Lupusun nasıl bir hastalık olduğu pek çok insan tarafından merak edilip araştırılan bir konu haline gelmeyi başarmıştır. Lupus, vücudun bağışıklık sistemi kendi doku ve organlarına saldırdığında ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Lupus hastalığının neden olduğu iltihaplanma, akciğerler, beyin, böbrekler, cilt, eklemler, kalp ve kan hücreleri dahil olmak üzere çeşitli vücut sistemlerini etkileyebilir. Lupusun teşhisi zor olmaktadır çünkü lupusun belirti ve semptomları genellikle diğer hastalıklarınkine benzemektedir. Lupusun en belirgin semptomu, her iki yanakta açılan ve birçok lupus vakasında görülen kelebek kanatlarına benzeyen yüzde kızarıklıktır. Genetik geçişliliği henüz tam olarak belirlenmemiş olsa da, elde bulunan bilgiler lupus hastalığına ailesel bir yatkınlık olabileceğini göstermektedir. Hastalarda lupus alevlenmeleri; enfeksiyon, bazı ilaçların alınması ve güneş ışığı tarafından tetiklenebilmektedir.
Lupus Belirtileri Nelerdir?
Lupusun belirtilerinin neler olduğu merak edilmektedir. Yaşadığınız lupusun belirti ve semptomları, hastalıktan hangi vücut sisteminin etkilendiğine bağlıdır. En yaygın belirti ve semptomlar şunlardır:
-Tükenmişlik
-Ateş
-Eklem
ağrısı, sertlik, şişme
-Yüzde,
yanaklarda, burun köprüsünde kelebek döküntüsü veya vücuttaki diğer döküntüler
-Güneş ışığına maruz kaldığında ortaya çıkan
veya kötüleşen cilt lezyonları
-Soğuğa veya
strese maruz kaldığında el ve ayak parmakları beyaz veya maviye doğru
dönüşü
-Göğüs ağrısı
-Kuru göz
-Baş ağrısı
-Kafa
karışıklığı
-Hafıza kaybı
Lupus Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Doktorunuz aşağıdakilerden birini veya bir kombinasyonunu önerebilir: Hidroksiklorokin: lupusla ilişkili artrit ve döküntülerin tedavisinde etkili olan sıtma önleyici bir ilaçtır. Alevlenmeleri yüzde 50 oranında azaltır ve ayrıca kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olabilir. Biyolojikler: Bağışıklık sisteminin birçok alanını etkilemek yerine bağışıklık sisteminin belirli kısımlarını hedef alır. Belimumab, lupus tedavisi için FDA onaylıdır. Doktorlarınız, lupus ile sık görülen sorunları tedavi etmek için başka ilaçlar reçete edebilir. Bunlardan bazıları şunlardır: Nöbetler için antikonvülzanlar, enfeksiyonlar için antibiyotikler, yüksek tansiyon için antihipertansif ilaçlar, yüksek kolesterol için statinler, osteoporoz ilaçları, böbrek lupusunu iyileştirmeye yardımcı olmak için D vitamini.
Lupus Hastalığı Neden Olur?
Lupus, genlerin, hormonların ve çevresel faktörlerin karmaşık etkileşiminden kaynaklanır. Hastalar ilk kez lupus belirtileri gösterdiğinde, genellikle bir aile üyesine (anne, teyze, kız kardeş veya başka bir akraba) lupus veya başka bir otoimmün rahatsızlığı olup olmadığı sorulur. Lupusun ailelerde kümelenmesi ve hastalığın belirli etnik gruplar arasında artan prevalansı nedeniyle araştırmacılar ilk olarak genler ve lupus arasındaki bağlantıya çekildiler. Örneğin, hastalığı olan bireylerin kardeşlerinde lupus gelişme riski, genel popülasyondan yaklaşık 20 kat daha fazladır. Ek olarak, lupuslu kişilerin sağlıklı aile üyelerinin bile, ANA'lar ve sifiliz için yanlış pozitif test dahil olmak üzere, lupusla ilgili çeşitli tıbbi testlerde pozitif test etme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, bir kişiyi lupusa yatkın hale getiren genlerin varlığı, mutlaka kişinin hastalığı geliştireceği anlamına gelmez. Araştırmacılar, lupusun hem genlerden hem de çevresel tetikleyicilerden kaynaklandığından emin olsalar da, hastalığı hangi faktörün harekete geçirdiğini veya bu iki öğenin tam olarak nasıl etkileştiğini belirleyemiyorlar. Her iki alandaki araştırmalar bu konuya ışık tutmayı amaçlamaktadır.