Manyas Gölü Hangi İlimizdedir?

Manyas Gölü Hangi İlimizdedir?
17.08.2022 17:56
Türkiye’nin en güzel göllerinden birisi olarak bilinen Manyas Gölü nerede, hangi ilimizdedir? Manyas Gölü’nün hikayesi nedir, nasıl oluşmuştur ve ne gibi özellikleri vardır? Aynı zamanda Kuş Gölü olarak da adlandırılan Manyas Gölü’nde hangi göçmen kuşlar yaşamaktadır? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için bulduk.

Güzelliği ile büyüleyen Manyas Gölü, Balıkesir ilindeki Bandırma ilçesinde yer alan bir göldür. Özellikleri ile en özel göller arasında sayılabilecek olan Manyas Gölü’ne her yıl binlerce ziyaretçi gelmektedir. Bandırma’daki bu gölün efsaneleşen hikayesi de buranın daha turistik bir yer olmasına sebep olmuştur.

Manyas Gölü Nerede?

Manyas Gölü, Bandırma’da yer alır ve buraya ulaşım oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir çünkü neredeyse merkezi bir konumda yer almaktadır. Denizden ulaşım sağlanabildiği gibi karayolu ile de ulaşmak mümkündür.

Balıkesir merkezden ulaşım sağlamak isterseniz de Bandırma’ya giden minibüsler aracılığı ile oldukça rahat bir şekilde toplu taşıma araçları sayesinde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Manyas Gölü Derinliği Nedir?

Manyas Gölü, bilinen diğer adı ile Kuş Gölü çok derin bir göl değildir. En derin yeri 4 metre civarında olan bu gölün ortalama derinliği 1 – 2 metre olarak belirtilebilir. Ayrıca gölün su seviyesi, yani derinliği mevsimlere göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Manyas Gölü Hikâyesi Nedir?

Manyas Gölü’nün oluşma hikayesi senelerce dilden dile dolanmıştır. Anlatılan hikâyeye göre, Manyas Gölü içinde 7 köy bulunmakta ve bunlardan birisinde yer alan kuyu sebebi ile Manyas Gölü oluşmuştur denmektedir. Rivayete göre bu 7 köyden birisinde yer alan bir genç kız, kuyudan su almak için gitmiş ve sözlüsünün askerden geldiğini duyunca kuyunun kapağını açık bırakarak orayı terk etmiştir. Dilden dile dolaşan rivayete göre de bu kuyunun kapağı açık kaldığı için kuyu taşmış ve Manyas Gölü meydana gelmiştir.

Manyas Gölü Tektonik Mi?

Tektonik göller, dağ oluşumu sırasında kıvrılarak, kırılarak ve bükülerek ya da çökmeler sonucunda çukur alanların oluşmasının ardından bu çanaklara suların birikmesi ile oluşmuş göllere verilen isimdir. Manyas Gölü de tektonik göller arasında sayılmaktadır.

Manyas Gölü Nasıl Oluşmuştur?

Manyas Gölü, çöküntü hareketleri ile oluşmuştur. Meydana gelen bu çöküntülere akarsuların taşımış olduğu su sayesinde de Manyas Gölü oluşmuştur. Bu özelliği ile tektonik göller arasında sayılmaktadır.

Manyas Gölü Tuzlu Mu?

Manyas Gölü’nün özelliklerine bakıldığında tatlı su gölü olduğu görülmektedir. Geniş ve sığ olan bu gölün içerdiği kolodial kil sevevi ile suyun sürekli bulanık olduğu bilinmektedir.

Manyas Gölü Nereye Dökülür?

Manyas Gölü’nün çıkışları olarak da adlandırılabilecek dökülme yerleri; Karadere, Susurluk Çayı ve buna bağlı Marmara Denizi şeklindedir.

Manyas Gölü'nde Yaşayan Göçmen Kuşlar Hangileridir?

Manyas Gölü, adeta bir göçmen kuş cennetidir. Her yıl Afrika’dan ve Avrupa’dan göç eden 266 türden oluşan yaklaşık 3 milyon kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Bu göçmen kuşlar arasında sayılabilecek olanlar: Ak pelikan, küçük balaban, gece balıkçısı, su tavuğu, karabatak, saz bülbülü, alaca balıkçıl gibi türlerdir.

Manyas Gölü Kurudu Mu?

Manyas Gölü’nü besleyen kaynaklar ile gölün bağlantısının kuraklık sebebi ile kesildiği uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Bu sebeple gölün her geçen gün suları çekildiği için zeminlerinde derin yarıklar oluştuğu ve tümüyle kuruma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu biliniyor.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir