Miras Nedir?

Miras Nedir?
15.08.2021 20:30
Bir bireyin ölümünden sonra varisi olarak görülen kişilere kalan edinilmiş mallara veya borçlara miras denilmektedir. Mirasın bir kısmında feragat etmek ne demek, miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir? Miras neye göre bölünür, miras için nereye başvurulur, miras için dava açma nedir? Miras için ölüm belgesi nereden alınır, miras ne kadar sürede paylaşılmalıdır? Ne kadar sürede reddedilir, ne kadar sürer? Miras paylaşılmıyorsa ne yapılır, miras haram olur mu, miras sözleşmesi tek taraflı mıdır?

Bir bireyin ölümünden sonra varisi olarak görülen kişilere kalan edinilmiş mallara veya borçlara miras denilmektedir. Miras olarak sayılan mallar genellikle para ile ölçülebilen mallardır bu sebeple mirasın kaç kişiye kaldığı gibi sonuçlar nedeni ile paylaşım yapılabilen işlemleri kapsamaktadır. Kişinin öncelikle eş ve çocuklarına miras bırakabilmesi mümkündür. Eş ve çocuklara sahip olmayan kişilerin mirasları ikinci dereceden yakınlarına kalabilmektedir. Vasiyet olarak farklı kişilere de miras bırakmak mümkün olabilmektedir.

Mirasın Bir Kısmından Feragat Etmek Ne Demek?

Mirası bırakan kişi ile mirasın kalacağı kişi arasında tek taraflı veya çift taraflı bir sözleşme imzalanabilmektedir. Üzerine belli bir miktar miras kalacak kişi tek taraflı olarak mirasın belirli bir kısmından feragat edebilmektedir. Bu durum genellikle kişinin üzerine borç kalması durumunda gerçekleştirilmektedir.

Miras Hukukuna Göre Yasal Mirasçılar Kimlerdir?

Kanunen mirasçılık, Medeni Kanun’un belirli maddeleri kapsamında düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre mirasçılar, miras bırakan kişinin kan hısımları yani çocukları ve ailesi, evlatlık edindiği kişiler ve hayatta olan eşleri olarak nitelendirilmektedir.

Miras Neye Göre Bölünür?

Miras paylaşımı miras bırakan kişinin mirasçılarına eşit şekilde paylaştırılmaktadır. Günümüzde yapılan düzenlemeler ile birlikte daha adil bir yöntem izlenmektedir. Kişinin bırakacağı miras, mirasçılarına eşit şekilde paylaştırılmaktadır. Miras bırakan kişinin kendisinden önce hayatını kaybeden çocuklarının olması durumunda onlara kalacak miras çocuklarına aktarılmaktadır. Miras bırakanın torunları da bu durumda miras hakkından yararlanabilmektedir.

Miras İçin Nereye Başvurulur?

Miras işlemleri gerekli prosedürlerin takip edilmesini gerektirmektedir bu sebeple kişilerin profesyonel şekilde bir yol izlemesi gerekmektedir. Miras işlemleri için kişilerin mahkemeye başvurması gerekmektedir. Miras işlemlerini takip eden mahkemeler; Sulh Hukuk Mahkemesi olarak nitelendirilmektedir. Kişiler bu mahkemelere başvuruda bulunarak miras işlemlerini takip edebilmektedir.

Miras İçin Dava Açma Nedir?

Miras işlemleri konusunda dava açacak kişilerin Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurması gerekmektedir. Miras konularıyla bu mahkemeler ilgilenmektedir. Yetkili olarak belirtilen mahkemeler ise kişilerin ikamet ettikleri adrese en yakın mahkemelerdir.

Miras İçin Ölüm Belgesi Nereden Alınır?

Miras konusunda kişilerin ihtiyaç duyduğu ölüm belgesinin alınması gereken en doğru yer mahkemelerdir. Kişiler mahkemeye başvurarak ölüm belgesi alabilmektedir. Fakat noter aracılığı ile de ölüm belgesinin alınması muhtemeldir. Mahkemeye başvurmayan kişiler noter üzerinden de ölüm belgesi temin edebilirler.

Miras Ne Kadar Sürede Paylaşılmalıdır?

Kişiye veya kişilere kalan mirasın paylaşılma süresi bir yıl olarak belirtilmektedir. Bir yılın sonunda herhangi bir uzlaşma ile paylaşılamayan miraslar mahkemeye taşınmaktadır. Mahkeme ise bir yıllık sürenin ardından kişilere 3 ay ek süre tanımaktadır. Bu üç ayın sonunda anlaşmaya varılamayan miras paylaşımları bakanlık tarafından mahkemeye başvurularak paylaştırılmaktadır.

Miras Ne Kadar Sürede Reddedilir?

Miras, kişilerin gerekli koşulları yerine getirerek reddedebileceği bir işlemdir. Mirasın 3 ay içinde reddedilmesi mümkündür. Üzerine kalan mirası reddetmeyi isteyen kişilerin 3 ay içerisinde bu işlemi faaliyete geçirmesi gerekmektedir.

Miras Davası Ne Kadar Sürer?

Miras davaları içerdiği kişilerin sayısına göre farklı süreleri kapsayabilmektedir. Miras davalarının çözüme kavuşması ve kesin olarak bir sonuca varılması için belirlenen süre 731 gün olarak belirtilmiştir.

Miras Paylaşılamıyorsa Ne Yapılır?

Miras kalan kişiler kendi aralarında bir anlaşmaya vararak paylaşım yapılmasına olanak sağlayabilmektedir. Kendi aralarında herhangi bir anlaşmaya varamayan kişilerin Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurması gerekmektedir. Açılan dava sonucunda kişiler için en uygun karar alınır ve miras eşit şartlarda bölüştürülür.

Miras Haram Olur Mu?

Özellikle Müslümanlık inanışında miras konusu sıkça tartışılmaktadır. Kişilerin miras kalması durumunda ne yapması gerektiği konusu sık sık gündeme gelmektedir fakat kaynaklara ve inanışlara göre kişilere kalacak miraslar helal olarak nitelendirilmektedir. Kişilerin ailelerinden veya yakınlarından kendilerine kalan mirasların haram olmadığı ve hak olduğu belirtilmektedir. 

Miras Sözleşmesi Tek Taraflı Mıdır?

Mirası bırakan kişi ile mirasın kalacağı kişi arasında tek taraflı veya çift taraflı bir sözleşme imzalanabilmektedir. Üzerine belli bir miktar miras kalacak kişi tek taraflı olarak mirasın belirli bir kısmından feragat edebilmektedir veya mirası üzerine alabilmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir