NFT yani Non Fungible Token olarak bilinen bu dijital alan Türkçe manası ile benzersiz ve değişimi mümkün olmayan dijital bir alım satım alanı mânâsına geliyor. Yani kısaca NFT'nin en büyük özelliği kendine özgü ve tek olması özelliğidir. Sanat eserinin Eser sahibinin şahsına ait olduğunu ve kopyalanma durumların önüne geç ile bildiğin bir kanıtıdır. NFT'ye ihtiyaç duymamızın sebebi sanat eserlerinin büyük fiyatlara satılırken, özgünlüğünü kontrol etmede kullanılan yöntemlerin pek çok işlem gerektirmesidir. Tabii ki bu eserlerin orjinalliği kontrol edilirken pek çok doküman ve belgeyi yığını istenmektedir. Ancak bu tekniklerin kullanılması bile aslında tam manada kesin bir sonuç vermesi tartışılır bir konu olabiliyor. Özellikle sanat sektöründe eserlerin çok büyük miktarlarda satılması bu alanda pek çok dolandırıcılık işlerinin de dönmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden eserin orijinalinde kullanılan pek çok teknik aslında dolandırıcıların dikkate aldığı ve buna göre kendilerine eseri orijinal göstermek için bazı yollar bulmalarına sebep olduğundan, NFT bu yönden oldukça avantajlı bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. İşte NFT bu noktada hem eserlerin dijital platformlarda özgürce yayınlanabilmesini hem de orijinalliğini gayet güzel bir şekilde muhafaza edebilmesini sağlıyor. Ayrıca NFT sektörü sadece resim ile kalmayıp birçok farklı müzik, ses, bir WhatsApp konuşması, tweetler, oyun koleksiyonları gibi oldukça geniş bir sektör olmasıyla sanatçıların gerçekliğini kanıtlamak adına harika bir yoldur.
NFT bir eser oluşturabilmeniz için bunu belirli programlar üzerinde oluşturabilmeniz mümkündür. Bunun için sadece kendinize ait bir dijital cüzdan ve kripto paranızın olması gerekiyor çünkü NFT ile ilgili her şey dijital ortamda gerçekleşiyor. Bu konuda NFT ortamında çizimlerinizi sergilemek için kullanabileceğiniz bazı platformlar: Nifty Getway, Süperrare gibi platformlardan NFT çizimlerinizi paylaşabilirsiniz.
NFT Çizimleri Nasıl Sergilenir?
Genel olarak birçok dijital Eser NFT’nin bünyesine girebiliyor. Birçok fiziksel koleksiyon, NFT adı altında satışa sunulabiliyor. Bu konuda en yaygın NFT eserleri şarkılar, gifler, resimler gibi yaygın araçlardır. Yani bu kripto bazında herhangi bir formatla sınırlı kalmayıp kullanabileceğiniz pek çok işte NFT'den yararlanabilmenizi sağlamaktadır. Kendi NFT’nizi oluşturmadan önce sadece üç şeye ihtiyacınız olacak. Bunlar size ait olan bir sanat eseri, basım ücreti için bir miktar kripto para birimi, kripto paralarınızı saklayabilmek için kripto para cüzdanı. Bunları edindikten sonra eseriniz sergilenerek satışa çıkarılır. Nifty Gateway, Süperrare, Bitski gibi platformlar da bu platformların kendi künyesini sanatçı alma durumları farklı olabiliyor. Bu platformlarda başvuru için genellikle kayıt formu ile başvuru yapmanız gerekiyor fakat Rarible, Opensea, Maker place gibi sitelerde ise NFT eserinizi hemen üretmeye başlayabilirsiniz. İşte kayıt aşamasında bu gibi platformlar arasında bir kayıt farklılıkları söz konusudur. Hangi platformda eserinizi yayınlayacağını seçtikten sonra belirli bir ücret ödeyerek NFT eserinizi sergileyebilirsiniz. Bu şekilde yapacağınız birkaç işlemle birlikte dijital ortamlarda çizim yaparak bunu NFT ortamında sergileyebilirsiniz. Bu şekilde hem eserinizin orijinalliği korunmuş olur hem de birçok alıcıyı eserinize çekme fırsatı bulursunuz.