Mamografi Nasıl Çekilir?

Mamografi Nasıl Çekilir?
19.08.2022 18:09
Mamografi, kanseri belirlemekte kullanılan yöntemlerden biridir. Sizler için bu yazımızda mamografi nasıl çekilir, mamografi için hangi polikliniğe gidilir, mamografi çektirdikten sonra ne yapılmalı ve mamografi hangi durumlarda çekilir sorularının yanıtlarına yer verdik.

Mamografinin nasıl çekildiği pek çok insan tarafından merak edilip araştırılan konulardan birisi olmayı başarmıştır. Tüm giysileri çıkarılır ve önü açılan uzun pamuklu  bir elbise giyilir. Elbiseyi giydikten sonra, görüntü alınacak memeyi bırakmak için bir kol çekilir ve hasta mamografi makinesinin önünde durulur. Mamografide meme iki plaka arasında sıkıştırılır, düzleştirilir ve röntgen çekilir. Bu, göğüste hafif bir rahatsızlığa neden olabilir, ancak yalnızca birkaç saniye sürer. Sandığı plakaların arasına yerleştirdikten sonra nefesinizi tutmanız istenir. Bu arada teknisyen hemen bir röntgen çekecektir. Plak daha sonra  memeden ayrılır. Teknisyen, memenin ikinci bir görüntüsünün farklı bir açıdan alınabilmesi için hastayı yeniden konumlandırır. İşlem diğer meme için de tekrarlanır. Mamografi sırasında kolye ve bilezik gibi takıları çıkarılır. Ayrıca vücudunuzda bulunan deodorant, pudra gibi maddeler mamografi görüntüsüne zarar verebilir, bu sebep ile  işlemden önce temizlenmeniz çok büyük bir önem taşımaktadır. Aksi takdirde görüntüler net olarak çıkmayacağından dolayı hastalığınız teşhis edilemeyebilir.

 Mamografi İçin Hangi Polikliniğe Gidilir?

 Mamografi için hangi polikliniğe gidilmesi gerektiği mamografi çektirecek kişilerin meraklandığı bir konu olmuştur. Hastanede mamografi çektirmek veya şişliğin kanser riski oluşturup oluşturmadığını belirlemek için Genel Cerrahi bölümünden randevu almanız gerekir. Genel Cerrahi bölümünden randevu alıp muayene olduktan sonra eğer gerekli ise mamografi yapılması için sizi yönlendireceklerdir.

 Mamografi Çektirdikten Sonra Ne Yapılmalıdır?

Mamografi çektirdikten sonra ne yapılması gerektiği pek çok insan tarafından merak edilen bir konudur. Bir mamografi sırasında sahip olabileceğiniz herhangi bir rahatsızlık veya ağrı çok yakında geçecektir. Mamografiyi çok acı verici bulduysanız, birkaç gün ağrınız olabilir. Ağrı birkaç gün sonra geçmezse bir doktora görünün. Ayrıca bu süre içerisinde bol bol su tüketmeniz de çok büyük önem arz etmektedir.


 Mamografi Hangi Durumlarda Çekilir?

Mamografinin hangi durumlarda çekileceği pek çok kişinin endişelendiği ve araştırdığı konuların arasına girmeyi başarmıştır. Kadınlarda daha sık görülen  meme kanseri, mamografi  ile tespit ediliyor. Bu nedenle mamografi neden yapılır sorusunun cevabı düzenli tarama ve meme kanserinin erken teşhisi olarak cevaplanabilir. Mamografi erken teşhise olanak sağladığından, 35-40 yaş üstü kadınlara yıllık mamografi önerilir. Tabii ki, erkeklerde meme kanserinin nadir olması, erkek hastaların bu sorunun farkında olması ve meme kanseri semptomlarını bilip şüphelenmesi kendi kendine muayene edebilecek kadar yetkin olması gerektiğini vurgulamaktadır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde meme kanseri belirtileri görülebilmektedir. Düzenli mamografi yapımı önerilir çünkü genetik veya başka nedenlerle semptomların yokluğunda meme kanseri bulunabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir