Mobil İmza Nasıl Alınır?

Mobil İmza Nasıl Alınır?
30.10.2021 15:00
Mobil İmza Nasıl Alınır? Mobil imza ücreti nedir, mobil imza nasıl aktif olur, nerelerde kullanılır? Konularını sizler için araştırdık.

Günümüzde pek çok alanda kullanılan Mobil imza, elektronik ortamda birçok işlemin yapılmasında kullanılan imza sistemidir. Örneğin ön başvuru, başvuru ve aktivasyon gibi işlemlerde mobil imza kullanılarak sanal ortamda kolay bir şekilde işlemler halledilebilmektedir. Tam manada sanal ortamda parmak izlerinin kullanılması ile birlikte mobil imza oluşturularak pek çok evrak ve dosyayı yine bu sanal ortamlardan imzalayabilme kolaylığı sağlamaktadır. Mobil imzalar 3 farklı yoldan Telekom şirketleri aracılığı ile alınmaktadır. E-devlet kapısından mobil imza alabileceğiniz gibi bu başvuruda hiçbir ücret talep edilmemektedir. Fakat gsm operatörleri aracılığıyla mobil imza başvurusu yapmak isterseniz Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell operatörleri bunun için belirli bir ücretlendirme yapmaktadır. Örneğin burada Türk Telekom'u baz alacak olursak Türk Telekom'dan mobil imza başvuru yapmanız için Türk Telekom mağazasına gitmeniz gerekiyor. Burada size mobil imzalı SIM kart değişikliği yapılır ve gerekli belgeler kullanılır. Bu gerekli belgeler T.C. kimlik belgesi, e-güven, NES taahhütnamesi, Türk Telekom mobil imza bireysel taahhütnamesi, satış sonrası işlem formu gibi belgelerle birlikte mobil imzanızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Diğer operatörlerde de Vodafone için noter onaylı evraklar ile birlikte Vodafone mağazasına gidilir ve ön başvuru formu gibi belgeler hazırlanır. Turkcell’de ise, Turkcell online işlemler veya dijital operatör uygulaması ile birlikte başvuru yapmak gerekir.  İsterseniz 532 numaraları müşteri hizmetlerini arayarak da ön başvuru yapabilirsiniz bu şekilde GSM operatörleri farklı mobil imza başvuruları alarak işleminizi gerçekleştirir

Mobil İmza Nasıl Aktif Olur?

Mobil imzalar sadece gerekli belgeleri bulundurmanız dahilinde başvuru yaparak edinebileceğiniz ve mobil ağlardan kullanılan imzalardır. Bu yüzden aslında tek yapmanız gereken şey bu belgeleri yanınızda bulundurup gerekli formları doldurduktan sonra sizin sorumluluklarınız bitiyor ve artık başvuru aktifleştirmesini onlar tamamlıyor.  Bunun için ise mobil imza başvurusu yaptığınız GSM operatörüne veya resmi kuruma göre yaklaşık olarak bir iki hafta civarları içerisinde mobil imza aktifleşmesi başlayacaktır. En geç 2 hafta gibi bir süre içerisinde de bu aktifleştirme sağlanmaktadır.

Mobil İmza Nerelerde Kullanılır?

Mobil imza sayesinde yapacağınız bir çok işlemi sanal ortamda mobil imza sayesinde yapabiliyorsunuz. Örneğin ATM’lerden nakit çekmek, kredi başvurusu yapmak gibi banka işlemlerinizde de şubeye gitmenize gerek kalmadan internet ortamından halledebiliyorsunuz. Ayrıca havale, EFT gibi banka işlemlerini de kartsız bir şekilde mobil imza sayesinde yapabiliyorsunuz. Çoğu E-devlet işlemlerinizi de bu mobil imzalarla gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin belediyelerden bilgi edinme, mal beyanı başvuruları gibi işlemlerinizi kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Bu şekilde aslında yapabileceğiniz sayısız online işlem bulunmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir