Hamilelikte İshal Neden Olur?

Hamilelikte İshal Neden Olur?
21.05.2022 13:46
Hamilelik boyunca kadında pek çok değişim yakından gözlenebilmektedir. Bu değişimler fizyolojik olabileceği gibi psikolojik de olabilmektedir. Hal böyle olunca da anne adayının bağışıklığı düşebilir ve sindirim sisteminde kimi aksamalar yaşanabilir. Peki hamilelikte ishal neden olur? Bunun bebeğe bir zararı var mıdır?

Hamile olan kadının hormonlarında meydana gelen değişiklik sebebiyle bağışıklık sisteminde ve sindirim sisteminde problemler meydana gelebilir. Bu problemler ise hamilelik sürecinde ishale neden olabilmektedir. Kimi bakteriler, virüsler, bağırsaklarda yer alan parazitler gibi sebeplerin yanında gıda zehirlenmesi gibi nedenlerle de ishal olunabilir.

Hamilelikte ishal çok sık karşılaşılan bir durumdur. Buna sebep olabilecek nedenler aşağıda sıralanmıştır:

-         Vücudun alışkın olduğu beslenme düzeninden farklı bir düzene aniden geçilmesi,

-         Alınan yeni gıdalara karşı hassasiyetin varlığı,

-         Kullanılan takviye ilaçlar ile vitaminler,

-         Hormonal değişimler.

Yukarıda sıralanan bu durumlar sebebiyle hamilelik süresince çok sık bu problem ile karşılaşılabilmektedir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında çok daha sık görülmektedir. Bunun ilk zamanlarda olmasının asıl sebebi ise anne adayının bünyesinin yeni adapte olması ve hormonlarındaki değişimlerdir.

Hamilelikte ishal olursa bunun tedavisi için herhangi bir ilaç kullanımı oldukça sınırlı tutulmuştur. Annenin aldığı her besinin ya da ilacın bebeğe de iletildiği bilindiği için, bu gibi durumlarda ilaç kullanımından olabildiğince kaçınılmaktadır. Hamile iken ishal olan ve bu durumda şikayetleri azalmayan kişilerin bol sıvı tüketmeleri önerilir. Bu ishali engellemez yalnızca ishal ile kaybedilen suyun yerine konmasına yaramaktadır. Öte yandan şikayetlerin azalması için kafeinden uzak durulması, şekerli - gazlı gıdalardan ve baharattan olabildiğince kaçınılması gerekmektedir.

Hamilelikte İshal Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte yaşanan ishal genellikle bebeğin sağlığını etkilememektedir. Burada anne adaylarının özellikle korktuğu durum vücutta var olan toksinlerin bir şekilde bebeğe ulaşıp ulaşmayacağıdır. Vücuttaki zararlı toksinler sindirim sistemi ile atılacağı için hiçbir şekilde bebeğe ulaşmaz ve hal böyle olunca da bebeğe zararı olmaz. Fakat öte yandan ishal ile kaybedilen sıvı miktarı bebek için oldukça önemli bir sorundur. Bu sebeple hamilelik sürecinde eğer ishal olursanız, ne olursa olsun bol bir şekilde sıvı tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Bu sayede bebeğinizin susuz kalmasının önüne geçmiş olursunuz.

Hamilelikte İshal Olunur Mu?

Evet. Hamilelikte ishal çok sık bir şekilde karşılaşılan durumlar arasındadır. Özellikle anne adayının uyum sağlama sürecinde bağışıklık sisteminin aksaması ve hormonlarındaki değişimler buna sebep olmaktadır.

Hamilelikte İshal Düşüğe Neden Olur Mu?

Hamilelikte yaşanan ishalin direkt olarak bebeğin düşmesine sebep olmadığı bilinmektedir. Ancak ishalin geçmemesi ve bu süreçte yeterli sıvı tüketilmemesi hallerinde, su kaybının yaşanması erken doğum sancılarını beraberinde getirebilir. Genellikle normal kabul edilen ishal şikayetinin şiddetli ve uzun bir şekilde sürmesi durumunda en kısa sürede hekiminiz ile görüşmeniz tavsiye edilir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir