Meyhane Pilavı İsmi Nereden Gelir?

Meyhane Pilavı İsmi Nereden Gelir?
05.11.2022 16:53
Türk mutfağının farklı tatları arasındaki meyhane pilavı ile ilgili özel bilgiler eşliğinde araştırma yaptık. Meyhane pilavı ismi nereden gelir, kilo aldırır mı, su oranı ne olmalı? Sulu mu olur, içindeki baharatlar nelerdir?

Aslında gerçek ismi meyane pilavıdır. İç malzemeleri meyane ederek pişmesinden dolayı adını meyane pilavı koymuşlardır. Daha sonra kültürler değişerek meyhane adını almıştır. Günümüzde de bir çok ismin anlamı ve ilk konulma şekli farklıdır. Meyhane pilavı da bu özellikleri taşır. Genelde iç malzemeleri ile farklı bir boyutta tat vermesi ve pişirilme süresi diğer norma pilava göre daha uzun olmasından ötürü meyane adını almıştır. Mutfağımızda sürekli olmasa da özel günlerde yapılan lezzetli pilavlar arasına girer.

Meyhane Pilavı Kilo Aldırır Mı?

Pilavın içindeki besin değeri karbonhidrat olmasından ötürü insan vücuduna kilo aldırma potansiyeli yüksektir. Meyhane pilavının da ana malzemesi pirinç olduğu için kilo aldırma özelliği vardır. çok fazla tüketilmemek kaydıyla en fazla beş kaşık yenilerek bünyeye kilo yapmayacağı bilinir.

 kendiniz evinizde yaparsanız içindeki yağ oranı ve diğer malzemeleri daha az miktarda koymak şartıyla kalori hesabıyla çok fazla kalori almazsınız. Fakat genelde dışardaki restoranlarda tam anlamıyla yağlı ve iç malzemesi bol olan meyhane pilavının kalorisi yüksek olur. Eğer bu enerjiyi yakamazsanız size yağ ve kilo olarak döner.

Meyhane Pilavı Su Oranı Ne Olmalı?

Meyhane pilavı diğer pilav gibi bire bir yapılmaz. Çünkü iç malzemelerinin olmasından ötürü suyu çok fazla çeker ve su ister. Meyhane pilavının içine bir bardak pirinç koyuyorsanız iç malzemesiyle beraber üç su bardağı su ile kıvamını bulur. Birebir yapıldığı taktirde diğer malzeme ve pirincin çiğ kalması ihtimaldir. Diğer pilavın hem yapısı hem de sade olmasından ötürü bire bir olması daha kıvamlı olmasını sağlamaktadır.

Meyhane Pilavı Sulu Mu Olur?

Bu pilav diğer pilavlardan farklı olması ve ayrıca ana yemek sayıldığı için sulu olmaması gerekir. Sulu olursa kıvamı olmaz ve tatlar birbirine karışır. İçinde domates ve diğer sebze türünden besinlerin olması zaten pilava su miktarı verir. Ekstra fazla su eklendiğinde pilavın tadı kaçar. Pilav tam kıvamında ne katı ne sulu ayarında orta derece olmaları.

Bulgurun tanesi görülmeli ve kırmızıya dönük rengi tam anlamıyla tabağın tamamını sarmalı. Meyhane pilavını yapmanın belli başlı şartları vardır. öncelikle o kırmızı rengi tam yerinde olmalı. İç malzemeleri tamamen aynı olması gerekir. Asla pirinçten yapılmaz. Bulgur ana malzemesidir. Eğer bunlar uygulanırsa pilavınızın kötü olması mümkün değildir.

Meyhane Pilavının İçindeki Baharatlar Nelerdir?

Kırmızı biber, toz biber, hafif kimyon, karabiber ve kişniş çok lezzetli kıvama getirmektedir. Pilavın baharatları da eklenince tam anlamıyla meyhane pilavı olur. Eğer pilavda baharat olmazsa bu pilavı meyhane pilavı yapmaz. O yüzden bu pilavda baharatlar çok önemli yer kaplar. Olmazsa olmazlarından diyebiliriz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir