Mide Balonu Nasıl Uygulanır?

Mide Balonu Nasıl Uygulanır?
23.08.2022 14:06
Mide balonu son zamanlarda popülerleşmiştir. Peki mide balonu nasıl uygulanır, mide balonu riskleri nelerdir, mide balonu öncesi hazırlık nasıl olur, mide balonu zararları nelerdir? İşte tüm bu merak edilen sorulara yazımızda cevap verdik.

Mide balonunun nasıl uygulandığı pek çok insan tarafından merak edilip araştırılan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Mide balonlaması midede boşluk oluşturmak ve gıda alımını azaltmak için mideye  balon benzeri bir madde sokarak erken tokluk sağlayan cerrahi bir işlemdir. Hastaya gerekli anestezi verildikten sonra, mideye sönük balon materyali yerleştirilip endoskopik rehberlikte uygun şekilde şişirilerek uygulanır. Malzemeye bağlı olarak sıvı veya hava ile şişirilir. Balonun midede kalma süresi markasına göre değişir, ancak çoğu altı ay kalır. Balon materyali bittikten sonra mideye yerleştirilir, endoskopik olarak söndürülür ve ardından mideden çıkarılır.

Mide Balonunun Riskleri Nelerdir?

Mide balonunun risklerinin neler olduğu insanlarımızı meraklandıran bir konu olmayı başarmıştır. Kanama, ameliyat risklerinden birisidir. Bu deneyimsiz bir cerrah tarafından mide balonunun takılması veya çıkarılması işlemi sırasında ortaya çıkan bir durumdur. Onların insidansı son derece nadirdir. Mide balonu yerleştirirken kısa süreli bile olsa mideye inip tekrar dışarı çıkana kadar çok yavaş hareket edilmesi gerekir. Anestezi - sedasyon riski de çok nadirdir. Riski ortadan kaldırmak için hastanın tıbbi geçmişinin ve mevcut sağlık durumunun kapsamlı bir analizi gereklidir. Daha önce anestezi veya sedasyon ameliyatı geçirip geçirmediğini, hangi ilaçları aldığını, herhangi bir ilaca alerjisi olup olmadığını ve gerekirse  ek olarak bilmemiz gerekir. Muayene ile teyit edilmelidir. Sadece 15-20 kadar süren bu uygulama sırasında dakika, anestezi dozu, operasyonun ortalama süresine ve hastanın mevcut sağlık durumuna göre ayarlanır. Ayarlamalar bir anestezi uzmanı tarafından yapılır. Dozun  çok düşük veya çok yüksek olup olmadığının ve hastanın ilaca duyarlı olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Mide içine yerleştirilen mide balonunun yırtılması veya sızması en  korkulan risklerden biridir. Modern teknoloji ile yapılan mide balonlarında sızıntı veya yırtılma olasılığı çok nadir olmakla birlikte yine de gözlemlenebilir. Mide balonu yırtılırsa hemen çıkarılması gerekir. Aksi takdirde bağırsağa ilerleyebilir ve  ek ameliyat gerektirebilir. Öte yandan mide balonunun sızdırma riski  vardır. Risk nadirdir, ancak mide balonu teknolojisi sayesinde erken tespit edilebilir. Örneğin, sızdıran bir mide balonu, hasta tarafından idrarda veya katı dışkıda kolayca tespit edilen mavi-yeşil bir sıvı sızdırır. Hasta kaçak görüntülemesinden sonra hasta hemen bir doktora başvurmalı ve balonu çıkarttırmalıdır. Kaçak işareti alan hastalar çok fazla beklememelidir. Aksi takdirde mide balonu bağırsak yoluna girebilir.

Mide Balonu Öncesi Hazırlık Nasıldır?

Mide balonu taktırmadan bir gün önce alkolden kaçınılmalı ve sigara kullanımı önemli ölçüde azaltılmalıdır. Balonun yerleştirilmesinden 12 saat önce katılar ve 8 saat önce sıvılar kesilmelidir. Balon takılmadan bir gün önce bol  su içilmesi önerilir.

Mide Balonu Zararları Nelerdir?

Vücudun yabancı cisim olarak algıladığı oval mide balonu ciddi  yan etkilere neden olmaz. Elipse mide balonunun yan etkileri arasında mide yanması, mide bulantısı, mide bulantısı, ağrı, kramplar ve çok nadiren ülser sayılabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir