Bebeklerin Gözlerinin Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin Gözlerinin Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?
26.10.2022 22:48
Yenidoğan bebeklerde sağlık sorunları tedavisi için erken teşhis oldukça önemlidir. Bebeklerin gözlerinin bozuk olduğu, duyup duymadığı, uykuya geçtiği nasıl anlaşılır? Bebeklerin kum döktüğü, kalbinde delik olduğu, gazı olduğu nasıl anlaşılır? Sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Yenidoğan bebeklerde sağlık testleri yapılmaktadır. Bu testlerde herhangi bir sorun çıktığı zaman erkenden müdahale edilmesi daha faydalıdır. Ancak, bazı zamanlarda testte çıkmayan, fark edilmeyen ya da sonrasında oluşan sağlık problemleri ebeveynler için oldukça endişe yaratmaktadır.

İlk doğan bebekler gözlerini açmakta zorlanır ve gün geçtikçe açmaya başlar. Bu durum korkulacak bir durum olmamakla beraber bebekler gün geçtikçe büyümekte ve gelişmektedir. Bebeklerde gözlerin bozuk olduğu ise;

-         Göz kayması,

-         Göz kapağı düşüklüğü,

-         Gözde aşırı sulanma,

-         Bebeğin gözlerinin çok büyük ya da küçük olması,

-         Işığa bakamama, ışık kaynağına dönememe,

-         Anne ve babasının yüzüne bakamaması, tepki vermemesi durumlarında anlaşılmaktadır.

Bebeklerin Duyup Duymadığı Nasıl Anlaşılır?

Yenidoğan bebekler dünyaya ilk geldikleri andan itibaren dışarıya karşı algılarını açmaktadır. Bu algıların en başında ise duydukları seslere verdikleri tepkiler gelmektedir. Bebeklere doğduktan sonra yapılan birçok sağlık testi bulunmaktadır.

Bebeklere yapılan sağlık testlerinden bir tanesi de duyma duyusu olan kulak zarlarının ve kulağın iç yapısının sağlıklı olup olmadığını test etmektir. Tarama testi olarak bilinen Otoakustik Emisyon Testi ile bebeğin kulaklarına belli şiddetlerle sesler verilir. Bu sese karşı iç kulak hücrelerinin cevap verdiği ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır.

Bebeklerin duyup duymadığı Tarama testi ile tespit edilse de ilerleyen dönemlerde de duymada sağlık sorunu yaşanabilmektedir. Bebeklerin duyup duymadığını anlamak için ses çıkardığınızda tepki verip vermemesine bakabilirsiniz.

Bebeklerin Derin Uykuya Geçtiği Nasıl Anlaşılır?

Bebekler ve ebeveynler için en önemli noktalardan bir tanesi ise bebeğin uyku düzenidir. Bebeklerin sağlıklı ve düzenli büyüyebilmeleri için uyku düzeni ve uyku saatleri oldukça önemlidir. Yenidoğan bir bebek 24 saatin yaklaşık 17 saatini uyuyarak geçirmektedir.

Bebekler gelişmeye başladıkça uyku saatleri azalmakta ve değişmektedir. Yenidoğan bebeklerde ise iki uyku evresi vardır. Birinci evre aktif uyku, ikinci evre ise sakin uykudur. Aktif uyku uyuyan bebekler kolaylıkla uyanabilmektedir. Aktif uyku modunda uyuyan bebek yaklaşık 20 dakika sonra sakin uyku moduna geçmektedir.

Sakin uyku modunda uyuyan bebek ise derin uykudadır. Bebeklerin derin uykuya geçtiğini uyku esnasında az sese karşı verdiği tepkiden anlayabilirsiniz. Az bir ses duyduğu zaman kalkıyorsa aktif uykuda demektedir. Ancak az çıkan sese karşı tepki vermiyorsa sakin uyku evresinde yani derin uyku evresinde uyuyor demektir.

Bebeklerin Kum Döktüğü Nasıl Anlaşılır?

Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de rastlanılan sağlık problemlerinden bir tanesi de kum dökmedir. Bebeklerde oldukça sık karşılan sağlık sorunlarından bir tanesi olan kum dökme, bebek büyüyüp böbrekleri geliştikçe ve su içmeye başladıkça kendiliğinden düzelmektedir. Bebeklerde kum dökme olup olmadığını ebeveynleri bezlerinden anlayabilir.

Bebekler kum döktüğü zaman bezlerinde;

-         Pembelik varsa,

-         Kırmızı bazı lekeler varsa,

-         Bezde dışkı dışında başka parçacıklar var ise kum döktüğü anlaşılmaktadır.

Bebeklerin Kalbinde Delik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kalp deliği, kalbin karıncıkları ya da kuluçkaları arasındaki duvarın tam kapanmaması sonucu oluşan doğumsal bir kalp hastalığıdır. Kalbin delik olması, akciğerlere fazla kan gitmesini ve akciğerin yapısının bozulmasına neden olmaktadır.

Bebeklerin kalbinde delik olduğunu;

-         Morarma,

-         Emerken güçlük çekme,

-         Emerken yorulma ve ara vererek emmeye çalışmak,

-         Aşırı terleme,

-         Parmak ve dudaklarda morarma,

-         Bebeğin aşırı huzursuz olması gibi durumlarda anlaşılmaktadır.

Bebeklerin Gazı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebekler fazla ağladığı zaman gazı olduğunu düşünür ve hemen sırtını ovmaya başlarız. Bebeklerde, doğumdan 2-3 hafta sonra ağlamalar ve gaz sancıları başlamaktadır. Gaz sancısının belirtileri ise bebeğin karnında şişlik ve sertlik olmasıdır. Karnında şişlik, sertlik ve bebekte sürekli ağlama durumu varsa gaz olduğu anlaşılabilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir