Marul Yetiştirmenin Püf Noktaları

Marul Yetiştirmenin Püf Noktaları
14.04.2022 14:30
Evde yeşillik yetiştirmek, son zamanların en yaygın ev aktiviteleri arasında bulunuyor. Evde en sık yetiştirilen yeşilliklerden biri de marul. Marul yetiştirmenin püf noktaları yaygın olarak araştırılıyor.

Marul; salatalarda en çok kullandığımız malzemelerin başında geliyor. Çeşitli mezelerin yanına ek olarak servis ettiğimiz marul popüler yeşilliklerin arasında yer almayı başarıyor. Geçtiğimiz son dönemlerde insanlar evlerde yeşillik yetiştirmeye odaklanmışken marul yetiştirmenin püf noktaları araştırma konusu olmuştur. Marul yetiştirmenin püf noktaları arasında en önemlisi ısı ve nem ayarını doğru şekilde yapmaktır. Marul bitkisi bol güneşi sever bu bakımından dikimi yapacağınız alan ve toprağın bol güneş alması önemlidir. Genelde gerek görülmese de nitrojen bakımından zengin gübreleri dikim esnasında kullanmak marul yapraklarının daha güzel şekilde büyümesine sağlamaktadır. Ayrıca marul yetiştirme aşamasında sulamayı devamlı yapmak da önemli bir püf noktadır.

Marul Yetiştirme Koşulları Nelerdir?

Marul yetiştirme koşulları;

Marul bitki olarak bol güneşi sever.

Humus ve azot bakımından zengin olan toprakta yetişir.

Marul bitkileri 20 – 30 cm sıralar arasında 50 – 60 cm mesafe bırakılmalıdır.

Marul yetiştirme aşamasında bol bol sulama yapmalısınız.

Nitrojen bakımından zengin gübreler kullanmak marul yapraklarının daha güzel şekilde büyümesini sağlar.

Marul için ideal sıcaklık, 7 – 26 santigrat derece arasında seyreden serinden ılımlıya dönük bir sıcaklıktır.

Marul Yetiştirme Sıcaklığı Nedir?

Marul bitkisi sık yetiştirilen, doğal ve sağlıklı şekilde yetiştirilmesi en mümkün olan yeşilliklerin arasında bulunuyor. Ancak marul yetiştiriciliğinde sıcaklığın büyük önem taşıdığını ayrıca belirtmekte fayda var. Buradan hareketle marul yetiştirme için ideal sıcaklığın 7 – 26 santigrat derece arasında olması gerektiği, serinden ılımlıya dönük bir sıcaklık olması gerektiğini söyleyebiliriz.

Marul Yetiştirme Maliyeti Nedir?

Marul yetiştirme maliyeti ne olduğu da, evde yeşillik yetiştirmeciliği yapan ve marul yetiştirme işine yeni adım atacak kişiler tarafından merak konusu olmuştur. Marul yetiştirme maliyeti hakkında bilinmeyenler konunun yakın takipçileri tarafından araştırılıyor. Marul yetiştirme maliyeti, marul tohumunun ne kadar ve nereden alındığına, kullanılan gübrenin fiyatına ve markasına göre farklılık göstermektedir. Bu bakımdan internet üzerinden gübre ve tohum satan platformları kullanarak marul yetiştirme maliyetini son derece uygun fiyatlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Suda Marul Yetiştirme Malzemeleri Nelerdir?

Suda marul yetiştirilirken genel olarak, PVC borularından ya da kaya yününden faydalanılıyor. PVC boruları ile marul yetiştirilirken dalgıç motor kullanılır. Motor ile besin çözeltisi PVC boru içerisine ulaştırılır. Aynı zamanda çözelti, tekrar bidona düşecek şekilde bağlanmaktadır. Ph metre kullanılarak çözelti oranının ölçülmesi çiftçilere yardımcı olmaktadır. Bu şekilde çözeltide bulunan mineral oranı takip edilerek takviye yapılabilir. PVC borularının sayısı arttırılırken S şeklinde bir birleşme tercih edilir. Sistem ne kadar büyük olursa dalgıç motorunun gücü de o kadar yüksek olması gerekir. Marullar boruya yerleştirilirken en az 1 haftalık fideler tercih edilir. Oval olarak açılan PVC boru içine fide konulur. Fide plastik bardak ya da küçük saksılara yerleştirilerek bitkilerin sabit kalması sağlanır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir