmesi, düzenli uygulama ve dayanıklılık gerektirir.
Obua İle Klarnetin Farkı Nedir?
Obua ve klarnet, nefesli çalgılar ailesinde yer alan müzik aletleri olmasına rağmen birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Klarnet, silindirik bir deliğe sahiptir ve tek bir kamış kullanır, obua ise konik bir deliğe sahiptir ve çift bir kamış kullanır. Klarnet, obuadan daha kolay öğrenilebilir. Obua ve klarnet arasındaki en belirgin farklardan biri de, enstrümanların delikleridir. Obua yuvarlak bir deliğe sahipken, klarnet silindirik bir deliğe sahiptir. Obua ve klarnet arasındaki bir diğer büyük fark, klarnetin sesinin genellikle yumuşak ve koyu bir tınıda olması, obuanın ise daha parlak ve yüksek tonlarda olmasıdır.