Hipertiroidi Genetik Mi?

Hipertiroidi Genetik Mi?
10.06.2022 12:52
Hipertiroidi yani aşırı aktif tiroit, vücuttaki tiroit bezinin hormon tiroksinini olağandışı bir şekilde fazla üretmesi sonucunda oluşur. Metabolizmanın hızlanmasına sebep olan ve buna bağlı aşırı kilo kaybına yol açabilen hipertiroidi genetik midir? Hipertirodi hastalığına sebep olabilecek nedenler nelerdir ve hangi değerler aralığında olmalıdır?

Tiroit bezinin olağan durumdan daha fazla çalışması olarak özetlenebilen hipertiroidi, tiroit bezinin aşırı hormon üretmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bahsedilen bu hormonların fazla üretilmesi sonucunda vücutta meydana gelen pek çok diğer işlem de hızlı bir şekilde meydana gelmeye başlar. Bunun sonucunda kişinin metabolizması hızlanabilir buna bağlı olarak istenmeyen ölçüde ve hızda kilo kaybı meydana gelebilir. Ayrıca düzensiz ve aritmik kalp atışları görülmeye başlanabilir. Tiroit bezinin aşırı hormon üretmesi sonucunda saç dökülmeleri de görülebilmektedir.

Hipertiroidi olan kişilerin en sık yaşadığı semptomlar aşağıda sıralanmıştır:

-         Ani ve istek dışı bir şekilde kilo kaybının yaşanması,

-         Sinirli olma durumu,

-         Hissedilir şekilde artan stres ve kaygı,

-         Kalp çarpıntısı hissi ve kalp atışlarında hızlanma,

-         Terleme ya da titreme,

-         Son dönemlerde artan uyku problemleri

-         Yorgunluk,

-         Saç dökülmesi,

-         Menstrüal dönemde meydana gelen değişiklikler,

-         Kaslarda ortaya çıkan güçsüzlük,

-         Göz yapısında dışa doğru meydana gelen çıkıklık,

-         Boyunda gözle görülebilir şekilde büyümüş tiroit bezleri.

Yukarıda sıralanan belirtilerden belirli bir kısmı var ise zaman kaybetmeden bir doktora danışmakta fayda vardır. Ayrıca bu semptomları yaşamasanız da ailenizde tiroit geçmişi olan birisi var ise sizin de kontrol olmanız önerilmektedir. Çünkü hipertiroidi, genetik olma olasılığı bulunan hastalıklar arasındadır.

Hipertiroidi Değerleri Kaç Olmalı?

Kolay ve basit bir şekilde yapılan kan testi ile ölçülebilen bu değerlerde TSH seviyesi, sağlıklı olan kişilerde 0,4 – 4,00 mIU/L aralığında bulunmalıdır. TSH hormonu bu değer aralığından daha düşük fakat T3 ve T4 hormonlarının seviyeleri yüksek ise hipertiroidi teşhisi konmaktadır. T3 seviyesi 2,5 – 5,0 pg/ml aralığında olmalıdır. Ayrıca T4 hormonunun da kanda olması gereken düzey 0,6 – 1,0 ng/dl aralığıdır.

Hipertiroidi En Sık Nedeni Nedir?

Kimi kalıtsal faktörler, cinsiyet ya da tip 1 diyabet hastalığı nedenleri hipertiroidi rahatsızlığının meydana gelmesine sebep olan riskler arasında sayılmaktadır. Kişinin çok fazla iyot tüketmesi de bu hastalığı tetikleyebilmektedir. Fakat öte yandan hipertiroidi vakalarının en sık meydana gelmesine sebep olan şey; Graves hastalığıdır. Graves hastalığı, vücuttaki bağışıklık sistemi hastalıklarından birisidir. Dışarıdan herhangi bir etmenin sebep olmadığı, yani virüs ya da bakteri olmadan gelişen bir tiroit bezi iltihabıdır. Yapılan çalışmalara göre hipertiroidi rahatsızlığı bulunan kişilerin 4’te 1’i, Graves hastalığı sebebiyle bundan mustarip olmaktadır.

Hipertiroidi olduğundan şüphelenilen kişinin en kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü ilerleyen durumlarda özellikle kalple ilgili komplikasyonlara yol açabildiği bilinmektedir. 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir