Motor Yarışları Nasıl Yapılır?

Motor Yarışları Nasıl Yapılır?
09.11.2021 15:30
Motosiklet yarışları kategorileri hangileridir, nerede yapılır? Motosiklet yarışı lisansı nasıl alınır, pistine ne denir? Motor yarışlarına nasıl katılabilirim? Motor yarışlarına meraklıysanız bu yazımızı okumalısınız.

Dünya üzerinde birçok takipçisi olan motor yarışları, pek çok kategoride yapılmaktadır. Belli kurallar dâhilinde ve pist üzerinde yapılan yarışlara, dünyanın her yerinden, lisanslı motor sürücüleri katılmaktadır. Bu sürücüler belirli ekipmanlar kullanarak, zorlu yarışta tehlikeli kazalara karşı önlem almaktadır. Özellikle kask, dizlik ve özel yapılmış deri ceketler, bu malzemelerden olarak karşımıza çıkar. Yarışlarda ki tur sayısı ise pistin uzunluğuna göre belirlenirken, yarıştan önceki pozisyon, pozisyon sıralama turlarında aldıkları dereceye göre belirlenir. Motorculara yarış öncesi zeminin ıslak ya da kuru olduğu bilgisi verilip, buna göre lastikleri seçmeleri hakkı verilir. Motor yarışlarında birçok takım olurken, bunlar genelde motosiklet markaları olur. Bu yarışlarda markalar lisanslı motor yarışçılarını bünyesine katıp, yarışlara böyle girmektedir. Motor yarışları bir lig halinde olurken, bu dünya üzerinde pek çok ayağı olan bir süreç olmaktadır. Bunun sonunda başarılı olan yarışçılar, birincilik ile kupa almaktadırlar. 

Motosiklet Yarışları Kategorileri Hangileridir?

Dünya üzerinde birçok motor yarışı düzenlenirken, bunların içerisinde ki kuralları birbirinden farklılık gösterebilmektedir. En büyük motosiklet yarışı olarak karşımıza, MotoGP çıkmakta olup, dünyada en çok izlenen yarışlar arasında bulunmaktadır. Bunun yanında ülkemizde de Kenan Sofuoğlu’nun birçok kez şampiyon olduğu Supersport, yine bir motosiklet yarışıdır. Yine Superbike, modifiyeli motorların yarıştığı bir tür olarak bilinir. Çok bilinen bu yarışların dışında ise dayanıklılık, sepet, geleneksel yol, Motokros, Süperkros ve Süpermoto gibi yarışlardır.

Motosiklet Yarışlarına Nasıl Katılabilirim?

Bu konuda öncelikle kararlı olmak gerekirken, motosiklet yarışları tehlikeye açık konumda bulunmaktadır. İki tekerin üzerinde yüksek süratlere ulaşan bu makinaları kullanmak, zaman zaman tehlikeli olabilmektedir. Bunları göze aldıktan sonra, bu konuda en önce lisans sahibi olmak gerekir. Bunun için istenilen belgeleri hazırlayıp, Türkiye Motor Federasyonu’na başvuru yapılmalıdır. Bu lisansı aldıktan sonra, bir motor kulübüne sporcu olarak üye olmak gerekir. Burada kendinizi ispat etmeniz ve sponsor bulmanız gerekir. Tek başına bu yarışlara girmek, çok maliyetli olmaktadır. Yarışlara genelde bir sponsor himayesinde girilmektedir. Bu ileri hallettikten sonra dereceler yaparak, kendinize sürekli sponsor bulabilirsiniz.

Motosiklet Yarış Lisansı Nasıl Alınır?

Bu yarış türünde lisans alabilmek için öncelikle gerekli şartları, yerine getirmeniz gerekir. Bunun için öncelikle 4 ila 75 yaş aralığında olmanız gerekmektedir. Yine bu lisans için sağlık durumunuzda, bu lisansa engel olacak bir sorunun bulunmaması önemlidir. Bu şartları karşıladıktan sonra gerekli belgeleri hazırlamalı olup, eğer 18 yaşından küçükler ise veli izin belgelerini edinmelidir. Bütün bunları hazırlayan kişiler, Gençlik ve Spor il ya da ilçe müdürlüklerine başvurularını yapmalıdır. Başvurularınız değerlendirilip, bir sorun yoksa lisansları çıkmaktadır.

Motor Yarışları Nerede Yapılır?

Dünyanın birçok ülkesinde bu yarışların düzenleme adına, pistler bulunmaktadır. Bu pistler genelde asfalt döşeli yollar olurken, belirli çizgiler ile belirlenmiştir. Yarışlar yapılırken bu çizgilerin dışına çıkılmazken, ayrıca tribünler yine bu pistten ayrılmıştır. Çoğu motor yarışı asfalt üzerinde yapılırken, bazı kros yarışları ise toprak zeminde yapılmaktadır. Bu yüzden bazı motor lig yarışları, yıl içinde birçok ülkede yapılmaktadır.

Motosiklet Yarış Pistine Ne Denir?

Özellikle bisiklet yarışlarının düzenlendiği pistlerin adı veledrom olarak bilinmektedir. Bunun yanında dünyanın birçok yerinde bulunan motosiklet pistleri, motosiklet yarış pistleri olarak isimlendirilir. Bu pistler genelde asfalt yollardan oluşurken, kros motorlarda ise toprak yollarda yarışlar düzenlenmektedir. Bu pistlerin etrafı çizgiler ile belirlenirken, yarışçılar bu çizgilerin dışına çıkmayıp, içerde yarışmaktadır. Zaman zaman bu pistlerde kazalar görülebilmekte olup, yarışçılar rakiplerini geride bırakmak için çaba sarf eder. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir