Klarnet Nasıl Çalınır?

Klarnet Nasıl Çalınır?
04.12.2021 17:00
Sesi ile dinleyenleri büyüleyen klarnet, son günlerde pek çok kişinin çalmak istediği bir enstrüman. Ancak klarnet çalmak ve bunu sanat haline dönüştürmek, sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Klarnet çalmanın farklı teknikleri bulunmaktadır. Klarnet nasıl temizlenir, neye göre alınır, nefes egzersizleri, klarnet çalmak ne kadar zamanda öğrenilir? Konularını sizler için derledik.

Klarnet, gövdesi sert ve dayanıklı sert ağaç türlerinden yapılan üstünde metalden aksamlar ile desteklenmiş üflemeli bir çalgı türüdür. Üflemeli bir çalgı türü olduğu için, klarnet çalmanın farklı teknikleri bulunmaktadır. Klarnet, üflemeli bir çalgı olduğundan dolayı ele almadan önce dudak, yüz, el ve kol kası geliştirecek egzersizler yapmakta fayda var. Klarnet 5 farklı bölümden meydana gelmektedir. Bu bölümler: bek, barel, alt gövde, üst gövde ve kalak bölümleridir. Klarnet çalmada başlangıç aşamasında olanlar, en çok bek bölümünü kullanırlar. Bekin dudak kısmına yerleşme aşamasında üfleme çalışmaları yapmak yüz kaslarınızı çalıştırarak doğru üfleme tekniğini yakalamanıza yardımcı olacaktır. Klarnet üzerinde doğru sese ulaşabilmek doğru üfleyiş ve tutuştan geçmektedir. Bu yüzden sürekli üfleme egzersizleri yapmanızda fayda var. Klarnet üzerinde tiz ve yüksek seslere ulaşabilmek için, dudaklarınızla klarnete baskı yapmanız gerekmekte. Klarnet çalmak için pek çok farklı teknik bulunmaktadır. Ülkemizde klarnet çalmada en çok kullanılan teknik Askeri Çalış tekniği olarak bilinir. Bu teknik üzerinde klarnet şu şekilde çalınıyor; beki üst dişlerinizden destek alarak, alt dişlerinize değecek şekilde ağzınıza yerleştirin. Alt dudağınızı içe doğru bükün. Bu esnada bekin 1cm i dışarıda bırakılmalıdır. Ülkemizde sık olmasa da kullanılan bir başka teknik, Fransız çalma tekniğidir. Bu teknikle, Askeri çalma tekniği ile fazla farklılık olmayıp alt ve üst dudaklar birlikte içe bükülür. Bu arada dişler beke temas etmeyecek şekilde klarnet ağza yerleştirilir. Bu esnada bekin yaklaşık 1,5cm si dışarıda bırakılmalıdır. Doğru ve net seslere ulaşmak için en önemli şeyin klarneti doğru tutmak olduğunu unutmayın. Bunun için ne kadar gerekiyorsa o kadar egzersiz yapın.

Klarnet Nasıl Temizlenir?

Her müzik aletinde olduğu gibi klarnetin de özel bir bakıma ihtiyacı vardır. Evinizde yapabileceğiniz pratik temizleme rutinleri hem klarnetinizin uzun ömürlü olmasını sağlayacak hem de doğru seslere ulaşmanızı sağlayacaktır. Temel klarnet temizliği 3 kademeden oluşmaktadır.

Günlük Klarnet Bakımı: Klarnetinizi günlük olarak kullandıktan sonra mutlaka temizleme işlemini yapmanız gerekiyor. Bek kısmını çıkarıp, aletin bu kısmına yumuşak uçlu bir fırça sokarak temizleme işlemini yapabilirsiniz. Buna ek olarak aletin ucuna değnek takarak bez ile birlikte temizlik yapabilirsiniz. Bu temizlik rutininin sağlığınız için de oldukça önemli olduğunu unutmayın.

Aylık Klarnet Bakımı: Klarnetin gevşemiş yaylarının bakımı aylık olarak yapılmalıdır. Vazelin ve benzeri bir ürün ile klarnetin metal kısımlarını yağlayabilir ve güderi değişimlerini yapabilirsiniz.

Bek Bakımı: Klarnetin bek kısmı gövde bölümünden direkt olarak ayrılıp yıkanmalıdır. Bu yıkama işlemi için doğal bir sabun tercih etmenizde fayda var. Bek kuruduktan sonra gövde bölümüne tekrar takarak klarnetinizi çalmaya devam edebilirsiniz.

Klarnet Neye Göre Alınır?

Klarnet çalmayı düşünen ve yeni başlayacak olanların en çok merak ettiği sorulardan biri de, klarnet seçimini neye göre yapacakları yönünde. Ülkemizde genel olarak Sibemol ve Sol klarnet yaygın olarak tercih edilen klarnet türleridir. Ancak bu türler dışında da farklı klarnet türleri mevcuttur. Klarnet seçerken tek bir fikre sabit kalmanıza gerek yok. Herhangi bir markayı araştırabilir, size fiyat olarak en uygun olanını belirleyebilirsiniz. Klarnete yeni başlayacaksanız, alacağınız klarnetin Sibemol ya da Sol klarnet olması sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Bu iki klarnet türü profesyonel düzeydeki klarnetlere göre daha az basım ve minimum ayar gerektirdiği için yeni başlayan biri için uygun olacaktır.

Klarnet İçin Nefes Egzersizleri Nelerdir?

Klarnette doğru nefes alma ve alınan nefesin ölçüsü son derece önemlidir. Bunun için klarnet çalmada farklı nefes egzersizi teknikleri vardır.

Denetimli Nefes: Hem ağız hem de burundan uzun nefesler alınıp verilir.

Kaçamak Nefes: Sadece ağızdan nefes alınır.

Ayrıca diyafram nefesi üzerine yapılabilecek egzersizler de bulunur. Bunlar;

Bir çiçeği koklar gibi nefes almak ve alınan nefesi F ya da S ünsüzleri ile boşaltmak.

Esneme eylemi

Köpek soluması eylemi

Bu teknikler diyaframı güçlendirmeye yönelik egzersizler olarak kabul görmektedir.

Klarnet Çalmak Ne Kadar Zamanda Öğrenilir?

Klarnet çalmayı öğrenmenin süresi, ne kadar profesyonel olmayı hedeflediğiniz ile doğru orantılı. Şayet klarnet çalmak konusunda tam bir profesyonel olmayı planlıyorsanız kendinizi sürekli yetiştiriyor ve geliştiriyor olmanız gerekiyor. Bu yüzden tam profesyonel olmanın net olarak sınırlandırılmış bir süresi yoktur. Ancak klarnet çalmayı öğreneyim, birkaç parça çalmak benim için kafi diyorsanız 3 veya 4 ay kadar bir süre içerisinde klarnet çalmayı öğrenebilirsiniz.

 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir