Magnezyum Eksikliği Neden Olur?

Magnezyum Eksikliği Neden Olur?
19.08.2022 18:14
Magnezyum, insan sağlığı için önemlidir. Biz de bu yazımızda sizler için magnezyum eksikliği neden olur, magnezyum eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir, magnezyum eksikliği kilo aldırır mı, magnezyum değeri kaç olmalı, magnezyum içeren besinler nelerdir sorularının yanıtlarından bahsettik.

Magnezyum eksikliğinin neden olduğu insanlarımızın merak edip araştırma yaptığı bir konu haline gelmeyi başarmıştır. Magnezyum eksikliğine neden olan faktörler; tip 2 diyabet, uyuşturucu bağımlılığı, sigara, böbrek ve karaciğer hastalığı, yanlış beslenme, stresli  yaşam tarzı, aşırı diüretik kullanımı,  sık ve düzenli antibiyotik kullanımı, yetersiz beslenme, aşırı alkol tüketimi, çölyak hastalığı ve Crohn hastalığı, yaşlılıkla ilişkilidir.

 Magnezyum Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

 Magnezyum eksikliğinin vücuttaki fiziksel belirtileri genellikle kas problemleri olarak ifade edilir. Çarpıntılar kalp kasının normal çalışmasına müdahale eder. Kas spazmları; kas  gevşemesini engeller. Mide ve bağırsak spazmlarının görünümü; emilim bozukluğuna neden olur. Psikolojik belirtileri ise; konsantrasyon zorluğu, depresyon , stresle başa çıkamamak , çocuklarda dikkat eksikliği, uyku hali, dikkati başka yöne çekme, unutkanlık, çocuklarda hiperaktivite, aşırı duyarlılık, öğrenme güçlüğüdür. Biyolojik belirtileri ise; görünür yaşlanma belirtileri, artan insülin direnci, serotonin hormonu eksikliği, oksidatif stres, artan tip 2 diyabet riskidir. Magnezyum, hücre fonksiyonu için gerekli enerjiyi sağlar. Böylece magnezyum eksikliği, hücre aktivasyonunun azalmasına, zamanla hücre fonksiyonunun azalmasına ve hücre ölümüne yol açar.

 Magnezyum Eksikliği Kilo Aldırır Mı?

 Magnezyum eksikliğinin kilo aldırıp aldırmayacağı merak edilmektedir. Magnezyum kasları ve kemikleri güçlü tutmaktadır. Yeterli magnezyum alımı bu konuda sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olabilir. Eksikliği  kilo sorunları olasılığını artırabilir. Ancak direkt kilo alımına sebep olduğu düşünülmemektedir.

 Magnezyum Değeri Kaç Olmalı?

 Magnezyum değerinin kaç olması gerektiği insanları meraklandıran bir konu haline gelmeyi başarmıştır. Magnezyum değerinin olması gereken sağlıklı aralığı 1,7 – 2,3 mg/dL olmaktadır. Bu değerin fazlası veya azı insan vücudunda çeşitli problemlere yol açabilmektedir.

 Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir?

 Magnezyum içeren besinlerin neler olduğu pek çok kişiyi araştırmaya iten bir konu olmuştur. Kabak çekirdeği, çekirdekler: 1 porsiyon, 168 mg. Badem, kuru kavrulmuş: 1 porsiyon 80 mg. Ispanak, haşlanmış:  ½ fincan, 78 mg. Kaju fıstığı, kuru kavrulmuş: 1 porsiyon, 74 mg. Kabuklu kabak çekirdeği: 1 porsiyon, 74 mg. Fıstık, yağda kavrulmuş: ¼ fincan, 63 mg. Rendelenmiş buğday: 2  bisküvi, 61 mg. Soya sütü, sade veya vanilya: 1 fincan, 61 mg. Siyah fasulye, pişmiş: ½ fincan, 60 mg. Edamame, kabuklu, pişmiş: ½ fincan, 50 mg. Bitter çikolata - %60-69 kakao: 1 porsiyon, 50 mg. Fıstık ezmesi : 1  yemek kaşığı, 24 mg. Ekmek, kepekli: 2 dilim, 46 mg. Avokado, küp şeklinde: 1 su bardağı, 44 mg. Pirinç, kahverengi, pişmiş: ½ fincan, 42 mg. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir